Weather Icon

Τουρκία: Δεν έχουμε συμφωνία με ΕΕ για το προσφυγικό

Τουρκία: Δεν έχουμε συμφωνία με ΕΕ για το προσφυγικό

Τι υποστήριξε στο Euro2day.gr Τούρκος διπλωμάτης για το άνοιγμα των ροών από τον Ρ. Τ. Ερντογάν ώστε να περνούν πρόσφυγες από την Τουρκία.

Τι κρύβεται πίσω από την ενέργεια αυτή και γιατί κωλυσιεργεί η Κομισιόν.

Τούρκος διπλωμάτης επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr την απόφαση της Αγκυρας να ανοίξει τα σύνορα επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο σε πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν να περάσουν προς την Ελλαδα και τη Βουλγαρία.

Βεβαίως, ο ίδιος δεν παραδέχτηκε αυτό που μεταδόθηκε σε διεθνή πρακτορεία, ότι οι πρόσφυγες λαμβάνουν οδηγίες για το πώς θα περάσουν ασφαλέστερα σε ελληνικά νησιά ή στον Εβρο.  Κατά τις ίδιες πηγές στο πρόσφατο ταξίδι στην Τουρκία του Μ. Σχοινά (μαζί με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιοχάνσον) «δεν υπήρξε καμία συμφωνία, ούτε καν σύγκλιση απόψεων στη συγκεκριμένη συνάντηση με αποτέλεσμα οι Επίτροποι να φύγουν με άδεια χέρια». Εκτοτε ο Τούρκος Πρόεδρος συνομιλεί κυρίως σε διμερές επίπεδο με ευρωπαϊους ηγέτες και ιδιαίτερα με την Αγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κίνηση Ερντογάν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή γίνεται για τους εξής λόγους:

1) Χθες επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά στελεχών της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO).

2) Η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, λόγω του κορωνοϊού, που πέραν των άλλων απειλεί και την οικονομία. Κατά τη σκέψη του Τούρκου προέδρου ένα νέο «χτύπημα» με προσφυγικές ροές θα φέρει την ελληνική πλευρά σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.

3) Για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία μετά το χτύπημα που δέχτηκε από τον θάνατο πολλών Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ αλλά και εξαιτίας του ότι η τουρκική οικονομία δέχεται ισχυρά πλήγματα από την επιδείνωση στις σχέσεις της με τη Ρωσία. Γι’ αυτό αναμένεται να επιχειρήσει να ρίξει γέφυρες προς τον Βλ. Πούτιν προκειμένου να συμφωνηθεί κοινό πλάνο για τη Συρία.

4) Η διαφαινόμενη «έλλειψη ηγεσίας» στην Κομισιόν και το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Αναμένεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το νέο σχέδιο για το προσφυγικό εντός Μαρτίου. Δεν φαίνεται όμως να δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να κινείται «μόνη της». Το τηλεφώνημα του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, λένε πηγές, καθώς η Γερμανία δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της και επειδή, όπως έχουμε καταγράψει, λόγω δικών του συμφερόντων το Βερολίνο δεν θέλει ευθεία αντιπαράθεση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

5) Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει περισσότερα κονδύλια για το προσφυγικό, απειλεί με περισσότερες ροές αν έρθουν νέες κυρώσεις, αν και αυτός δεν είναι ο κύριος λόγος. Περισσότερο επιδιώκει ένα «χειρουργικό χτύπημα» όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη φάση.

για τη συνέχεια Euro2Day

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube