Weather Icon
ΙΣΤΟΡΙΚΑ 17 Μαρτίου 2020

Χαμός από fake news υπέρ της Ελλάδος!

Χαμός από fake news υπέρ της Ελλάδος!
Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα fake news στην ευρωπαϊκή ιστορία είναι, οπωσδήποτε, η μεταχείριση της ελληνικής επανάστασης από μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Τα ψέμματα είναι τερατώδη, οι υπερβολές φοβερές, οι διαστρεβλώσεις ασύλληπτες. Και όλες έχουν τον ίδιο στόχο: να βοηθήσουν τους Έλληνες.
Οι Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι που ελέγχουν τις εφημερίδες δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Η αλήθεια δεν έχει καμία σημασία γι’ αυτούς. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να ενισχύσουν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο την Ελληνική Επανάσταση. Όχι μόνο γιατί είναι ρομαντικοί, ή γιατί λατρεύουν την Αρχαία Ελλάδα, η επειδή είναι χριστιανοί. Ο κύριος λόγος είναι πως θέλουν να πετύχει η μοναδική επανάσταση που δεν έχει καταπνιγεί στη μεταναπολεοπντεια Ευρώπη της συντηρητικής Ιερής Συμμαχίας.
Είναι το τελευταίο τους στοίχημα, η τελευταία τους ευκαιρία. Επενδύουν στην Ελλάδα όλες τους τις πολιτικές ελπίδες, ιδιαίτερα όταν οι άλλες φιλελεύθερες επαναστάσεις (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) έχουν καταρρεύσει.
Για τους Άγγλους φιλελεύθερους υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος. Τα ψευδή ευχάριστα νέα από την Ελλάδα εμποδίζουν προσωρινά την πτώση της τιμής των Ελληνικών ομολόγων στο Σίτυ. Φυσικά η Αγορά δεν μασάει τόσο εύκολα τα παραμύθια τους και η πτώση θα είναι αναπόφευκτα ραγδαία.
Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ο τρόπος που καταπνίγουν τις φωνές των Ευρωπαίων που ήρθαν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν και γύρισαν πίσω απογοητευμένοι ή αηδιασμένοι με όσα είδαν. Τους συκοφαντούν, τους δωροδοκούν, τους εκφοβίζουν.
Ο κρατικός προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μέτερνιχ, της γαλλικής μοναρχίας, των Πρώσων αποτυγχάνει πλήρως απέναντι στο πανίσχυρο φιλελεύθερο δημοσιογραφικό τσουνάμι. Ακόμα και η σφαγή της Τριπολιτσάς δεν μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. Οι φιλέλληνες τη διαψεύδουν, δικαιολογούν ανενδοίαστα τους Έλληνες, φτάνουν στο σημείο να διακηρύξουν ότι «εμείς έχουμε κάνει πολύ χειρότερα στην Ινδία, την Αφρική, την Κεντρική Αμερική, ακόμα και στους Ευρωπαϊκούς πολέμους» ή να καταφύγουν στο χυδαία ρατσιστικό: «καλά κάνουν και τους σφάζουν γιατί είναι μουσουλμάνοι».
Μόνο ο Τσάρος ελέγχει απόλυτα την πληροφόρηση. Κανένας φιλέλληνας Ρώσος δεν πατάει το πόδι του στην Ελλάδα. Δεν λαμβάνουμε ούτε ένα ρούβλι από καθαρόαιμους Ρώσους – μόνο από Έλληνες εμπόρους εκεί. Για εφημερίδες δεν συζητάμε καν στο πιο απολυταρχικό καθεστώς της Ευρώπης.
Ακόμα και όταν οι αναγνώστες κουράζονται να διαβάζουν συνεχώς για το ελληνικό ζήτημα (600 δημοσιεύματα των Times μέσα σε μια μόνο χρόνια!), οι Άγγλοι φιλέλληνες έχουν στη διάθεσή τους το απόλυτο publicity stunt. Το οφείλουμε στον άγνωστο στους σύγχρονους Έλληνες, Edward Blacquiere. Ο Μπλακιέρ θα πείσει τον Μπάιρον να έρθει στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Η άφιξη και ο θάνατός του στο Μεσολόγγι, η πολιορκία και η Έξοδος αρκούν. Όταν ο απελπισμένος Σουλτάνος ζητά τη διπλωματική βοήθεια του Μέτερνιχ, θα λάβει την απάντηση: «Δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Μεσολάβησε το Μεσολόγγι».
Η Ευρώπη δεν θα αντέξει και την πτώση της Ακρόπολης. Η επέμβαση είναι προδιαγραμμένη. Οι Ναύαρχοι αντιπαθούν τον Ιμπραήμ, οι ναύτες απεχθάνονται τους Αιγύπτιους, πιστεύουν όλοι στη συνωμοσιολογία που έχουν διασπείρει συστηματικά οι Φιλέλληνες για γενοκτονία των Ελλήνων και εγκατάσταση φελάχων στα εδάφη που έζησαν και περπάτησαν ο Περικλής, ο Λυκούργος και ο Επαμεινώνδας.
Καθώς μελετώ τα αρχεία των μεγαλύτερων Βρετανικών, Γαλλικών και Αμερικανικών εφημερίδων της εποχής, δεν σταματά να με εκπλήσσει ο άκρατος φιλελληνισμός αλλά και η γιγαντιαίων διαστάσεων φιλελληνική προπαγάνδα. Νομίζω ότι αυτή η διάσταση έχει ελάχιστα αναδειχθεί. Αποτελεί βασικό παράγοντα της τελικής επιτυχίας, έστω και με το Ναβαρίνο.
Το 2021 θα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε κι εσείς αυτά τα κείμενα. Ορισμένα από αυτά θα τα βρείτε μεταφρασμένα στα Ελληνικά από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας μου. Όλα ελεύθερα στην ιστοσελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ την οποία ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη στήριξη.

Πώς αντιμετώπισε την επιδημία ο Ιωάννης Καποδίστριας

Στις 18 Απριλίου 1828 ο γιατρός Σπυρίδων Καλογερόπουλος, ειδικός απεσταλμένος της Κυβέρνησης στην Ύδρα και τις Σπέτσες, όπου παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας και οι πρώτοι θάνατοι, ενημέρωσε την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση πείσθηκε ταχύτατα για την αναγκαιότητα άμεσης αντίδρασης:
(α) Έστειλε αμέσως στα δύο νησιά τον Γενικό Έφορο Υγείας κ. Αναστάσιο Λόντο και τον γιατρό Νικόλαο Καλογερόπουλο για να κάνουν την πρώτη επιθεώρηση.
(β) Στις 21 Απριλίου έδωσε εντολή στον Συνταγματάρχη Κάρολο Φαβιέρο να οργανώσει μια θαλάσσια υγειονομική αλυσίδα γύρω από τα δύο νησιά, χρησιμοποιώντας μια γολέτα και πέντε ένοπλες λέμβους.
(γ) Έστειλε ειδικούς απεσταλμένους σε όλες τις επαρχίες της ηπειρωτικής Ελλάδας και όλα τα νησιά, ενημερώνοντας τις τοπικές διοικήσεις για τα μέτρα που ελήφθησαν και παρέχοντάς αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν σε τοπικό επίπεδο για να δημιουργηθούν υγειονομικές ζώνες. Διόρισε έκτακτους επιτρόπους στην Πελοπόννησο και τους ζήτησε να αναχωρήσουν αυθημερόν για τις επαρχίες ευθύνης τους.
(δ) Στις 22 Απριλίου ο Κυβερνήτης εξέδωσε διάγγελμα στο οποίο τονίζει: «Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να εκπληρώσω το καθήκον μου είναι να επισκεφτώ ο ίδιος τους τόπους που έχουν πληγεί και να λάβω αυστηρά μέτρα για να προφυλάξω από την επιδημία την υπόλοιπη Ελλάδα». Αμέσως μετά αναχώρησε από το Ναύπλιο για να επισκεφτεί τα δύο νησιά, χρησιμοποιώντας τη ρωσική φρεγάτα «Ελένη».
(ε) Στις 24 Απριλίου επισκέφτηκε τις Σπέτσες. Εκεί συσκέφθηκε με τους δημογέροντες και τους τοπικούς γιατρούς. Διόρισε τον Ιωάννη Κωλέττη, Έκτακτο Επίτροπο της Υγείας για τις Σπέτσες. Τον εφοδίασε με στρατιωτικές δυνάμεις και αναλυτικές οδηγίες.
(στ) Στις 25 Απριλίου έφτασε στην Ύδρα ο Ολλανδός ναύαρχος του ρωσικού στόλου Λογγίνος Χέυδεν με δύο δίκροτα και ένα μπρίκι και συναντήθηκε με τη φρεγάτα «Ελένη» στα ανοικτά της Ύδρας. Ο Κυβερνήτης συνάντησε τον Ναύαρχο, τηρώντας όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις και ζήτησε τη βοήθειά του στον έλεγχο της θαλάσσιας υγειονομικής ζώνης.
(ζ) Στις 26 Απριλίου ο Κυβερνήτης μετέβη στην Ύδρα. Συσκέφτηκε με προκρίτους και άκουσε τις αναφορές των γιατρών. Διαβεβαίωσε τους Υδραίους ότι θα τους δώσει το ταχύτερο ό,τι βοήθεια χρειάζονται, με κάθε μέσο.
(η) Ο Κυβερνήτης έφτασε στην Αίγινα στις 29 Απριλίου, πάνω στη Ρωσική φρεγάτα και παρέμεινε εκεί στέλνοντας εντολές με μεγάλο αριθμό πλοιαρίων στους διοικητές και τις κοινότητες της ελληνικής επικράτειας. Γαλλικά και Βρετανικά πλοία βοήθησαν στην αυστηρή εφαρμογή της θαλάσσιας υγειονομικής ζώνης.
(θ) Ο Κυβερνήτης αποβιβάστηκε στην Αίγινα την 1η Μαΐου και κατέλυσε στην αγροικία του Δημητρίου Βούλγαρη στον κόλπο της Περιβόλας, μια τοποθεσία με ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα. Την ίδια ημέρα έστειλε στις Σπέτσες και την Ύδρα δύο πλοία με τρόφιμα και χρήματα για να εξασφαλιστεί η βασική διατροφή για τους φτωχότερους κατοίκους των δύο νησιών. Διορίστηκε ο Βιάρος Καποδίστριας Έκτακτος Επίτροπος της Υγείας για την Ύδρα και αναχώρησε αμέσως μαζί με τον γιατρό Νικόλαο Καλογερόπουλο.
(ι) Στις 3 Μαΐου η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στην Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και τη Σύρο δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα. Την ίδια ημέρα η κυβέρνηση έλαβε επιστολή των προκρίτων της Ύδρας σύμφωνα με την οποία από τις 23 Απριλίου και έπειτα κανένα νέο κρούσμα δεν εμφανίστηκε, κανείς ασθενής δεν πέθανε, επιβίωσαν όλοι όσοι νοσηλεύτηκαν σε καραντίνα.
(ια) Στις 4 Μαΐου επέστρεψε ο Βιάρος Καποδίστριας από την Ύδρα επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω. Κανένα νέο κρούσμα, κανένας θάνατος στην Ύδρα από 23 Απριλίου μέχρι 3 Μαΐου. Το ίδιο και στις Σπέτσες, σύμφωνα με επιστολές του Ιωάννη Κωλέττη από εκεί.
(ιβ) 5 Μαΐου. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει τα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης για αόριστο χρόνο, τηρώντας τα με μεγάλη αυστηρότητα, ιδιαίτερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο νησιών και της Πελοποννήσου. Όμως η αρρώστια έπληξε τη Μεθώνη (που την κρατούσε ακόμα ο Ιμπραήμ) και από εκεί συνέχισε να διαδίδεται στα μέρη που βρισκόταν ακόμα υπό αιγυπτιακό έλεγχο (Πύργος Ηλείας). Λίγο αργότερα παρουσιάστηκαν κρούσματα στη Σαλαμίνα και τα Μέγαρα αλλά με αυστηρά μέτρα περιορίστηκαν αμέσως. Στις αρχές Αυγούστου ο Κυβερνήτης ανακοίνωσε την άρση των μέτρων. Στα μέσα Δεκεμβρίου, όμως, η ασθένεια έπληξε την Αχαΐα, ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα. Τον αποκλεισμό της περιοχής επέβαλε ο Κυβερνήτης με τη βοήθεια του γαλλικού στρατιωτικού σώματος, υπό τον στρατηγό Νικόλαο-Ιωσήφ Μαιζών.
[Αυτή είναι η σύντομη εξιστόρηση της αστραπιαίας αντίδρασης του Ιωάννη Καποδίστρια στην πανώλη που έπληξε το Απρίλιο του 1828 τα δύο νησιά. Αμέσως μετά την άφιξή του στην Ελλάδα εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Εύβοια και την Κέα, στα τέλη Ιανουαρίου. Τα κρούσματα το 1829 ήταν ελάχιστα και περιορίστηκαν ακαριαία.]

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube