Weather Icon
Ενεργειακά , Κύπρος , Τουρκία 11 Φεβρουαρίου 2020

Το μορατόριουμ για το πάγωμα των γεωτρήσεων στην Κύπρο και οι παγίδες που στήνει η Τουρκία

Το μορατόριουμ για το πάγωμα των γεωτρήσεων στην Κύπρο και οι παγίδες που στήνει η Τουρκία
ΟΙ πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα προωθεί ένα σενάριο, το οποίο αποσκοπεί στο πάγωμα του ενεργειακού προγράματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα σενάριο, το οποίο όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδης, απορρίπτεται -και πολύ ορθά- από τη Λευκωσία. Αυτό που επί της ουσίας επιδιώκει η  Άγκυρα είναι η συμφωνία σε ένα μορατόριουμ στα ενεργειακά, σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με όλα τα μοντέλα λύσης στην ατζέντα, χρονοδιάγραμμα και καθορισμό της επόμενης ημέρας, σε περίπτωση αποτυχίας. Ποια θα είναι η θέση του ψευδοκράτους διεθνώς εάν η νέα προσπάθεια οδηγηθεί σε αδιέξοδο. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες, αυτές είπε ότι «η καλή θέληση υπαγορεύει την προσέλευση στον διάλογο χωρίς αμφισβήτηση ή προαπαιτούμενα. (Δηλαδή) αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ή προαπαιτούμενα ότι “εγώ παραβιάζω το διεθνές δίκαιο και εσείς θα πρέπει εις αντάλλαγμα να απεκδυθείτε των κυριαρχικών σας δικαιωμάτων, προκειμένου να συνομιλήσουμε”.

Αυτά δεν νομίζω να δείχνουν καλή θέληση ή πίστη». Ερωτηθείς αν το ενεργειακό πρόγραμμα προχωρεί κανονικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «βεβαιότατα ναι. Διαφορετικά θα ήταν εγκατάλειψη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί επειδή η Τουρκία μας αμφισβητεί ως κράτος να παραιτηθούμε της κρατικής μας υπόστασης για να υπάρξει διάλογος». 

ΕΙΝΑΙ σαφές ποιος είναι ο στόχος της Άγκυρας. Να εξουδετερώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, να προετοιμάσει το έδαφος για να «βάλει χέρι» στα ενεργειακά της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε μέσω των Τουρκοκυπρίων είτε απευθείας. Η ιστορία με το μορατόριουμ θα το βρούμε μπροστά μας και πολύ σύντομα. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό από τον ερχόμενο Μάιο, μετά δηλαδή τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα και η Άγκυρα προετοιμάζει το έδαφος. 
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, είναι προφανές πως οι «συνήθεις ύποπτοι» άρχισαν να καλλιεργούν το ενδεχόμενο αυτό και το προβάλλουν ως εργαλείο για εκτόνωση της έντασης. Αυτό το σενάριο περικλείει μια μεγάλη παγίδα. Τη διασύνδεση του ενεργειακού προγράμματος με το Κυπριακό, τη διαδικασία των συνομιλιών. Αυτό θα καταστήσει εν πολλοίς το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αιχμάλωτο των προθέσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό.
ΤΗΝ ίδια ώρα, θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει ένα βασικό ζήτημα: Δεν είμαστε ως Κυπριακή Δημοκρατία εμείς που προκαλούμε την ένταση. Συνεπώς, όσοι κάνουν λόγο για την ανάγκη αποκλιμάκωσης θα πρέπει να απευθυνθούν ΜΟΝΟ στην κατοχική δύναμη. Εκτός κι εάν εννοούν πως όποια χώρα ασκεί τα κυριαρχικά ης δικαιώματα προκαλεί ένταση. 
Η ΘΕΣΗ μας είναι η εξής: Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου πρέπει να προχωρήσει κανονικά, να μη διασυνδεθεί με το Κυπριακό και την όποια διαδικασία. Εάν η Τουρκία ενδιαφέρεται για τα ενεργειακά θα πρέπει να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό.
Να αποφασίσει να λύσει το Κυπριακό στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών, να αποχωρήσει από το νησί και τότε να ξεκινήσει συζήτηση και για το πεδίο αυτό, το ενεργειακό. Και σίγουρα, η Άγκυρα θα έχει πιθανότητες και δυνατότητες να κερδίσει, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων και αρχών.
Με τη συμπεριφορά της σήμερα δεν θα πρέπει να αναμένει οτιδήποτε. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube