Weather Icon

Αμυντική Συμφωνία Συνεργασίας εσυμφωνήθη μεταξύ Τουρκίας και Βενεζουέλας-Δυνατότητα κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων

Αμυντική Συμφωνία Συνεργασίας εσυμφωνήθη μεταξύ Τουρκίας και Βενεζουέλας-Δυνατότητα κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων

Η Τουρκία και ο Νοτιοαμερικάνος σύμμαχός της, η Βενεζουέλα, έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, των πληροφοριών και των κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων. Στόχος είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Παρά τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Βενεζουέλας, λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και υπονόμευσης της δημοκρατίας, οι οικονομικοί και πολιτικοί δεσμοί της Άγκυρας με την Καράκας ενισχύονται συνεχώς. Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία και η Βενεζουέλα ανταλλάσσουν επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και υπογράφουν συνεχώς διμερείς συμφωνίες. Υπό αυτό το πλαίσιο, η Αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Delcy Rodriguez πραγματοποίησε επίσκεψη στην  Τουρκία στις 24 Ιανουαρίου 2020, λόγω της 70ης επετείου των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών. Συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό της Fuat Oktay, στην Άγκυρα.

Στο κείμενο της συμφωνίας, όπως το δημοσίευσε η Nordic Monitor, οι δύο χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, ιδιαίτερα στους τομείς που σχετίζονται με την τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο, την εμπορία ανθρώπων και ναρκωτικών, αλλά και έναντι του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με το Άρθρο 3 της συμφωνίας, τα συμβαλλόμενα μέλη ”συμφωνούν να διεξάγουν κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις, όπου οι σχετικές επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα κανονιστούν από τις αρμόδιες αρχές και των δύο μερών.”, όπως αναφέρεται στην συμφωνία, ”Οι όροι της συμφωνίας θα εκτελεστούν από το Υπουργείο Εσωτερικών από την Τουρκική πλευρά και από το Υπουργείο Ενέργειας του Λαού από την πλευρά της Βενεζουέλας”. Είναι προφανές ότι το άρθρο 3 της συμφωνίας θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία, με σκοπό να διεξάγει επιχειρήσεις σε εδάφη της Βενεζουέλας με σκοπό να καταστείλει τους αντιφρονούντες.

 Η Τουρκική κυβέρνηση έχει συνάψει παρόμοιες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με διάφορες χώρες στο παρελθόν. Για παράδειγμα, η Τουρκική κυβέρνηση έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Κατάρ που στοχεύει στην ανάπτυξη αστυνομικών-στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Άξιο αναφοράς είναι πως στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2022, η Τουρκία θα έχει αυξημένες ευθύνες στον τομέα της ασφάλειας και της αστυνόμευσης. 

Επιπλέον, η Σερβία επέτρεψε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων, τα οποία περιπολούν εντός Σερβίας με σκοπό να κατασταλούν ριζοσπαστικές δυνάμεις στα Βαλκάνια.

Η συμφωνία των 12 Άρθρων υπεβλήθη στο κοινοβούλιο για επικύρωση στις 3 Μαϊου του 2019 από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος έχει επικριθεί από τους αντιπάλους του, για κατάχρηση εξουσίας έναντι των αντιφρονούντων εντός του Τουρκικού κράτους. 

Η συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ Τουρκίας και Βενεζουέλας περιέχει επίσης ορισμένες παραγράφους, οι οποίες εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για πιθανή δίωξη δημοσιογράφων στην χώρα της Βενεζουέλας, δεδομένου του ιστορικού εκμετάλλευσης της τρομοκρατίας από την κυβέρνηση Ερντογάν.

”Κατά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα συμβαλλόμενα μέρη θα εμποδίζουν δραστηριότητες στα ΜΜΕ (οπτικές και γραπτές) από τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στην επικράτεια των δύο χωρών”, αναφέρει το άρθρο 2. Επιπλέον αναφέρει πως ”τα συμβαλλόμενα μέρη τις θεωρούν παράνομες οργανώσεις και λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τις εθνικές του νομοθεσίες”. 

Κατά το άρθρο 2, τα μέρη θα αναπτύξουν και θα εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης προσώπων και ιδρυμάτων που παρέχουν οικονομική ή άλλου είδους στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της υλικοτεχνικής υποστήριξης και της εκπαίδευσης τρομοκρατών.

Σε ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Τουρκικού Κοινοβουλίου τον προηγούμενο μήνα, ο Αναπληρωτής Γενικό Διευθυντής της Τουρκικής Αστυνομίας, Erhan Gulveren, τόνισε το γεγονός πως τέτοιου είδους συμφωνίες θα συμβάλουν στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης, καταπιέζοντας άτομα που σχετίζονται με το θρησκευτικό κίνημα του Gulen.

Οι δύο χώρες έχουν επίσης δεσμευθεί να ανταλλάσσουν πληροφορίες, παρακολουθώντας την διακίνηση τεχνολογικού εξοπλισμού και κάθε είδους όπλα και πυρομαχικά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών.

Η συμφωνία επιτρέπει και στις δυο πλευρές να διορίσουν αξιωματικούς και άλλους ειδικούς στην εγκληματικότητα, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τον συντονισμό κοινών δράσεων. Σύμφωνα με το κείμενο, τα δύο κράτη μελλοντικά θα διεξάγουν κοινά στρατιωτικά εξοπλιστικά προγράμματα, για την ανάλυση της φύσης, της δυναμικής και των μορφών της τρομοκρατίας.

Το κείμενο υπεγράφη στις 6 Οκτωβρίου του 2016 στην Άγκυρα από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και τον ομόλογό του στην Βενεζουέλα, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Μαδούρο στην Άγκυρα. Η συμφωνία ισχύει για πέντε χρόνια με δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης. Σύμφωνα με το κείμενο, κάθε συμβαλλόμενο μέλος έχει την δυνατότητα να τερματίσει την συνεργασία, προειδοποιώντας τουλάχιστον έξι μήνες πριν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εστράφη κατά του κινήματος Gulen μετά από έρευνες διαφθοράς τον Δεκέμβριο του 2013, ενέργειες οι οποίες ενοχλούσαν την οικογένεια Ερντογάν, τις επιχειρήσεις του και τους πολιτικούς του συνεργάτες. Τον Μάιο του 2016 η Τουρκία χαρακτήρισε το κίνημα Gulen ως τρομοκρατικό πυρήνα εντός του τουρκικού κράτους. Έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες κινήσεις από όλους τους φορείς εξουσίας της Τουρκίας εναντίον του κινήματος Gulen. Μετά το πραξικόπημα το οποίο εχαρακτηρίσθη ως ”δώρο από τον Θεό” για τον Ερντογάν, χιλιάδες Τούρκοι πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της αντιδημοκρατικής πολιτικής της κυβέρνησης και των συνεχιζόμενων εκκαθαρίσεων των αντιφρονούντων.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.nordicmonitor.com

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube