Weather Icon
Ρωσία , Συρία , Τουρκία 12 Φεβρουαρίου 2020

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν – Νέες απειλές για επίθεση κατά του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν – Νέες απειλές για επίθεση κατά του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ

Γενική επίθεση κατά των δυνάμεων του Άσαντ εντός της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ξανά οι στρατιώτες του, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

«Θα κυνηγήσουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος ακόμη και πέρα των συνόρων που έχουν καθοριστεί. Ανακοινώνω ότι, από εδώ και στο εξής, αν οι στρατιώτες στα παρατηρητήρια δεχθούν την παραμικρή επίθεση, θα χτυπήσουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος και πέραν των ορίων που προβλέπει η συμφωνία του Σότσι για το Ιντλίμπ. Όπου έχει χυθεί αίμα στρατιωτών μας, όσο μεγάλος και να αισθάνεται κάποιος, του ξεκαθαρίζω ότι δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν είναι διατεθειμένος για νέες συζητήσεις.

«Και όλοι να κλείσουν τα μάτια τους και όλοι να γυρίσουν την πλάτη τους και να αψηφήσουν τη συνείδησή τους, η Τουρκία δεν θα μείνει θεατής μπροστά σε αυτή την κατάσταση (στο Ιντλίμπ). Δεν θα περιμένουμε τα αποτελέσματα ατέλειωτων και ανεξάντλητων συνομιλιών για να κάνουμε αυτό που πρέπει».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να κατηγορήσει ακόμη και τη Ρωσία και το Ιράν ότι στηρίζουν το καθεστώς του Άσαντ, χύνοντας το αίμα απλών πολιτών στο Ιντλίμπ με στόχο να εκκαθαρίσουν την περιοχή.

Τελευταία προειδοποίηση στον Άσαντ

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι κανείς δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει τις συνθήκες και επιτίθενται κατά των στρατιωτών του. Υποσχέθηκε ξανά ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει διώξει τις δυνάμεις του Άσαντ από τα παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ. Σημειώνεται, ότι οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν καταλάβει 7 από τα 12 τουρκικά παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ.

«Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, είμαστε αποφασισμένοι να διώξουμε το καθεστώς από τα παρατηρητήρια. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί είτε από αέρος είτε από ξηράς, χωρίς να διστάσουμε. Έχουμε ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική μας δύναμη στο Ιντλίμπ. Τα αεροσκάφη που έπληξαν οικισμούς στο Ιντλίμπ δεν θα είναι πλέον σε θέση να κινούνται με την ίδια άνεση που κινούταν πριν», προειδοποίησε, ενώ παράλληλα ανέδειξε το θέμα σε ζήτημα επιβίωσης και της Τουρκίας και της Συρίας.

«Το ζήτημα της ελευθερίας για το λαό της Συρίας, όπως και για τα 83 εκατομμύρια των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι ζήτημα επιβίωσης», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία είχαν χθες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο μίλησαν για την παρούσα κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες του Σότσι.

Παράλληλα, έκανε γνωστό που συμφωνήθηκε να γίνουν περαιτέρω επαφές των δύο κρατών σε επίπεδο Άμυνας.

«Συνέχισαν να συζητούν διάφορες πτυχές της διευθέτησης της συριακής κρίσης, κυρίως στο πλαίσιο της επιδείνωσης της κατάστασης στην ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ. Υπογράμμισαν τη σημασία της πλήρους εφαρμογής των υφιστάμενων ρωσοτουρκικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης του Σότσι, που υπογράφηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2018» δήλωσε το Κρεμλίνο.

SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube