Weather Icon
Λάζαρος Μαύρος 21 Μαρτίου 2020

Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον, εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον

Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον, εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον
Λάζαρος Μαύρος

ΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ιδιαιτερότατη σημασία, στις φετινές Παρασκευές των Χαιρετισμών, από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως, κατ’ οίκον και κατά μόνας χωρίς τους σκάμνους μας, οι προσευχές προς την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Παναγιά μας. Σαν ιδιόμορφο, νέο είδος, Ασκητών εν οίκω:

– Να έχει το κράτος μας απροσμάχητο.

– Ώστε αυτό το κράτος, το οποίο, καθηκόντως και εξ αρμοδιοτήτων, διευθύνει τον αγώνα κατά της Πανδημίας του Κορωνοϊού, να επιτύχει με αποτελεσματικότητα να ελευθερώσει τους πολίτες του, όλον τον πληθυσμό του, απ’ όλους τους κινδύνους αυτής της παγκόσμιας νόσου.

ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΥΣ ΔΥΟ λόγους που ο καθένας είτε τους γνωρίζει παλαιόθεν, είτε μπορεί να τους σκεφτεί, αυτό το κράτος δεν προνόησε στο παρελθόν, ούτε εγκαίρως προπονήθηκαν ποτέ επαρκώς οι υπηρεσίες του, ώστε να έχει την ικανότητα μιας τέτοιας αποστολής.

– Οι επικεφαλής του κράτους, παραδοσιακά δεν έδιδαν την πρέπουσα σημασία στις εισηγήσεις εκείνων των υπηρεσιακών που σχεδίαζαν τρόπους αντιμετώπισης παντός είδους καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης.

– ΤΩΡΑ όμως αυτό το κράτος οφείλει, πάραυτα και αποφασιστικά, να αποκτήσει αυτή την ικανότητα. Αντιγράφοντας τις ορθές αποφάσεις εκείνων κρατών που μάχονται αποτελεσματικά κατά του παγκόσμιου Κορωνοϊού. Και αποφεύγοντας τα σφάλματα άλλων κρατών που δεν κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση των μολύνσεων.

ΑΥΤΕΣ οι δύο βδομάδες που ήδη παρήλθαν, έδειξαν ότι, πράγματι, όλο και αποτελεσματικότερα το κράτος αποκτά την ικανότητα:

– Η κυβέρνηση επέδειξε την γρήγορη μετατροπή της σε «Στρατηγείο διεύθυνσης του πολέμου» κατά της πανδημίας, εκδίδοντας κι επιβάλλοντας διαρκώς κι επαρκέστερα, τις δέουσες διαταγές αυτο-προφύλαξης του πληθυσμού, οργανώνοντας καταλληλότερα κι εξοπλίζοντας αφθονότερα τις επιστρατευόμενες δυνάμεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της «πρώτης γραμμής των μαχών» και προσανατολίζοντας πλέον τα όργανα της τάξης, στον έλεγχο και την επιβολή της πειθαρχίας, σε όσους παραβιάζουν τους ζωτικής σημασίας έκτακτους κανόνες της.

ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ αυτού του παγκοσμίου «πολέμου» απόκρουσης της πανδημίας και διάσωσης της υγείας του πληθυσμού, σημειώσαμε ότι:

ΤΑ ΠΑΝΤΑ σ’ αυτόν τον πόλεμο θα κριθούν από πέντε κύριους παράγοντες:

(α) ΠΟΣΟ έγκαιρα και πόσο αποφασιστικά το Στρατηγείο (κυβέρνηση) εκδίδει τις ορθότερες και προπάντων σαφέστερες σε όλους διαταγές, φροντίζοντας, με τα εντεταλμένα όργανα, για την αυστηρή εφαρμογή τους.

(β) ΠΟΣΟ πειθαρχημένα και συνειδητά εκτελεί τάχιστα αυτές τις διαταγές η επιστρατευμένη κοινωνία, το σύνολο του πληθυσμού.

(γ) ΠΟΣΟ αποτελεσματικά, τα όργανα επιβολής της πειθαρχίας, αποτρέπουν, καταστέλλουν κι εξουδετερώνουν τις απειθαρχίες.

(δ) ΠΟΣΕΣ εφεδρείες, συν τω χρόνω, εξασφαλίζει το Στρατηγείο, για το μαχόμενο στην Πρώτη Γραμμή ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με επιπρόσθετους αναγκαίους χώρους και μέσα, συν πόσες εφεδρείες στα όργανα επιβολής της πειθαρχίας επί της επιστρατευμένης κοινωνίας.

(ε) ΜΕ ΠΟΣΟ επαρκέστερη και ικανότερη Διοικητική Μέριμνα, φροντίζει διαρκώς να ενισχύει, να επαυξάνει και να διανέμει, όσα καθίστανται αναγκαία για τις νεο-εμφανιζόμενες και προβλέψιμες επακόλουθες ανάγκες του πληθυσμού σε αυτή την Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης.

ΜΕΧΡΙ τούδε, ευτυχώς, το κράτος δείχνει αποφασισμένο ώστε να καθίσταται όλο και πιο αποσμάχητο, για να λυτρώσει και να λευτερώσει τον πληθυσμό από τους κινδύνους της πανδημίας. Και, ευτυχώς, όλο και πιο πολύ, η πλειονότητα του πληθυσμού δείχνει την απαραίτητη πειθαρχία στα κλιμακούμενης αυστηρότητας μέτρα προσωπικής αυτο-προφύλαξης, ακόμη και από τους λειψά πληροφορημένους ή και τους ασυνείδητους που δεν κατάφεραν ακόμη να εγκλιματιστούν στο πνεύμα και στις 24ωρες πολυήμερες πρακτικές επίδειξης ατομικής υπευθυνότητας και κοινωνικής ευθύνης. Το κράτος είναι το «κλειδί» και η δύναμη για να τους εγκλιματίσει ώστε να μην εγκληματούν…

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube