Weather Icon

DBRS: O κορονοϊός “χτυπά” τις τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών

DBRS: O κορονοϊός “χτυπά” τις τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η εξάπλωση της νόσου του κορονοϊού, μαζί με τη σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου χτυπά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και προκαλεί σοβαρές αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS σε νέα του έκθεση. Η κατάσταση εξελίσσεται ταχέως και ενώ ο πλήρης αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει αβέβαιος, το σίγουρο είναι πως θα είναι αρνητικός.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στους επενδυτές ενδέχεται να καθυστερήσουν. Ειδικότερα, αναμένει ότι οι τράπεζες στην Ιταλία και την Ελλάδα θα επηρεαστούν το περισσότερο, αλλά και οι τράπεζες στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία αναμένεται να δεχτούν ισχυρούς τριγμούς, οι οποίες και πραγματοποίησαν πωλήσεις κόκκινων δανείων το 2019.

Όσον αφορά ειδικότερα τις ελληνικές τράπεζες, όπου έχουν ανακοινωθεί σημαντικοί όγκοι τιτλοποιήσεων, όπως προειδοποιεί η DBRS, αναμένεται να βιώσουν σημαντικές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα αυτών των τιτλοποιήσεων. Ωστόσο, σημειώνει ότι για ορισμένα τμήματα αυτών των τιτλοποιήσεων υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες με καθορισμένες ημερομηνίες με τους επενδυτές και ως εκ τούτου ο κίνδυνος εκτέλεσης σε αυτά θα είναι χαμηλότερος.

Γενικότερα, στο τρέχον περιβάλλον, η DBRS αναμένει ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αποδυναμωθεί από τα επίπεδα του 2019 με την πίεση στα καθαρά περιθώρια επιτοκίων να αναμένεται να ενταθεί, ενώ οι όγκοι νέου δανεισμού θα είναι πολύ χαμηλότεροι από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν και τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες.

Η έκταση των επιπτώσεων στις καθυστερήσεις πληρωμών των δανείων είναι αβέβαιη, αλλά τα τέλη απομείωσης πιθανόν να αυξηθούν, αντανακλώντας τις χαμηλότερες οικονομικές προβλέψεις στα μοντέλα απομείωσης και την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού. Εν τω μεταξύ, τα μέτρα που θεσπίστηκαν από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες θα προσφέρουν κάποια ανακούφιση, αν και δημιουργούν επίσης προκλήσεις (π.χ. χαμηλότερα επιτόκια, που θα επηρεάσουν τα συμβόλαια που υπάρχουν με τους δανειολήπτες).

Σε ό,τι αφορά τους ισολογισμούς, οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι κατά την έναρξη της κρίσης του 2008, με ισχυρότερα κεφάλαια, ρευστότητα και χρηματοοικονομικά προφίλ. Ωστόσο, αν οι αγορές παραμείνουν υπό σημαντική πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο οίκος αναμένει ότι ορισμένες τράπεζες θα χρειαστεί να ζητήσουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ για να καλύψουν τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του 2020 και να αναβάλουν τις εκδόσεις χρεών καθώς η χρηματοδότηση από τις αγορές θα είναι πολύ ακριβή και για κάποιες τράπεζες απαγορευτική.

Η DBRS βλέπει επίσης πιθανούς λειτουργικούς κινδύνους, αλλά η τεχνολογία και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να υποστηρίζουν τη συνέχεια της λειτουργίας των τραπεζών.

Με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, η κατάσταση εξελίσσεται ταχέως, όπως επισημαίνει. “Ο πλήρης αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει αβέβαιος, ωστόσο, πιστεύουμε ότι θα είναι σαφώς αρνητικός. Θα υπάρξει πίεση στα έσοδα και θα υπάρξει πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού. Την ίδια στιγμή, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερα μέτρα να ανακοινώνονται από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο”, τονίζει ο οίκος.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube