REAL TIME |

Weather Icon
Ιταλία , Υγεία 25 Μαρτίου 2020

«Αγκάλιασε έναν Κινέζο»: Η καταστροφική, αντιρατσιστική καμπάνια του δημάρχου Φλωρεντίας

«Αγκάλιασε έναν Κινέζο»: Η καταστροφική, αντιρατσιστική καμπάνια του δημάρχου Φλωρεντίας

Είναι γνωστό πως στη βόρεια Ιταλία διαβιοί σημαντική μειονότητα Κινέζων οι οποίοι απασχολούνται στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας και της επεξεργασίας δέρματος.

Πρόκειται για φτηνό εργατικό δυναμικό, το οποίο από τη δεκαετία του ’90 ξεκίνησε να μεταναστεύει στις πόλεις της Ιταλίας, όπου υπήρξε ανάγκη στήριξης των βιοτεχνιών ενδυμασίας.

Ενδεικτικά, το 2018, στην πόλη Πράτο, η οποία βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα από τη Φλωρεντία, παραπάνω από το 10% των διακοσίων χιλιάδων κατοίκων ήταν Κινέζοι. Σύμφωνα με τον Φραντσέσκο Νανούτσι, αρχηγό μονάδας της Αστυνομίας του Πράτο, στην πόλη βρίσκονται επιπλέον δέκα χιλιάδες Κινέζοι πολίτες οι οποίοι διαμένουν εκεί παράνομα και συνεπώς δεν έχουν καταγραφεί. Εν συνόλω, η πόλη υπολογίζεται πως έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα Κινέζων στην Ευρώπη, μετά το Παρίσι.

Όταν ξεκίνησε η κρίση με τον κορωνοϊό, η Κινεζική μειονότητα της βόρειας Ιταλίας στοχοποιήθηκε και δέχθηκε τα πυρά μερίδας του κόσμου για την επιδημία. Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις επιθέσεις εναντίον των Κινέζων κατοίκων, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα έλαβε μία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, αν όχι καταστροφική απόφαση.

Την 1η Φεβρουαρίου, και ενώ ακόμα δεν είχαν ξεκινήσει τα θύματα στην πόλη του, ο Ναρντέλα παρουσίασε μία δημοτική, «αντιρατσιστική» καμπάνια με την ονομασία «Αγκάλιασε έναν Κινέζο». Σύμφωνα με την επίμαχη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών, ο δήμαρχος καλούσε τους κατοίκους να μην ενδώσουν σε ρατσιστικούς συναισθηματισμούς και να αγκαλιάσουν τους Κινέζους συμπολίτες τους!

Στο προωθητικό βίντεο που δημοσιοποίησε ο δήμαρχος στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, εμφανίζεται ο ίδιος ο δήμαρχος Ναρντέλα, έχοντας δίπλα του έναν πολίτη Κινεζικής καταγωγής. Στο βίντεο φαίνεται ο δήμαρχος να απευθύνεται στους πολίτες λέγοντας τα εξής:

«Είναι βεβαίως ορθό να ακολουθούμε τις συστάσεις και τους κανόνες των υγειονομικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι η ψυχολογική τρομοκρατία, και φτάνει πια με τους γνωστούς επιτήδειους που προσπαθούν από αυτή την κατάσταση να βρουν αφορμή για μίσος για κοινωνικό αποκλεισμό. Αντιθέτως, εμείς είμαστε κοντά στην Κινέζικη κοινότητα, σε αυτή την κοινή μας μάχη».

Στο σημείο αυτό τον λόγο παίρνει ο πολίτης Κινεζικής καταγωγής για να ρωτήσει «άρα δήμαρχε δεν ανησυχείτε;», με τον δήμαρχο να απαντά «καθόλου», και να τον αγκαλιάζει.

Στη συνέχεια, όπως ανέφεραν οι Global Times (αγγλόφωνο κινεζικό δίκτυο), την καμπάνια του δημάρχου «Αγκάλιασε έναν Κινέζο», ακολούθησαν και άλλοι Ιταλοί πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν να κοινοποιήσουν τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τουλάχιστον, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον δήμαρχο της Φλωρεντίας για ρατσισμό.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube