REAL TIME |

Weather Icon

Τι είπε ο Δένδιας από τη Θεσσαλονίκη για τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Τι είπε ο Δένδιας από τη Θεσσαλονίκη για τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία
Την εκτίμηση ότι τον Μάρτιο μπορεί να δοθεί ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια και στα Τίρανα εξέφρασαν από κοινού οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κροατίας.

Την εκτίμηση ότι μέσα στον Μάρτιο, η Τίρανα και Σκόπια θα λάβουν ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασαν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, αμέσως μετά το τέλος της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Κροάτης ομόλογός του, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η απάντηση του κ. Δένδια σε ερώτηση σχετικά με το «εάν η ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος, εάν στη Βόρεια Μακεδονία εκλεγεί το VMRO που ως γνωστόν είναι αντίθετο στη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετικά σενάρια, δηλαδή να αποδεχτώ υπόθεση εργασίας οποιασδήποτε χώρας και με βάση μια υπόθεση εργασίας να απαντήσω για τη μελλοντική στάσης της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως “τα κράτη στην σύγχρονη ζωή και στις σύγχρονες κοινωνίες έχουν συνέχεια”», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στόχος τους είναι τον Μάρτιο να δοθεί ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις δύο χώρες.

Τόνισε, επίσης, ότι, τόσο η Ελλάδα, όσο και Κροατία είναι ενωμένες, επ’ αυτού κι ότι «η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία πρέπει να στηριχθούν στην πορεία αυτή και σύμφωνα με την κοινή δήλωση θα θέλαμε να δούμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν από το Μάιο κατά προτίμηση το Μάρτιο και είμαστε αισιόδοξοι».

Ανέφερε ότι δεν θεωρεί ότι μπορεί μία από τις δύο χώρες να αποκλειστεί και ότι και οι δύο θα προχωρήσουν στη διαδικασία.

«Δεν πιστεύω ότι θα γίνει διάκριση και οι δύο χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και αναμένεται θετική έκθεση από ευρωπαϊκή επιτροπή στα τέλη Φεβρουαρίου», είπε ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η χώρα του εργάζεται για να έχει επιτυχία η Σύνοδος Κορυφής στο Ζάγκρεμπ.

Την ίδια άποψη για το θέμα της πορείας εξέφρασε και ο κ. Δένδιας τονίζοντας ότι η στόχευση είναι να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στις δύο χώρες.

Για Αλβανία

Ο κ. Δένδιας ρωτήθηκε για την Αλβανία και τα ζητήματα που εκκρεμούν στη γείτονα χώρα όπως ο νόμος περί περιουσιών και η απογραφή και τα οποία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την πορεία της στην ΕΕ και αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν εκπληρωθούν εάν θα αλλάξει η θέση της Ελλάδας.

«Δεν βλέπουμε τις αιρεσιμότητες (σ.σ. τα σημεία που μπορεί να θέσουν υπό αίρεση την ενταξιακή πορεία) σαν μια ποινή επιβολής απέναντι στις χώρες. Τις βλέπουμε σαν μια εσωτερική διαδικασία συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα θέματα που αφορούν τα θέματα μειονοτήτων και τα θέματα που αφορούν τις περιουσίες είναι σκληρός πυρήνας του ευρωπαϊκού δικαίου. Δεν είναι ένα ζήτημα που να αφορά τις δικές μας, διμερείς σχέσεις. Είναι θέμα συμμόρφωσης της χώρας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πιστεύουμε ότι η Αλβανία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί, δεν εκβιάζουμε μια κατάσταση. Η ίδια έχει κάθε λόγο να ακολουθήσει το παράδειγμα της προστασίας των περιουσιακών δικαιωμάτων και της προστασίας των μειονοτήτων», είπε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube