REAL TIME |

Weather Icon

«Ξυπνάει» η Ευρώπη για το προσφυγικό – Τι αλλαγές φέρνει η κυβέρνηση με την παροχή ασύλου

«Ξυπνάει» η Ευρώπη για το προσφυγικό – Τι αλλαγές φέρνει η κυβέρνηση με την παροχή ασύλου

Αντιμέτωπη με την οργή των νησιωτών του Αιγαίου εξαιτίας της απόφασης για τη δημιουργία κλειστών Δομών για τους πρόσφυγες συνεχίζει να βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία αναζητεί λύσεις με διπλό στόχο. Αφενός να αποσυμφορήσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς όπου συνωστίζονται χιλιάδες άτομα κάτω από άθλιες συνθήκες και αφετέρου να κατευνάσει τις αντιδράσεις του κατοίκων αλλά και των δημάρχων οι οποίοι φοβούνται ότι τα κλειστά Κέντρα θα μετατραπούν σε νέες … Μόριες.

Ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης θέλοντας να ρίξει… γέφυρες προς τους τοπικούς άρχοντες και τους κατοίκους μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για επίταξη οικοπέδων και κτιρίων σε πέντε νησιά του Αιγαίου ώστε να κατασκευαστούν κλειστά Κέντρα κράτησης προσφύγων, προανήγγειλε  βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών.

«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση. Μια κρίση που δεν θα δεχθούμε να σηκώσουν στην πλάτη τους τα νησιά. Μια κρίση που δουλεύουμε ουσιαστικά να την περιορίσουμε, να περιορίσουμε τις ροές, να επιστρέψουμε όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Μια κρίση που πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» είπε ο κ. Μηταράκης προσθέτοντας ότι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού.

Οι προτεραιότητες για το προσφυγικό

Η κυβέρνηση έχει επτά στρατηγικές προτεραιότητες, εξήγησε ο κ. Μηταράκης, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που ήδη σε πρώτο βαθμό έχει φτάσει τις 24 ημέρες, την αύξηση των επιστροφών, τη λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, τον αποτελεσματικό έλεγχο των ΜΚΟ, τη διεθνοποίηση της κρίσης και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ θα συναντηθεί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη όπου αναμένεται να κυριαρχήσει η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα της μετανάστευσης.

Και αυτό, την ώρα που αναζωπυρώνεται η συζήτηση περί αλλαγής πολιτικής από την ΕΕ στο προσφυγικό καθώς ολοένα και περισσότεροι αρχίζουν να παραδέχονται ότι υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη και καταμερισμών των βαρών.

Στα «σκαριά» σύστημα καταμερισμού βαρών και αλληλεγγύης στην ΕΕ

Αναφερόμενος στην κοινή   ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου,  ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς  συνέστησε «ψυχραιμία, δουλειά, νηφαλιότητα και λιγότερο λαϊκισμό» ενώ τάχθηκε  υπέρ μιας Ευρώπης «ανοιχτής, αλλά προσεκτικής» και επισήμανε ότι η νέα μεταναστευτική πολιτική θα απαιτήσει και ανάλογους πόρους.

Ο κ. Σχοινάς σημειώσε ότι η νέα πρόταση της ΕΕ θα προβλέπει μια διαφορετική, ολιστική προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου ενώ δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στην ΕΕ να αντιμετωπίσει τις αιτίες της μετανάστευσης.

Χρειαζόμαστε διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας

«Θα ξεκινήσουμε από τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ – όπου η Ε.Ε. ξοδεύει πολλά χρήματα σε αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά απέτυχε να αντιμετωπίσει τις αιτίες της μετανάστευσης. Έπειτα, χρειαζόμαστε μια δυναμική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας».

Είναι αδιανόητο, πρόσθεσε,  ότι αφήνουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων μας στα κράτη – μέλη της εμπροσθοφυλακής και πρόσθεσε ότι τελικά θα χρειαστεί και ένα σύστημα καταμερισμού βαρών και αλληλεγγύης.

«Είναι άδικο οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα να σηκώνουν δυσανάλογο βάρος», επανέλαβε ο κ. Σχοινάς και εξήγησε ότι η αποτυχία της προηγούμενης φοράς οφείλεται και στο γεγονός ότι επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστούν με ειδική πλειοψηφία θέματα που άπτονται ευαίσθητων ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας. «Αυτή τη φορά δεν υπάρχει η επιλογή της αποτυχίας», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ανέφερε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει με τις προτάσεις της μόνο εάν διαπιστώσει ότι αυτές μπορούν και να γίνουν αποδεκτές.

10.000 άτομα για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή

Ο έλληνας Επίτροπος επισήμανε ακόμη ότι κεντρική προτεραιότητα στο θέμα της ασφάλειας αποτελεί και η εφαρμογή της απόφασης για δημιουργία μόνιμου σώματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής. Πρόκειται για ευρωπαϊκή υπηρεσία η οποία θα διαθέτει 10.000 άτομα ως μόνιμο προσωπικό που θα φέρει οπλισμό, θα φορά ευρωπαϊκή στολή και θα διαθέτει δικό του εξοπλισμό.

«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου βήμα στην προσπάθεια ομοσπονδιοποίησης της διαχείρισης των συνόρων μας», επισήμανε, για να τονίσει παράλληλα ότι η απόφαση έχει ληφθεί, αλλά τώρα χρειάζονται τα χρήματα και το οξύμωρο, όπως είπε, είναι ότι κάποιες χώρες που ζητούν πιο έντονα την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων ανήκουν στο στρατόπεδο των πιο φειδωλών σε ό,τι αφορά την συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση αν στην συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. το 1% του ΑΕΠ επαρκεί, ο κ. Σχοινάς απάντησε ευθέως αρνητικά, τονίζοντας ότι χρειάζεται να αποφασιστεί κάτι που «θα συντηρεί το επίπεδο των κοινών μας φιλοδοξιών, προσαρμόζοντας παραδοσιακούς τομείς όπως η γεωργία στις κοινωνίες που ζούμε, αλλά θα καταβάλλει ξεκάθαρα μια επιπλέον προσπάθεια να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις: έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία και ασφάλεια».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Λέσβο

Εν τω μεταξύ, οι αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά του Αιγαίου καλά κρατούν καθώς στην περιοχή Καράβας-Καβακλή και συγκεκριμένα εντός της επιταγμένης έκτασης κατασκευάστηκε στο έδαφος μια ελληνική σημαία και ένα τεράστιο ΟΧΙ, με τους κατοίκους να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην δημιουργία νέας κλειστής δομής στην περιοχή.

Το πρωί του Σαββάτου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, οχήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου σε μια συμβολική κίνηση μετέφεραν όγκους σωσιβίων από τον Μόλυβο και τα εναπόθεσαν στην επιταγμένη έκταση.

πηγή: www.in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube