REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Θράκη (Πομακικό) , Τουρκία 28 Φεβρουαρίου 2020

Το ΥΠΕΣ κλείνει την κερκόπορτα στην Θράκη, με αναστολή δημοτικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων

Το ΥΠΕΣ κλείνει την κερκόπορτα στην Θράκη, με αναστολή δημοτικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων

Μια σημαντική παρέμβαση γίνεται μέσα από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για τους ΟΤΑ , με την οποία κλείνει η κερκόπορτα που άνοιξε με το νόμο Σκουρλέτη για την διεξαγωγή τοπικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων. Την περίοδο ψήφισης της είχαν δημιουργηθεί σοβαρές εντάσεις ακόμη και ενδοκυβερνητικές αλλά υπερίσχυσε η γραμμή Κουμουνδούρου και παρ όλες τις ενστάσεις για εθνικές προεκτάσεις και επιπτώσεις έγινε νόμος του κράτους.

Σήμερα το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ακυρώνει την συγκεκριμένη διάταξη και βάζει τέλος στις ορέξεις της τουρκικής προπαγάνδας που συστηματικά επιχειρεί να παρουσιάσει ότι στη Θράκη υφίσταται «τουρκική μειονότητα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 12 «Ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας δήμων» του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» που συζητείται στη Βουλή, προβλέπεται ότι:

« 1. Η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν.4555/2018 αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου».

Σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η αναστολή εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων γίνεται, «ενόψει της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου». Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη που επέτρεψε διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων από δήμους και Περιφέρειες, ήρθε σε νομοσχέδιο από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που του επεσήμανε ότι μπορεί αυτό να… ανοίξει τους “ασκούς του αιόλου” στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή της Θράκης, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Όμως ο κ.Σουρλέτης και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις γνωστές ιδεοληψίες τους, δυστυχώς το ψήφισαν.

Αυτό προσπάθησε να εκμεταλλευθεί πριν λίγο χρονικό διάστημα και ο προκλητικός και γνωστός για το πρόσφατο ανθελληνικό του παραλήρημα στην Προύσσα της Τουρκίας δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, επιχειρώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το “αθώο” θέμα δημιουργίας ΔΕΥΑ στον δήμο του. Πολλοί όμως έβλεπαν πίσω από την συγκεκριμένη ενέργεια, την αρχή ώσε να ακολουθήσουν σε έναν δήμο με την μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών να ανήκουν στην μουσουλμανική μειονότητα, άλλα δημοψηφίσματα ενδεχομένως για τους μουφτήδες, τον τρόπο διδασκαλίας στα σχολεία, ακόμα και το δικαίωμα… αυτοπροσδιορισμού. Τελικά η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση, ανάμεσα τους και ο μουσουλμάνος πρώην δήμαρχος Ιάσμου Καδρή Ισμέτ και έτσι το θέμα δεν προχώρησε. Γι’ αυτό άλλωστε ο Οντέρ Μουμίν στην… φιλοτουρκική ομιλία του στην Προύσσα επιτέθηκε στον ομόδοξο του της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι συντάχθηκε με την… απέναντι πλευρά του Χριστιανού αντιπάλου του Κυριάκου Αμούτζα.

Σε όλα αυτά μπαίνει τέλος και τα… επικίνδυνα παιχνίδια που έκανε δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση “ελαφρά τη καρδία” στην Θράκη, σε πρώτη φάση αναστέλλεται η δυνατότητα σε όποιον τα απεργάζονταν να τα προχωρήσει, ενώ όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η αναστολή εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων γίνεται, «ενόψει της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου», η οποία όταν γίνει θα καταργήσει τα δημοψηφίσματα ή τουλάχιστον θα έχει “ασφαλιστικές δικλείδες” για το θέμα που προαναφέραμε.

Οι Θρακιώτες υποδέχτηκαν θετικά αυτή την εξέλιξη.

Πηγή www.otavoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube