Weather Icon
Ιταλία , Υγεία 20 Μαρτίου 2020

Έλληνας γιατρός από την Ιταλία: «Πεθαίνουν συνάδελφοι – Κοροϊδία από το κράτος»

Έλληνας γιατρός από την Ιταλία: «Πεθαίνουν συνάδελφοι – Κοροϊδία από το κράτος»

Απελπιστική είναι η κατάσταση στην Ιταλία, όπου η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ραγδαία και η χώρα βρίσκεται σε γενικό lockdown επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά την Τετάρτη (18/3) στη γειτονική χώρα, που δοκιμάζεται από τη νέα αυτή απειλή κατά της ανθρωπότητας, σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων σε μια ημέρα (475).

Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις βιώνει ο ιταλικός βορράς. Ενεργοποιήθηκε ακόμα και ο στρατός προκειμένου να μεταφέρει τους εκατοντάδες ανθρώπους που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που δημοσίευσε η La Repubblica και άλλα Μέσα, στην οποία φαίνονται στρατιωτικά οχήματα να διασχίζουν τους δρόμους της πόλης Μπέργκαμο, προκειμένου να μεταφέρουν φέρετρα νεκρών στο νεκροταφείο της περιοχής.

Το σύστημα υγείας της χώρας έχει καταρρεύσει και υπάρχει μεγάλη ανησυχία λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κλινών εντατικής φροντίδας, αλλά και υλικών μέσων. Την τραγικότητα της κατάστασης επιβεβαιώνει μιλώντας στο Newpost ο Χαράλαμπος Κατσούλας, ο οποίος εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία υγείας στη Ρώμη και ως οικογενειακός γιατρός. Από τις 8 Μαρτίου βρίσκεται σε καραντίνα, καθώς συνάδελφός του βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ο συμπατριώτης μας αναφέρει, ότι τα μέσα που υπάρχουν είναι πενιχρά και αναλύει τη δραματικότητα της κατάστασης. Παράλληλα δίνει μία πολύ κατατοπιστική εικόνα για το πλήγμα που έχει επιφέρει ο ιός στην Ιταλία. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Ποια είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας στην Ιταλία;

«Έχουμε μείνει χωρίς ιατρικό προσωπικό σε όλα τα επίπεδα. Στα νοκοκομεία δεν υπάρχουν γιατροί, γιατί ο φόρτος είναι μεγάλος και τα χρήματα που δίνει το κράτος είναι πολύ λίγα. Είναι πολύ τεταμένη η κατάσταση. Ο κόσμος δεν κινείται πλέον. Τα πράγματα έχουν σκουρύνει από την προηγούμενη Δευτέρα που σήμανε κόκκινος συναγερμός σε όλη τη χώρα. Πολύ συνάδελφοι έγιναν φορείς με αποτέλεσμα να μεταδίδουν και στους άλλους ασθενείς τον ιό. Στην υπηρεσία μου δουλεύουν οι μισοί. Πολλοί συνάδελφοι όταν έμαθαν ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα φοβήθηκαν. Εγώ για 14 μέρες δεν μπορώ να βγω από το σπίτι. Τα τρόφιμα τελειώνουν. Αν βγει αρνητικό το τεστ, τότε θα επιστρέψω στην υπηρεσία μου, όπου υπάρχουν σίγουρα 3 συνάδελφοι που βγήκαν θετικοί και ίσως να υπάρχουν περισσότεροι».

Έχουν αναφερθεί θάνατοι σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

«Στην Ιταλία έχουν πεθάνει 4 οικογενειακοί γιατροί».

Ποια εικόνα έχετε για τα συμπτώματα και πως χτυπά τον οργανισμό;

«Συνάδελφός μου που εργάζεται στην εντατική και στο πρώτων βοηθειών νοσοκομείου μας είπε, ότι μπορεί να έχουν για 4-5 μέρες πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Ξαφνικά η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει. Μέσα σε 24 ώρες το περιστατικό μπορεί να επιδεινωθεί, γιατί όπως δείχνουν οι αξονικές κλείνει όλος ο πνεύμονας».

Για τη θνησιμότητα του ιού στην Ιταλία ποια εικόνα έχετε;

«Χτυπάει τις ευπαθείς ομάδες! Ηλικιωμένους 80 χρονών και άτομα με ιατρικά προβλήματα. Μπορεί να χτυπήσει και νέους. Για παράδειγμα πέθανε άνθρωπος 46 χρονών. Δούλευε στο τηλεφωνικό κέντρο του ιταλικού ΕΚΑΒ. Έκανε πολλές συνεχόμενες βάρδιες. Εξαντλήθηκε ο οργανισμός του, κόλλησε τον ιό και σε μία εβδομάδα κατέληξε».

Το σύστημα υγεία της Ιταλίας αντέχει μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων;

«Δεν αντέχει, γι’αυτό πήραν τα μέτρα. Είναι μέτρα εκτάκτου ανάγκης, Δεν υπάρχουν κρεβάτια στα νοσοκομεία. Η κατάσταση συνεχίζεται να είναι κρίσιμη. Εμάς δεν μας έχουν δώσει τίποτα σε ιατρικό υλικό, ούτε μάσκες, ούτε γάντια. Εξαιτίας του προβλήματος στα νοσοκομεία οι ασθενείς με τα συμπτώματα μένουν στο σπίτι. Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Οι οικογενειακοί γιατροί φοβούνται να τους εξετάσουν».

Γιατί ο ιός έχει τόσο ραγδαία εξάπλωση στην Ιταλία ενώ έχει τεθεί σε καραντίνα;

Διαβάστε τη συνέχεια στο Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube