REAL TIME |

Weather Icon

Το Δίκαιο της Θάλασσας

Το Δίκαιο της Θάλασσας

Του Καθ. Ηλία Σταμπολιάδη* – μέλος του ΙΗΑ

Αυτόν τον καιρό τίθεται προκλητικά σε αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας η Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον Ελληνικό λαό για τον τρόπο χειρισμού του θέματος εκ μέρους των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, καθώς και για την στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι τελευταίες μάλιστα κυβερνήσεις έχουν αναθέσει στο ΕΛΙΑΜΕΠ τον ρόλο επηρεασμού της Ελληνικής κοινής γνώμης, κρατώντας μία στάση κατευνασμού και ηττοπάθειας έναντι του αντιπάλου, την οποία ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης με το άρθρο του  στην Καθημερινή στις 26.1.2020:  “Εμείς, η Τουρκία και οι Συμπληγάδες“.

Εκτός αυτού το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει προγραμματίσει για τις 18/2/2020 «Δημόσια Συζήτηση» την οποίαν μπορούν να παρακολουθήσουν ως ακροατές μόνο άνθρωποι της δικής τους εμπιστοσύνης με θέμα το, εάν μας συμφέρει να καταφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ομιλητές θα είναι οι : Γεώργιος Παπανδρέου, πρώην υπ. εξωτερικών και πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπ. εξωτερικών της ΝΔ,  Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην υπ. εξωτερικών  του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Ροζάκης, έμπιστος του Κώστα Σημίτη και με συντονιστή τον Λουκά Τσούκαλη, (ομοίως με τον τελευταίο).

Κατά την γνώμη πολλών οι ανωτέρω ομιλητές, αντί να τους ανατεθεί ο προβληματισμός για τα εθνικά θέματα, θα έπρεπε να ευρίσκονται ήδη στα πιο βαθιά κελιά των φυλακών, ως υπεύθυνοι όχι μόνο για την στάση τους στα θέματα αυτά, αλλά και για την οικονομική διαχείριση της χώρας που της έχει στερήσει την δυνατότητα επαρκούς προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων.

Η Διεθνής Ελληνική Ένωση “International Hellenic Association”, εν συντομία ΙΗΑ, θεωρώντας ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να λάβει μία αντικειμενική και αξιόπιστη πληροφόρηση για τα εθνικά θέματα, που αφορούν το δίκαιο της θάλασσας, αντιπαραθέτει εν συντομία κατωτέρω την άποψη του καθηγητή κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου επί των θεμάτων αυτών, όπως προκύπτουν από την διδακτορική του διατριβή. 

Χάριν της αντιπαράθεσης με την θέση του ΕΛΙΑΜΕΠ όπως την εξέφρασε ο κύριος Λουκάς Τσούκαλης (βλέπε Καθημερινή ανωτέρω) παραπέμπουμε τον αναγνώστη στον ακόλουθο σύνδεσμο :https://slpress.gr/ethnika/stis-sympligades-kateynasmoy-kai-ittopatheias-apantisi-ston-l-tsoykali/ όπου θα βρει την απάντηση του ίδιου του κυρίου Βενιαμίν Καρακωστάνογλου στα λεγόμενα και τις προτάσεις τουκυρίου Τσούκαλη.

Οι αθέατες όψεις της Χάγης και του Δικαίου της Θάλασσας

Του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου* 

Την ώρα που η Τουρκική προκλητικότητα έχει φτάσει στο Ζενίθ,  αποτελώντας μία άμεση και μη αποκρυπτόμενη εχθρική και επεκτατική απειλή κατά της Ελλάδος, με την ανοχή του ΝΑΤΟ η ημίμετρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανώδυνες δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ, είναι απαραίτητο να δώσουμε μερικές σύντομες και σαφείς απαντήσεις στους ανυπόστατους και νόμω αβάσιμος τουρκικούς ισχυρισμούς. 

Το πράττω με την ιδιότητα ενός από τους ελάχιστους Έλληνες επιστήμονες νομικούς διεθνολόγους με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ως συγγραφέας του πρώτου και μοναδικού, μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα και στα ελληνικά, επιστημονικού συγγράμματος 600 σελίδων (μονογραφίας) για το νομικό καθεστώς της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), που αποτέλεσε την διδακτορική διατριβή μου το 1998, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα με άριστα στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

για τη συνέχεια Onisilos

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube