REAL TIME |

Weather Icon
Οικονομία & Αγορές 10 Φεβρουαρίου 2020

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Δωρεά €3,5 εκατ. στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Δωρεά €3,5 εκατ. στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα

Μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου σε Net Zero Energy και Net Zero Carbon Emissions Airport. Άνω των 400.000 ευρώ το ετήσιο όφελος για την Μονάδα. Τι περιλαμβάνει η δωρεά.

Σε μία σημαντική δωρεά ύψους 3,5 εκατ. ευρώ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας προχώρησε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η δωρεά αφορά στην μετατροπή του αεροδρομίου της 115 Πτέρυγα Μάχης (Π.Μ.) στη Σούδα σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα (Net Zero Carbon Emissions Airport), στην κάλυψη κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας των αναγκών του αεροδρομίου σε ηλεκτρισμό, θέρμανση και ψύξη (Net Zero Energy Airport), καθώς και στον «εξηλεκτρισμό» των μεταφορών εντός του αεροδρομίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 115 Π.Μ. στη Σούδα θα είναι από τις πρώτες εγκαταστάσεις παγκοσμίως που θα λάβουν τις σχετικές πιστοποιήσεις, ενώ το ετήσιο όφελος από την πλήρη απαλλαγή της Μονάδας από το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψης των αναγκών θέρμανσης, θα ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ.

Η επίσημη εκδήλωση παρουσίασης της δωρεάς έγινε το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 στην 115 ΠΜ στη Σούδα παρόντων του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Κων. Μητσοτάκη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, Υπουργών, Βουλευτών κ.ά. 

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Περιστέρης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το έργο στο αεροδρόμιο της Σούδας αποτελεί έμπρακτη στήριξη του Ομίλου μας τόσο στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και τους στόχους της για την Πράσινη Ανάπτυξη όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Η προσφορά μας, συνολικού ύψους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, στοχεύει αφενός στη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας του αεροδρομίου της 115 Π.Μ.  με εξοικονόμηση περίπου 400.000 ευρώ ετησίως, αφετέρου στον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων. Με αυτό τον τρόπο το αεροδρόμιο της 115 Π.Μ. θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα εξοπλιστεί με έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας τελευταίας τεχνολογίας, χωρίς να μειώνει σε τίποτα τις επιχειρησιακές του δυνατότητες. Το αεροδρόμιο της Σούδας θα είναι ένα από τα πρώτα παγκοσμίως που θα λάβει τις πιστοποιήσεις Net Zero Energy Airport και Νet Zero Carbon Emissions Airport».

Τι περιλαμβάνει η δωρεά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα καλύψει πλήρως το κόστος των μελετών, του σχεδιασμού και της κατασκευής  όλων των απαιτούμενων έργων προκειμένου:

  • Να μετατραπεί το Αεροδρόμιο της 115 ΠΜ (Σούδα) σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα (Net Zero Carbon Emissions).  
  • Να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό, θέρμανση και ψύξη των εγκαταστάσεων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της 115 Π.Μ. στην Σούδα, κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές (Net Zero Energy Airport) και να «εξηλεκτρισθούν» οι μεταφορές εντός του Αεροδρομίου.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube