Weather Icon
Ενεργειακά , Τουρκία 19 Φεβρουαρίου 2020

Yeni Safak: Έτοιμη η άδεια του Oruc Reis για έρευνες ανατολικά της Κρήτης

Yeni Safak: Έτοιμη η άδεια του Oruc Reis για έρευνες ανατολικά της Κρήτης

H Τουρκία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Η άδεια της Κρήτης είναι έτοιμη» είναι ο τίτλος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, η οποία αναφέρει ότι μετά την ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων της τουρκολιβυκής συμφωνίας, θα δοθεί άδεια για έρευνα στο Oruc Reis στα ανατολικά της Κρήτης.

Μάλιστα, το δημοσίευμα θεωρεί ότι η ανάρτηση των συντεταγμένων της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, από τον ΟΗΕ, σημαίνει ταυτόχρονα ότι η περιοχή ανακηρύσσεται ως τουρκική ΑΟΖ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει η συμφωνία, «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ».

«Αρχικά, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TP) θα λάβει αδειοδότηση για έρευνες ανατολικά της Κρήτης», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι έρευνες το Oruc Reis θα σταλεί στην περιοχή.

Η Γενί Σαφάκ υπενθυμίζει επίσης ότι η Ελλάδα το 2014 είχε προκηρύξει διαγωνισμό αδειοδότησης των οικοπέδων 15 και 20. Υποστηρίζει ότι το μισό από το τεμάχιο 15 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και πως η Ελλάδα προσπάθησε να θέσει υπό κατοχή της μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, βρέθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 200 μίλια νότια του Καστελόριζου. Το πλοίο παρακολουθούσαν στενά μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και άλλα μέσα.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube