REAL TIME |

Weather Icon

Ξεκάθαρες θαλάσσιες ζώνες και αεροδιαδρόμους ζήτησε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα

Ξεκάθαρες θαλάσσιες ζώνες και αεροδιαδρόμους ζήτησε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προοπτικές για την ειρήνη και την σταθερότητα συζητήθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με θέμα «Προϋποθέσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην εκδήλωση μίλησαν οι, Τζέφρι Πάιατ, πρέσβης των ΗΠΑ, Γιόσι Αμράνι, πρέσβης του Ισραήλ, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, πρέσβης της Τουρκίας και ο κ. Κυριάκος Λουκάκης, γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν οι, Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ, Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης ε.τ., Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου, και ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής και βουλευτής ΝΔ.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πάιατ τόνισε ότι ένα από τα σημαντικότερα σημεία που υπάρχουν στις επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας είναι ότι η χώρα μας έχει επανέλθει στην Ανατολική Μεσόγειο ως ενεργειακή δύναμη.

«Το μήνυμα που θα ήθελα να μοιραστώ  είναι ότι όλα τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη σε αυτή την περιοχή.

Σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπουμε πολλές δυνάμεις που θέλουν εδραιώσουν την παρουσία τους. Βλέπουμε, επίσης, κυβερνήσεις που θέλουν να έρθουν  κοντά και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσω των αγωγών που σχεδιάζονται στην περιοχή».

Τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος έχουν ξαναέρθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ με την ασφάλεια και την ενέργεια να είναι τα σημαντικότερα θέματα, σύμφωνα με τον κ. Πάιατ.

Η Ελλάδα αναδύεται τώρα ξανά μετά από χρόνια σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και έχει καταφέρει να κλείσει πολλές συμφωνίες είπε ο κ. Πάιατ, ενώ τόνισε την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο κ. Πάιατ είπε, επίσης, ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για τον East Med είναι δεδομένη και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πολύ για οικονομικές και  ενεργειακές συνεργασίες στην περιοχή.

«Ο East Med έδειξε ότι οι τρεις χώρες μαζί με την Αίγυπτο μπορούν να φέρουν πολλά καλά στην περιοχή και θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα».

Στην τοποθέτησή του πρέσβης της Τουρκίας,  Μπουράκ Οζουγκεργκίν, ξεκίνησε λέγοντας ότι  η συνεργασία και οι συγκρούσεις  ήταν πάντοτε μέρος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

«Τα τελευταία χρόνια οι εντάσεις επανήλθαν στην περιοχή. Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων, η παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή, η ρήξη μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης χωρίς ορατό ορίζοντα, ο πόλεμος της Κριμαίας οι εξελίξεις στη Λιβύη, οι εντάσεις στο Λίβανο, η άφιξη της Κίνας στο κατώφλι της Ευρώπης,  η παρουσία των ΗΠΑ  τα ανεκπλήρωτα όνειρα της αραβικής άνοιξης το Brexit κτλ. έφεραν αστάθεια στην περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή η Μεσόγειος φιλοξενεί το πολεμικό ναυτικό 44 χωρών.

Αυτή η στρατικοποίηση της περιοχής που δεν αφορά μόνο το ναυτικό αλλά και άλλες, έξωθεν, δυνάμεις και ο συνδυασμός όλων των παραγόντων θα μπορούσε να δημιουργήσει μια περίπλοκη κατάσταση». είπε ο κ. Οζουγκεργκίν.

πηγή: https://www.cnn.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube