Weather Icon
ΟΗΕ , Τουρκία 17 Φεβρουαρίου 2020

Τούρκος πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ;

Τούρκος πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ;
  Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη   
«Ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ καλεί ρητά τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν την προοδευτική κωδικοποίηση και ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του διεθνούς Οργανισμού και επισημαίνεται ότι «οι περισσότερες από 500 συμβάσεις, συνθήκες και δεδομένα που έχουν προκύψει από αυτή την εργασία, παρέχουν το πλαίσιο για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Οι συμβάσεις αυτές δεσμεύουν νομικά τα κράτη που τις έχουν επικυρώσει».
 
Επομένως, αφού ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ «καλεί ρητά» τον Οργανισμό να δράσει για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, τότε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν υποχρέωση να καταδικάσουν την αχαλίνωτη προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν και την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αφού δεν πράττουν κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Αθήνα και η Λευκωσία να επιμένουν, μέσα από μια συντονισμένη πρωτοβουλία σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, με σκοπό να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τουλάχιστον για να προλάβουν τα χειρότερα.

 

Η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη να αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ πριν λίγες μέρες τουρκικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή του Καστελόριζου. Σε πρώτη φάση, φαίνεται ότι επιδίωξε να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελλάδας. Μάλλον, θα επιχειρήσει ακόμη μια φορά κοντά στην Κρήτη. Εάν περάσει το τεστ, όπως το πέρασε στην Κύπρο, στη συνέχεια θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

 

Την ίδια στιγμή, τροφοδοτούνται ψευδαισθήσεις και δημιουργούνται νέες αυταπάτες για το Κυπριακό. Οι εμπλεκόμενες πλευρές και οι μεσολαβητές προσδοκούν ότι μετά τις λεγόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα (τον Απρίλιο) θα πραγματοποιηθεί άτυπη διάσκεψη και θα ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση του προβλήματος. Ενός προβλήματος ξένης εισβολής, κατοχής, παραβίασης του διεθνούς δικαίου και εγκλημάτων πολέμου, το οποίο με σταδιακές και μεθοδευμένες ενέργειες επί του εδάφους και στο τραπέζι των συνομιλιών έχει μετατραπεί σε πρόβλημα διαφορών μεταξύ των δυο κοινοτήτων και δυο αυτοδιοικούμενων οντοτήτων. Και μέσα απ’ αυτή την ανήθικη πραγματικότητα θα επιδιώξουν τη διευθέτηση.

 

Τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Βρετανίας από τη μια και οι διαφορετικές σκοπιμότητες ΗΠΑ και Ρωσίας από την άλλη, καθόρισαν τις έως τώρα προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Και με την πάροδο του χρόνου υπήρξε μετεξέλιξη και διαφοροποίηση του περιεχομένου των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μπορεί το ΣΑ σε κάθε νέο ψήφισμά του να επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, αλλά η σταδιακή ενσωμάτωση νέων στοιχείων στοχεύει στην «ομαλοποίηση του διαχωρισμού», ανατρέποντας αναφορές που περιλαμβάνονται σε προηγούμενα ψηφίσματα. 

 

Σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο διευκολύνουν τις αποσχιστικές ενέργειες του ψευδοκράτους, αλλά τις ενισχύουν και τις νομιμοποιούν. Από την καταδίκη του παράνομου εκτρώματος και το κάλεσμα για άμεση ανάκληση της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, βρεθήκαμε στο κάλεσμα για συνεργασία των «δύο πλευρών» και των «σχετικών ενδιαφερομένων μερών». Είναι λοιπόν δυνατόν με έναν τέτοιο περίγυρο, κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες και με μια αδίστακτη Τουρκία, που βρίσκει στήριξη ή ανοχή από Ανατολή και Δύση, να δημιουργηθούν προοπτικές για μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό; 

 

Ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο δεν είναι αφηρημένες έννοιες. Έχουν άρθρα και κανόνες που η εφαρμογή και η καταπάτησή τους προσδιορίζονται με συγκεκριμένο τρόπο, όπως και η τιμωρία των παρανομούντων. Οι ανακοινώσεις, οι δηλώσεις, οι επιστολές και τα ψηφίσματα δεν θα σταματήσουν την Τουρκία, αλλά μπορεί να καλλιεργήσουν, στο μέτρο του δυνατού, ένα διεθνές περιβάλλον που θα είναι «έντονα ενοχλητικό» για την Τουρκία, ώστε να υπολογίζει το όποιο πιθανό πολυεπίπεδο κόστος. 

 

Φέτος, συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη του. Άρα, η 75η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως έχουμε επισημάνει ξανά, υποψήφιος για την προεδρία της 75ης συνόδου εκ μέρους της Ομάδας της Δυτικής Ευρώπης κι άλλων χωρών της Γενικής Συνέλευσης  (η οποία «έχει σειρά» για την Προεδρία) είναι ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας. Στην ίδια ομάδα συμμετέχει και η Ελλάδα. Θα είναι ντροπή για τον ΟΗΕ εάν εκλεγεί πρόεδρος της πανηγυρικής αυτής συνόδου ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube