REAL TIME |

Weather Icon
Οικονομία & Αγορές 25 Μαρτίου 2020

Aνοιχτή η πλατφόρμα για δηλώσεις επιχειρήσεων που έκλεισαν ή πλήττονται

Aνοιχτή η πλατφόρμα για δηλώσεις επιχειρήσεων που έκλεισαν ή πλήττονται

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Έτοιμη είναι η ειδική πλατφόρμα του συστήματος “Εργάνη” να δεχθεί δηλώσεις εργοδοτών οι επιχειρήσεις των οποίων πλήττονται από την κρίση ή έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση.

Πιο αναλυτικά η Υπουργική Απόφαση την οποία εξέδωσε χθες ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης προβλέπει ανά κατηγορία πληττόμενης επιχείρησης τα ακόλουθα:

1.  Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση

Επιχειρήσεις –εργοδότες των οποίων έχει ανασταλεί η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής (σ.σ. με κυβερνητική απόφαση), οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

*  την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,

*  τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,

*τους  εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,

* τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ,  λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19″ στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι υπόχρεοι της περίπτωσης στην οποία υπήρξε αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με κυβερνητική απόφαση, υποχρεούνται επίσης, να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με  ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους.

2. Επιχειρήσεις που μπορούν αναστείλουν συμβάσεις εργασίας

Επίσης οι επιχειρήσεις –εργοδότες  που βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19, κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

* την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας

* τους  εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,

* τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου “Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων,  είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ,  λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19” στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σημειώνεται πως όπου  στην παρούσα απόφαση αναφέρεται ο όρος Επιχείρηση-Εργοδότης νοούνται όλοι όσοι απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Στην κατηγορία υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας

Υπεύθυνη Δήλωση

Σε σχέση με όλα τα παραπάνω συμπληρώνεται με τα ακόλουθα έντυπα το παράρτημα της αριθμ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 (3520/Β΄/ 19-9-2019) απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, “Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)”, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ως εξής:

Προστίθεται “Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19”.

Σημειώνεται πως η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.grθα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου και θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Aνοιχτή η πλατφόρμα για δηλώσεις επιχειρήσεων που έκλεισαν ή πλήττονται

ΦΕΚ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ2

Πηγή: Κάπιταλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube