REAL TIME |

Weather Icon

ΕΕ κατά Τουρκίας: Η κατάσταση στα ευρωπαϊκά σύνορα δεν είναι αποδεκτή

ΕΕ κατά Τουρκίας: Η κατάσταση στα ευρωπαϊκά σύνορα δεν είναι αποδεκτή

Ομόφωνη έγκριση πήρε το σχέδιο των 6 σημείων για την υποστήριξη της Ελλάδας σε σχέση με τις πιέσεις που δέχεται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, το οποίο συνήλθε εκτάκτως απόψε στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη των 27 στην Ελλάδα και στις προσπάθειές της να προστατεύσει τα σύνορα της ΕΕ.

Το Συμβούλιο συζήτησε «αποκλειστικά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας και την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν για προώθηση μεταναστών προς την Ελλάδα».

«Ενώ το Συμβούλιο αναγνωρίζει το αυξανόμενο μεταναστευτικό βάρος και τους κινδύνους που η Τουρκία αντιμετωπίζει στο έδαφός της και το βάρος από τη φιλοξενία 3,7 εκατ. μεταναστών και προσφύγων απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρησιμοποίηση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς. Αυτή η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή. Το Συμβούλιο περιμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις προβλέψεις της κοινής δήλωσης του 2016 για όλα τα κράτη μέλη (αυτή η κοινή δήλωση του 2016 παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης που δίνει για τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει η Τουρκία στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών). Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία μπορούν να κερδίσουν από τη συνέχιση της συνεργασίας» αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Στην συνέντευξη Τύπου μετά το συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς δήλωσε πως «το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Είμαστε στο πλευρά της Ελλάδος. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και οποιαδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ βρεθεί σε παρόμοια θέση , μπορεί να υπολογίζει στη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας».

Πηγή: Λίμπεραλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube