Weather Icon
Κύπρος 11 Μαρτίου 2020

Απύθμενο θράσος! Οι Τ/κ που δεν καταγγέλλουν το στρατό κατοχής, καταγγέλλουν την ΚΔ για οδοφράγματα

Απύθμενο θράσος! Οι Τ/κ που δεν καταγγέλλουν το στρατό κατοχής, καταγγέλλουν την ΚΔ για οδοφράγματα

Σε μπαράζ καταγγελιών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστολή λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων προβαίνουν Τουρκοκύπριοι πολιτικοί παράγοντες προκειμένου να αυξήσουν την πίεση προς την κυπριακή κυβέρνηση για άρση του μέτρου, που εξαγγέλθηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωναϊού.

Στην Επίτροπο αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίσα Φερέιρα και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους προσέφυγαν τρεις λεγόμενοι βουλευτές του κατοχικού καθεστώτος, απαιτώντας «διερεύνηση» της απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιχείρημα ότι δεν έχει την πολυτέλεια απλώς να παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, από τη στιγμή που είναι ο θεσμός που επιτηρεί την εφαρμογή του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή. Πρόσθετα καλούν τις Βρυξέλλες να αξιολογήσουν το συντομότερο δυνατόν την απόφαση της Λευκωσίας νομικά, υποστηρίζοντας ότι τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορωνοϊού πρέπει να λαμβάνονται σε δικοινοτικό επίπεδο και κατονομάζουν την Τεχνική Επιτροπή για την Υγείας. Οι τρεις πολιτικοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει προς ανάκληση της απόφασης.

Η επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο φέρει την υπογραφή Φικρί Τόρος, γνωστού από την δράση ως προέδρου του τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου, Οτζιουχάν Χασίπογλου και Ερέκ Τσαγκάται. Η καταγγελία των Τουρκοκυπρίων ήρθε μετά από ανάλογη κίνηση των Κυπρίων ευρωβουλευτών Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργου Γεωργίου.

Άλλη ομάδα λεγόμενων βουλευτών που ανήκουν και στη λεγόμενη συμπολίτευση και στην αντιπολίτευση, προέβη σε παραστάσεις προς την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ από τον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι Οζντεμίρ Μπερόβα (Κόμμα Εθνικής Ενότητας -UBP) και Αρμαγάν Τζαντάν (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα -CTP) που μετέχουν σε συναντήσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρό της Συνέλευσης, Χέντρικ Ντάεμς σχετικά την αναστολή λειτουργίας οδοφραγμάτων.

Υποστηρίζουν πως το «κλείσιμο των οδοφραγμάτων ήταν μια μονομερής απόφαση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως οποιαδήποτε ενημέρωση ή προειδοποίηση». Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Σταρ Κίπρις”, οι τρεις ισχυρίζονται πως δεν είναι πειστικό το επιχείρημα της κυπριακής κυβέρνησης ότι το μέτρο λήφθηκε για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι τα οδοφράγματα έχουν μεγάλη σημασία από άποψη κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των δύο πλευρών στο νησί και ότι η λειτουργία των οδοφραγμάτων είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και πολυχρησιμοποιημένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επιχειρηματολογεί ότι η απόφαση, πάρθηκε χωρίς να λάβει υπόψη τις συμβουλές της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, ζημιώνει τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού και φανερώνει πόσο πολιτική ήταν.

Οι δύο Τουρκοκύπριοι ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να παρακολουθεί το θέμα, επιμένοντας στη θέση ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο παρά τη μονιμοποίηση του στάτους κβο.

ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Στο σημείο διέλευσης από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, στην περιοχή Λοκματζή στην οδό Λήδρας, βρέθηκε χθες ο Ερσίν Τατάρ ο οποίος ξέσπασε κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Ο ίδιος απένειμε τα εύσημα σε «αστυνομικούς» του κατοχικού καθεστώτος που δεν επέτρεψαν σε ειρηνευτές να στήσουν κιγκλιδώματα στην περιοχή ελέγχου τους προκειμένου να παρεμποδίσουν διαδηλωτές από τα κατεχόμενα να προσεγγίσουν το σημείο ελέγχου στις ελεύθερες περιοχές. Ο Τατάρ επέκρινε την Ειρηνευτική Δύναμη ότι ενεργεί ως «όργανο της ελληνοκυπριακής πλευράς». Και σύμφωνα με την Κίπρις Πόστασι, υποστήριξε ότι «η Ειρηνευτική Δύναμη πρέπει να συνάψει συμφωνία με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε σχέση με το πώς θα εκτελεί τα καθήκοντά της στην Κύπρο». Ο Τατάρ κατηγόρησε την Ειρηνευτική Δύναμη ότι παρέμεινε θεατής όταν έγινε χρήση δακρυγόνων στην οδό Λήδρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντιδράσεις του Κουντρέτ Οζερσάι. Ο Οζερσάι επέκρινε τα Ηνωμένα Έθνη γιατί ζήτησαν από τις κατοχικές αρχές να σταματήσουν τις διελεύσεις από τη Λήδρας. Είπε ότι το καθεστώς ανέφερε στα ΗΕ ότι αντιτίθεται σε αυτό και ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε ένα λάθος με ένα άλλο λάθος. Επέκρινε ειρηνευτές ότι ενήργησαν «κατά παράβαση προηγούμενων συμφωνιών σε σχέση με το ποιος ελέγχει ποιο μέρος στην περιοχή Λοκματζή» και εισήλθαν στην κατεχόμενη περιοχή απ’ όπου και απομακρύνθηκαν από την «τ/κ αστυνομία». Ο Οζερσάι χαρακτήρισε το συμβάν απαράδεκτο, ενώ πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε να προβεί σε προειδοποίηση για το θέμα ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Θέλουν διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων
Εννιά στους δέκα διαμένοντες στα κατεχόμενα τάσσονται υπέρ της διατήρησης των τουρκικών εγγυήσεων. Αυτό αποφαίνεται δημοσκόπηση της COMAR, του Δημοσιογραφικού Ομίλου Kιbrıs. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, από τον τουρκοκυπριακό Τύπο που επικαλείται δημοσίευμα της Κίπρις, η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 29 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου 2020 με δείγμα 2,249 ατόμων με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας και των κατ’ ιδίαν συνεντεύξεων. Και η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε ότι στηρίζει αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «υποστηρίζεις τις αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας, δηλαδή την άποψη ότι πρέπει να διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο και να συνεχίσει να έχει το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης;» το 87,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι τις υποστηρίζει, το 7,4% ότι δεν τις υποστηρίζει, το 3,3% ότι ούτε τις υποστηρίζει ούτε δεν τις υποστηρίζει, το 1,2% ότι δεν έχει άποψη επί του θέματος και το 0,3% προτίμησε να μην απαντήσει.

Στην ερώτηση «κατά την άποψή σας ποια από τις πιο κάτω λύσεις του Κυπριακού πρέπει να πραγματοποιηθεί», το 29,3% των ερωτηθέντων απάντησε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, το 25,7% συνομοσπονδία στη βάση δύο χωριστών κρατών, το 16,9% αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», το 14,7% ενοποίηση με την Τουρκία, το 1,2% ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία και το 4,2% συνέχιση της σημερινής κατάστασης. Το 1,4% δήλωσε ότι δεν υπάρχει κυπριακό πρόβλημα, το 4,4% είπε ότι δεν έχει άποψη και το 2,1% προτίμησε να μην απαντήσει.

Εξάλλου, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα χαρακτήρισαν «αποτυχημένο» τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε θέματα όπως η ανάπτυξη των σχέσεων με Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό, η άρση του λεγόμενου εμπορικού εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων, η διεθνής εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων και οι διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκύπριους για το Κυπριακό.

Βολές Οζερσάι για Αμμόχωστο
Οικονομικός είναι ο λόγος για αναστολή της λειτουργίας των οδοφραγμάτων υποστήριξε ο Κ. Οζερσάι που κάκισε τον Ασίμ Ακάνσοϊ του ΡΤΚ, ο οποίος διασύνδεσε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων με την περίκλειστη Αμμόχωστο αν και τοποθετήθηκε κριτικά στην απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης. Ο Οζερσάι απέρριψε ως μη ορθή αυτή τη θέση και απευθυνόμενος στον Ακάνσοϊ είπε: «Δεν είναι ορθό να προσφέρετε δικαιολογίες στον Αναστασιάδη, παρά το γεγονός ότι έχετε καλή πρόθεση και λέτε ότι κάνει λάθος».

Άλλα ο Αρικλί, άλλα ο Οζγιγίτ
Ο ηγέτης του κόμματος των εποίκων Αρικλί είπε ότι δεν θεωρεί σωστή την προσπάθεια παραβίασης των «συνοριακών πυλών» και στις δύο πλευρές ούτε και το γιουχάισμα ενός λεγόμενου υπουργού κατά τη διαμαρτυρία. Ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ επέκρινε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόταση της δικοινοτικής επιτροπής υγείας προς αυτή την κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα στα αεροδρόμια και στα λιμάνια.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube