Weather Icon

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί μετά από επιχείρηση έναντι του ISIS στο Ιράκ-Εξολόθρευσαν 25 μαχητές του ISIS

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί μετά από επιχείρηση έναντι του ISIS στο Ιράκ-Εξολόθρευσαν 25 μαχητές του ISIS

της Laurie Mylroie

ERBIL Κουρδιστάν -Το Κέντρο Στρατιωτικών Επικοινωνιών του Ιράκ MCC ανακοίνωσε την Δευτέρα πως αντιτρομοκρατικές δυνάμεις με την στήριξη των ΗΠΑ, διεξήγαγαν ειδική επιχείρηση εναντίον του ISIS στην περιοχή Makhmour, σκοτώνοντας 25 μέλη του ISIS.

”Οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν έναντι του ISIS, επετέθησαν έναντι των εχθρικών θέσεων αργά το βράδυ της Κυριακής, αφού προηγήθηκαν βομβαρδισμοί στην περιοχή, προκαλώντας τον θάνατο σε 25 μαχητές του ISIS. Επίσης, κατέστρεψαν 9 σήραγγες και ένα στρατόπεδο εκπαιδεύσεως μαχητών του Ισλαμικού Κράτους”, ανέφερε η δήλωση του MCC.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτών κατά την διάρκεια της επιχείρησης.

”Δύο μέλη του αμερικανικού στρατού έχασαν την ζωή τους, ενώ συμβούλευαν και συνόδευαν τις Ιρακινές δυνάμεις κατά την διάρκεια αποστολής για την εξάλειψη των ισλαμικών στοιχείων από την περιοχή του βορειοκεντρικού Ιράκ” δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης ο κλαδάρχης των Combined Joint Task Forces- Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR). Αυτές είναι οι πρώτες επίσημες απώλειες των ΗΠΑ στην περιοχή του Ιράκ εδώ και έναν χρόνο.

H MCC δεν έδωσε πληροφορίες για τα πιθανά θύματα του Ιρακινού Στρατού.

Η επίσημη δήλωσε του Ιράκ αναφέρει πως οι μάχες εδόθησαν στο όρος Qarachugh, το οποίο βρίσκεται νότια του Makhmour, αλλά και στο όρος Makhul.

Οι ιρακινές δυνάμεις ανατίναξαν μία σήραγγα και σκότωσαν τρεις τρομοκράτες στο όρος Makhum ανέφερε.

Το MCC ανέφερε πως η επιχείρηση ”ακολούθησε μετά από την στρατιωτική εκστρατεία εναντίων των πολιτοφυλακών του Ισλαμικού Κράτους στα βουνά Χανόκα, τα οποία βρίσκονται κοντά στον ποταμό Τίγρη”.

Η τελευταία στρατιωτική επιχείρηση έλαβε χώρα σε μία περίοδο που το Ισλαμικό Κράτος έχει εντείνει τις επιθέσεις του. Η εμπλοκές του ISIS σε επιχειρήσεις απαγωγών απλών πολιτών αλλά και αξιωματούχων του Ιρακινού Στρατού, αυξάνεται δραματικά προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Αυτές οι περιοχές ήταν κάποτε υπό τον έλεγχο της Peshmerga και το Ισλαμικό Κράτος ήταν απόν από την περιοχή. Ωστόσο, τον Οκτώβριο  του 2017, οι Ιρανικές Δυνάμεις σε συνεργασία με τις Δυνάμεις Quds του Ιράν υπό τον Soleimani, διεξήγαγαν επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, σε περιοχές όπου κατοικούντο έντονα από Κούρδους. 

Η κυβέρνηση Τραμπ η οποία ακολουθούσε την πολιτική Ομπάμα στην περιοχή, αρνήθηκε να κοιτάξει κατάματα την Ισλαμική παρουσία στην περιοχή. Τώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες, καθώς το Ιράν έχει αναπτυχθεί πλήρως σε αυτά τα εδάφη.

Το Makhmour βρίσκεται 60 χλμ νοτιοδυτικά του Ερμπίλ. Το κενό ασφαλείας μεταξύ των περιοχών που καλύπτονται από τα Ιρακινά στρατεύματα και αυτών που καλύπτονται από τα Κουρδικά, πολλές φορές ξεπερνάει τα 20 χλμ. Το τραχύ και άγονο έδαφος των περιοχών αυτών είναι φιλόξενο για τους Ισλαμιστές μαχητές, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως βάση επιθέσεων στου γύρω οικισμούς.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: Kurdistan24.net

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube