Weather Icon
Εξοπλισμοί , Κύπρος , Τεχνολογία 14 Φεβρουαρίου 2020

Τι σημαίνει η προσθήκη των πυραύλων Mistral στο κυπριακό οπλοστάσιο; αλλάζουν κάποια δεδομένα, κι αν ναι, ποια;

Τι σημαίνει η προσθήκη των πυραύλων Mistral στο κυπριακό οπλοστάσιο; αλλάζουν κάποια δεδομένα, κι αν ναι, ποια;

H πρόσφατη mega Αγορά πυραύλων από την Κυπριακή Δημοκρατία, προφανώς και χάλασε το “αφήγημα” κάποιων που επιμένουν πως η Κύπρος έχει αφεθεί στην “τύχη” της. Πύραυλοι Exocet MM40 Block3c και Mistral (προφανώς Mistral 3) θα ενισχύσουν το οπλοστάσιό της. Και μάλιστα, η δαπάνη για τους ΜΜ40 θα πάει σχεδόν αυτούσια σε νέες μονάδες πυρός και περισσότερους πυραύλους, που σημαίνει πως αν το αποφασίσει, η Εθνική Φρουρά μπορεί να στείλει κάθε ωκεανογραφικό μαζί με την συνοδεία του, στον πάτο.

 

Φυσικά πρόβλημα αποτελεί η αντιαεροπορική άμυνα. Η Τουρκική Αεροπορία μπορεί να εντοπίσει και να εξαλείψει κάθε πιθανό στόχο, καθώς η Κύπρος στερείται αεροπορίας και ισχυρής αντιαεροπορικής άμυνας. Οι S-300 δεν έφτασαν ποτέ στο νησί, έφτασαν όμως πύραυλοι TOR-M1 αλλά και BUK.

Τώρα, η απόφαση αγοράς Mistral ακούγεται “περίεργη”, ειδικά αν δοθούν και τα 150 περίπου εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τους. Είναι δηλαδή αρκετά μεγάλο το ποσό, ειδικά αν σκεφτούμε πως το σύστημα ήδη υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά.

 

Προφανώς η ΕΦ έχει αποφασίσει να βασιστεί πάνω στον προηγμένο φορητό αντιεροπορικό πύραυλο. Προφανώς θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό όπλο εναντίον μαχητικών, επιθετικών ελικοπτέρων, UAV αλλά και UCAV.

Ακόμη κι αν η Τουρκική Αεροπορία καταφέρει να “αδρανοποιήσει” την απειλή των TOR-M1 και των BUK, οι Mistral μπορούν να δώσουν λύσεις και να προστατεύσουν σημαντικές υποδομές και ευκίνητες μονάδες όπως οι επάκτιοι Exocet MM40.

Το Mistral MANPADS είναι ένα εξαιρετικά φορητό και εύχρηστο το σύστημα VSHORAD. Ο εκτοξευτής με Mistral είναι τοποθετημένος σε τρίποδο και μπορεί να τοπθετηθεί στο έδαφος,  σε όχημα ή σε σκάφος. Έχει ένα αποδεδειγμένο ποσοστό επιτυχίας 96% και υψηλότερη αξιοπιστία σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο βλήμα.

Ο πύραυλος είναι ανθεκτικός σε αντίμετρα (θερμοβολίδες) και άλλα “δολώματα”, ενώ μπορεί να εγκλωβίζει το στόχο του ακόμη κι αν αυτός πετά πολύ χαμηλά, ή έχει μικρή υπέρυθρη υπογραφή. Η μεγάλη κεφαλή βάρους των 3 kg του πυραύλου συνδυάζεται με ένα πυροσωλήνα εγγύτητας λέιζερ και μπορεί να εμπλέξει ακόμη και έξυπνα όπλα.

Χαρακτηριστικά
• Βάρος: 19.7kg
• Μήκος: 1,86 μ
• Διάμετρος: 90mm
• Μέγιστη ακτίνα αναχαίτισης: 7.5χλμ
• Ελάχιστη ακτίνα αναχαίτισης: 500m

Η Κύπρος, εκτός από 18 “μονούς” εκτοξευτές, έχει αγοράσει και “διπλούς”, φερόμενους επί οχημάτων. Προφανώς θα συνεχίσει αυτή την τακτικά, και θα συνδυάσει τους νέους πυραύλους αλλά και τους προηγούμενης αγοράς, με το Σύστημα Ελέγχου Πυρός LICORNE.

Το τελευταίο είναι ένα σύστημα Command and Control (C2) που κατασκευάζει η MBDA. Η δουλειά του LICORNE, που ουσιαστικά πρόκειται για μια πολύ ελαφριά λύση C2, είναι να συντονίζει συστήματα VSHORAD όπως τα Mistral. Αυτό το εξαιρετικό C2 προέρχεται από την τρέχουσα οικογένεια συστημάτων της MBDA, τα I-MCP και PCP, χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία λογισμικού, την αρχιτεκτονική και τις διεπαφές ανθρώπου-μηχανής (Human Machine Interface, HMI).

Το LICORNE έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ένα πρώτο επίπεδο συντονισμού για τα VSHORADS που αναπτύσσονται από δυνάμεις ταχείας αντίδρασης ή αμφίβιες ή αερομεταφερόμενες λειτουργίες.

 

Το σημαντικό όμως είναι πως για να παρέχει λειτουργίες επιτήρησης, ανίχνευσης και ταυτοποίησης στόχων, με υψηλό επίπεδο συνδεσιμότητας, το LICORNE έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται με παθητικούς υπέρυθρους αισθητήρες παρακολούθησης 360 °, κάποιο ελαφρύ ραντάρ ή και κάποιο ESM ή ακουστικούς αισθητήρες, και παρέχει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες fusion δεδομένων πραγματικού χρόνου.

Έτσι η φονικότητα των Mistral πολλαπλασιάζεται, και οι Mistral μπορούν να δέχονται δεδομένα από πλήθος αισθητήρων. Το LICORΝΕ θα τους δίνει δεδομένα που θα προέρχονται από άλλα σημεία, και έτσι η ΕΦ θα μπορεί να κάνει ακόμη και ενέδρες σε τουρκικά ενάερια μέσα. Μετά οι φορείς των Mistral, αφού κάνουν εκτόξευση, μπορούν να μετακινούνται κατά το δοκούν, σε μια λογική shoot and scoot αλλά για Α/Α συστήματα.

 

Θεωρητικά η τουρκική αεροπορία θα μπορεί να κυνηγήσει τα συστήματα Exocet αλλά και άλλα βαρέα όπλα της ΕΦ. Αλλά για να το κάνει, ή θα πρέπει να πετάξει πάνω από τα ελεύθερα εδάφη, ή να κάνει χρήση UAV.

Η δουλειά των Mistral, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν πια τα BUK/TOR-M1 θα είναι να κάνουν αδύνατη την στοχοποίηση. Σε περίπτωση που τα καταφέρει, και εκτοξεύσει stand-off όπλα, όπως κάποιο SOM, τότε οι Mistral είναι από τα λίγα MANPADS που μπορούν να τους προσβάλουν.

 

Φυσικά δεν εννοούμε πως οι Mistral είναι το Ιερό Δισκοπότηρο της Αεράμυνας της Κύπρου. Δίνουν όμως λύσεις, που δεν είχαν μέχρι τώρα η ΕΦ και η ΕΛΔΥΚ. Άποψή μας είναι πως η Κύπρος δικαιούται να παραλάβει επιτέλους τους S-300 που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Κρήτη, ή ακόμη καλύτερα, να αγοράσει μερικές πυροβολαρχίες Patriot. Μέχρι τότε, o συνδυασμός Mistral/TOR-M1/BUK θα κάνου τη ζωή των κατακτητών πολύ δύσκολη.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube