Weather Icon
Ιράκ , Ιράν , Σαουδική Αραβία 23 Φεβρουαρίου 2020

Το Ιράν είναι πρόθυμο να επιλύσει τις διαφορές του με την Σαουδική Αραβία-στενεύει ο κλοιός για τα νατοϊκά στρατεύματα

Το Ιράν είναι πρόθυμο να επιλύσει τις διαφορές του με την Σαουδική Αραβία-στενεύει ο κλοιός για τα νατοϊκά στρατεύματα

Στις 22 Φεβρουαρίου στην Τεχεράνη ο πρέσβης του Ιράν στο Ιράκ ονόματι Iraj Masjedi, δήλωσε πως το Ιράν θέλει να μειώσει τις εντάσεις με την Σ. Αραβία και να επέλθει σε μία περίοδο επώασης των μεταξύ τους σχέσεων. Ήδη υπάρχοντα πεδία διαμάχης είναι τα στενά του Περσικού Κόλπου αλλά και το έδαφος του Ιράκ.

”Το Ιράν επιθυμεί να μειώσει τις εντάσεις με την Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το πρόσφατο ταξίδι του Εμίρη του Κατάρ στην Τεχεράνη είχε θετικά και παραγωγικά αποτελέσματα”, ανέφερε ο Masedi σε συνέντευξή του στο Alforat News προσθέτοντας πως ”σεβόμαστε ιδιαιτέρως τις κυβερνήσεις και τα έθνη στης περιοχής, σιδικά το Ιρακινό λαό”.

”Η δολοφονία του στρατηγού Σολεϊμανί είχε βαθύ αντίκτυπο στην περιοχή, αποκαλύπτοντας το πραγματικό τρομοκρατικό πρόσωπο της αμερικάνικης κυβέρνησης, κάνοντας εντονότερες τις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ιράκ” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, ”οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι πολιτικές, η δολοφονία του Σολεϊμανί κατέστησε την στρατιωτική λύση ως την επικρατέστερη”. ”Η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο αμερικανικό έδαφος του Ιράκ ήρθε ως απάντηση της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ χωρίς να παραβιάσει την Ιρακινή κυριαρχία.”

Αναφερόμενος στις τελευταίες διαδηλώσεις στο Ιράκ ο Masjedi δήλωσε ”όπως επιβεβαίωσε o κορυφαίος Σιίτης κληρικός Ayatollah Ali Sistani, υποστηρίζουμε τις δημόσιες διαδηλώσεις και τις νομικές απαιτήσεις των διαδηλωτών, αλλά διαφωνούμε με το σαμποτάζ και τις εισβολές στα διπλωματικά ιδρύματα και τα ιρακινά προξενεία, όπως αυτό στην Najaf και την Karbala”.

”οι δεσμοί μεταξύ Ιράν-Ιράκ είναι σταθεροί και στρατηγικοί, ωστόσο σεβόμαστε πλήρως τις λαϊκές απαιτήσεις των Ιρακινών” δήλωσε ο Ιρανός διπλωμάτης.

Ευχήθηκε επίσης καλή επιτυχία στον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ Mohamed Tawfiq Allawi, αναφέροντας πως οποιοσδήποτε Ιρακινός πρωθυπουργός διοριστεί θα έχει την στήριξη της Τεχεράνης.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Ιρακινού Κοινοβουλίου να απελάσει τις ΗΠΑ από το ιρακινό έδαφος σημείωσε, ”Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή είναι προς το συμφέρον της καθώς οι διπλωματικές παρεμβολές τους έχουν προκαλέσει αναταραχές στην περιοχή. Αντιμαχόμαστε σθεναρά στην παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, μη επιβάλλοντας τα αιτήματα μας στην Ιρακινή κυβέρνηση”.

Έκλεισε την συζήτηση λέγοντας πως ”Οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή δεν εξυπηρετούν κανέναν, προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με την Σαουδική Αραβία διευκολύνοντας έτσι την σταθερότητα του Ιράκ”.

Σχόλιο: Για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε πως το Ιράν επιδιώκει την σταθερότητα με την Σαουδική Αραβία και τις γύρω χώρες καθώς ενδιαφέρεται για την αναστήλωση της περιοχής, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει μέσω συνεχόμενων μαχών και εμπόλεμων καταστάσεων. Η ανασυγκρότηση της Μέσης Ανατολής, ένα έργο που θα διαρκέσει δεκαετίες δύναται να γίνει από μέρους Ρωσίας και Κίνας, όπου κινεζικά κεφάλαια, εξοπλιστική τεχνογνωσία και αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα ήδη προσπαθούν να εξαχθούν στην περιοχή.

Μετάφραση-σχόλιο: Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: en.mehrnews.com

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube