Weather Icon
Υγεία 27 Φεβρουαρίου 2020

Τα εκτροφεία άγριων ζώων πίσω από τον κοροναϊό

Τα εκτροφεία άγριων ζώων πίσω από τον κοροναϊό

Η βιομηχανία και η κατανάλωση άγριων ζώων στην Κίνα είναι μεγαλύτερη απ’ όσο φανταζόμασταν, ενώ όλα συνέβαιναν με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Ποια η σχέση τους με την επιδημία του κοροναϊού

Δυο σχεδόν μήνες αφού εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του κοροναϊού, πάνω από 80.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει και 2.698 έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους. Το «σημείο μηδέν» της επιδημίας που έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο θεωρείται η υπαίθρια αγορά Χουανάν που βρίσκεται στην πόλη Ουχάν. Εκεί, πωλούνταν κάθε είδους ζώα που προορίζονται για φαγητό ή φαρμακευτικά βότανα: από πουλερικά, ψάρια και χοιρινό μέχρι και νυχτερίδες, φίδια, τρωκτικά, κοάλα ακόμα και μικροί λύκοι και οι κανόνες υγιεινής ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ο κοροναϊός που χτυπά τον άνθρωπο είναι κατά 96.2% ίδιος με αντίστοιχους κοροναϊούς που εντοπίζονται στις νυχτερίδες, οι οποίες με την σειρά τους μολύνουν κυρίως τα φίδια. Και τα δύο καταναλώνονται από τους Κινέζους.

Μετά την επιδημία του κοροναϊού Covid-19 εκφράστηκαν γρήγορα οι ανησυχίες οτι αυτός συνδέεται με τις διατροφικές επιλογές στη χώρα. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που μια επιδημία κοροναϊού προκαλείται από αυτές. O SARS (Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) ήταν ένας άλλος νέος κοροναϊός που από τον Νοέμβριο του 2002 μέχρι τον Ιούλιο του 2003 σκότωσε 774 ανθρώπους κατά κύριο λόγο στη νότια Κίνα, ενώ είχαν καταγραφεί 8.098 κρούσματα σε 37 χώρες. Το 2017, Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ο ιός προερχόταν από ρινολοφίδες νυχτερίδες των σπηλαίων της επαρχίας Γιουνάν, με ενδιάμεσο ξενιστή τη μοσχογαλή, ένα ζώο που μοιάζει με γάτα και καταναλώνεται συχνά στην Κίνα.

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Αν και η κατανάλωση άγριων ζώων μοιάζει να είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και ταυτόχρονα απειλεί τους πληθυσμούς αυτών των ζώων, εδώ και πολλά χρόνια και μέχρι λίγες εβδομάδες πριν την επιδημία η ίδια η κυβέρνηση ενθάρρυνε τους πολίτες της ειδικά στην επαρχία να ασχοληθούν με την εκτροφή τέτοιων ζώων. Παρουσίαζε την εκτροφή τους ως μια εύκολη μέθοδο για να κερδίσουν τα προς το ζην συντηρώντας με αυτόν τον τρόπο μια διατροφική συνήθεια που έθετε κάθε φορά σε κίνδυνο όποιον την επέλεγε.

Σήμερα ωστόσο με το ξέσπασμα της επιδημίας η ίδια κυβέρνηση έχει κλείσει σχεδόν 20.000 φάρμες εκτροφής άγριων ζώων, όπου εκτρέφονταν μεταξύ άλλων παγώνια, μοσχογαλές, σκαντζόχοιροι, τρωκτικά, φίδια, νυχτερίδες, άγριες χήνες και αγριόχοιροι αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την ύπαρξη μιας βιομηχανίας τεράστιου μεγέθους, άγνωστης μέχρι τώρα. Διαβάστε τη συνέχεια στο janus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube