Weather Icon
Διπλωματία , Τουρκία 17 Φεβρουαρίου 2020

Η διπλωματική ομάδα του Ερντογάν άσκησε πιέσεις σε Ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Άγκυρα με σκοπό την έκδοση VISA σε χρηματοδότη της Al-Qaeda

Η διπλωματική ομάδα του Ερντογάν άσκησε πιέσεις σε Ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Άγκυρα με σκοπό την έκδοση VISA σε χρηματοδότη της Al-Qaeda

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποπειράθηκε να εκδώσει Ευρωπαϊκή visa της Συνθήκης Schengen για έναν Σαουδάραβα εθνικιστή, ο οποίος καταγράφεται στα αρχεία των ΗΠΑ και του ΟΗΕ ως βασικός χρηματοδότης της Al Qaeda. 

Σύμφωνα με έγγραφα της NordicMonitor βασικός σύμβουλος του Ερντογάν μίλησε με πολυάριθμες ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Άγκυρα με σκοπό την έκδοση κάρτας visa για τον Yasin Al-Qadi. Ο Yasin al-Qadi είναι Αιγύπτιος στην καταγωγή, μεγαλωμένος στην Σαουδική Αραβία και το όνομά του κοσμεί την λίστα του ΟΗΕ με τους κύριους ελεγκτές-διαμορφωτές χρηματικών ροών της Αλ-Κάιντα. Οι περισσότερες πρεσβείες απέρριψαν το αίτημα, ανάμεσα σε αυτές ήταν η ελληνική, η ιταλική, η ισπανική και η φιλανδική. Στην περίπτωση της Φιλανδίας παρενεύει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος για την έκδοση της κάρτας, παρ’αυτά το αίτημα απερρίφθη. 

Τις ευρωπαϊκές πιέσεις από τουρκικής πλευράς τις άσκησε ο Mustafa Latif Topbas, ένας επιχειρηματίας που συνδέεται στενά με τον Ερντογάν αλλά και με τον υιό του Necmeddin Erdogan. Σύμφωνα με δημοσιεύματα Τούρκων ερευνητών οι τέσσερίς τους μεταφέρουν τεράστια χρηματικά ποσά στην Άγκυρα οργανώνοντας ένα συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος το οποίο αφορά χρηματοδοτήσεις πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, εξοπλιστικών βιομηχανιών και εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με συνομιλίες που υπεκλάπησαν κατά την διαδικασία των τουρκικών πιέσεων, βλέπουμε πως η Τουρκική πλευρά ενδιαφερόταν να οργανώσει ένα ταξίδι του Al Qadi στην Ισπανία με σκοπό την διεξαγωγή κάποιων συνομιλιών. Σημαντικό είναι πως και οι δύο πλευρές κράτησαν τα προσχήματα και δεν επικοινώνησαν άμεσα η μία με την άλλη. 

Ο Al-Qadi μαζί με έναν στενό συνεργάτη του Ερντογάν ταξίδεψαν προς την Άγκυρα όπου υποτίθεται σύμφωνα με τον ΟΗΕ έπρεπε να είχε συλληφθεί καθώς  κατονομάζεται στα έγγραφα του ΟΗΕ ως χρηματοδότης της Al Qaeda. Ύστερα, μετά από ιδιωτική συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο ο Al Qadi διεγράφη από την λίστα του ΟΗΕ και δεν θεωρείτο πλέον ύποπτος. Οι διπλωματικές πιέσεις συνεχίστηκαν, με την τουρκική πλευρά να προσπαθεί να εκδώσει ευρωπαϊκό διαβατήριο στον Σαουδάραβα μέσω των στενών δεσμών του Τούρκου πρέσβη στην Φιλανδία και του Φιλανδού πρέσβη στην Άγκυρα. Ο Φιλανδός πρέσβης δήλωσε σε μεταξύ τους συνομιλία πως το εγχείρημα είναι εφικτό αλλά απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες. 

Έπειτα από συνάντηση με Τούρκους συμβούλους αποφασίσθηκε να αναγνωρισθεί ο Al Qadi ως Τούρκος πολίτης καθώς έτσι θα ήταν πιο εύκολο να του εκδώσουν ευρωπαϊκή visa. Ο Τούρκος πρόεδρος επενέβει προσωπικά επί της διαδικασίας έκδοσης του διαβατηρίου και ζήτησε από την αστυνομία να αγνοήσει τα πρωτόκολλα σύλληψης. Μετά από την επίτευξη της διαδικασίας ο επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης απελείθη από την θέση του και αντικατεστάθη με στενό συνεργάτη του Ερντογάν.

Σχόλιο: Ο μεταφραστής επιδιώκει να τονίσει την σημασία που έχει για τουρκική εξωτερική πολιτικής η δημιουργία ”οικονομικών δικτύων” εντός όλων των υπερεθνικών αλλά και διακυβερνητικών διεθνών οργάνων, όπως ο ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό δίκτυο πρεσβειών.  Μέσω μίας ρεαλιστικής ανάγνωσης καταλαβαίνουμε πως η τουρκική επιμονή για έκδοση κάρτας visa σε έναν Σαουδάραβα με σκοπό ένα ταξίδι του στην Ισπανία αποσκοπεί πιθανώς στον μόνο συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών. Δηλαδή την περαιτέρω χρηματοδότηση μέσω ”μαύρου” αφορολόγητου χρήματος της Ισπανο-Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας η οποία λειτουργεί αρκετά χρόνια τώρα και έχει εμφανώς καμφθεί μετά από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Γνώμη του μεταφραστή είναι πως οι Ισπανοτουρκικές ροές κεφαλαίων πλέον θα υλοποιούνται μέσω ανώνυμων ιδιωτικών δικτύων και όχι μέσω δυτικών τραπεζών.  

μετάφραση-σχόλιο Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.nordicmonitor.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube