Weather Icon

Ευθύνες στην Ελλάδα από τον Ερντογάν – Βρήκε κατανόηση από Στόλτενμπεργκ

Ευθύνες στην Ελλάδα από τον Ερντογάν – Βρήκε κατανόηση από Στόλτενμπεργκ

Την Ελλάδα προσπάθησε να δείξει ως υπεύθυνη για την μεταναστευτική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του, παρουσία του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «πέρα από τη λογική και την κατανόηση» ένας σύμμαχος και μία γειτονική χώρα να δείχνει την Τουρκία ως υπεύθυνη για το κύμα παράτυπης μετανάστευσης.

«Καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει αμέτοχη έναντι των συγκρούσεων και του ανθρωπιστικού δράματος στη Συρία» ανέφερε και ζήτησε να επιδείξει η Συμμαχία την αλληλεγγύη της στην Τουρκία.

«Είναι κρίσιμο οι σύμμαχοί μας να επιδεικνύουν αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις ή πολιτικούς όρους, και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι «το σύνορο της Τουρκίας με τη Συρία είναι το νοτιοανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία πολεμάει «εδώ και εννιά χρόνια στη Συρία…μόνη της και με μεγάλες θυσίες», είμαστε «το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει πολεμήσει σώμα με σώμα με το ISIS, έχουμε μάρτυρες» από τις μάχες αυτές και «φιλοξενούμε 3,7 εκατ. πρόσφυγες», είπε ακόμη ο Ερντογάν.

Στο πλευρό του Ερντογάν ο Στόλτενμπεργκ

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε πως η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, που συμβάλλει στην κοινή μας ασφάλεια.

«Η εκεχειρία στην Ιντλίμπ  τηρείται και έχουμε δει μείωση της βίας. Η προστασία των αμάχων και η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια είναι καθοριστικής σημασίας. Η Τουρκία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από αυτή τη βία και αναταραχή. Κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ. Το ΝΑΤΟ τη βοηθά με μια σειρά μέτρων. Το ΝΑΤΟ έχει δώσει στρατιωτική βοήθεια Έχει βρεθεί στην Τουρκία ύψους άνω των 5 δισ. δολαρίων. Όλα αυτά αποδεικνύουν τη δέσμευση του ΝΑΤΟ  για την ασφάλεια της Τουρκίας. Οι βομβιστικές επιθέσεις από το καθεστώς Άσαντ χωρίς καμία διάκριση προκάλεσαν την ανθρωπιστική κρίση».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Γνωρίζουμε φέρει ένα βαρύ φορτίο στην Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης. Η κρίση που αντιμετωπίζει είναι κοινή μας πρόκληση και πρέπει να βρεθεί από κοινού λύση. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να επωμίζεται το μερίδιο που του αναλογεί. Ξεκινήσαμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουμε στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Η ΕΕ δεν έχει καμία επιλογή να παραμείνει αδιάφορη σε αυτήν», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

www.cnn.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube