Weather Icon

Συνέδριο Πολιτικής Επιτροπής της ΕΕ για την Τουρκία (EUTCC): Σταματήστε την εθνοκάθαρση της Τουρκίας στη Ροζάβα

Συνέδριο Πολιτικής Επιτροπής της ΕΕ για την Τουρκία (EUTCC): Σταματήστε την εθνοκάθαρση της Τουρκίας στη Ροζάβα

του Roni Alasor, Βρυξέλλες

Το Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της EUTCC για την ΕΕ, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τους Κούρδους καλεί την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να σταματήσουν την εθνοκάθαρση που διαπράττει η Τουρκία στην κουρδική περιοχή Rojava, στη ΒΑ Συρία.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Civic Commission της ΕΕ για την Τουρκία (EUTCC) σε συνεργασία με την Ομάδα GUE / NGL, την Πράσινη Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (GREENS / EFA), τις Ομάδες της Ελεύθερης Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και το Κουρδικό Ινστιτούτο στις Βρυξέλλες.

Με βάση τα παραπάνω, η διάσκεψη απευθύνει έκκληση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα Ηνωμένα Έθνη και καταγγέλλει:

– Την κατάληψη της κατοχής της Βόρειας Συρίας / Ροζάβα από την Τουρκία ως σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ζητεί την καταδίκη της πολιτικής της εθνοκάθαρσης στην κατεχόμενη περιοχή και απευθύνει έκκληση για άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.

– Να αναγνωρίσουν την αυτόνομη διοίκηση της Βορειοανατολικής Συρίας ως σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης στη συνεχιζόμενη κρίση και να εντάξει τους αντιπροσώπους της στην επιτροπή για τη θέσπιση ενός νέου συντάγματος για τη Συρία. Ο καλύτερος τρόπος για μια λύση είναι να συμπεριληφθούν όλες οι εθνοτικές και θρησκευτικές οντότητες σε μια δημοκρατική διαδικασία που οδηγεί σε μια αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση με ίσα δικαιώματα για γυναίκες και άνδρες.

– Να παροτρύνουν την Τουρκία να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές και τις επεκτατικές ενέργειές της στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, γεγονός που αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

– Προτρέψτε την Τουρκία να απελευθερώσει όλους τους εκλεγμένους βουλευτές, δημάρχους και τα μέλη του HDP, να σεβαστεί την απόφαση των εκλογέων και να επαναφέρει στις θέσεις τους εκείνους τους δημάρχους που αντικαταστάθηκαν από τους διορισμένους από την κυβέρνηση διαχειριστές.

– Να μην θυσιάσει τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ, υποκύπτοντας στον εκβιασμό της Τουρκίας στα ζητήματα της κρίσης των προσφύγων και της τζιχαντιστικής απειλής.

– Να λάβουν διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέτρα για να αναγκάσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο σχετικά με τη συνεχιζόμενη απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και να καλέσουν την τουρκική κυβέρνηση να τον απελευθερώσει αμέσως και να επιστρέψει στον διάλογο για μια πολιτική λύση στο Κουρδικό Ζήτημα.

– Συμβάλλουν στην επίτευξη πολιτικής λύσης με την άρση όλων των περιορισμών για κουρδικά κόμματα και ιδιώτες, υπό το πρίσμα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Βελγικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι οποίες επιμένουν ότι το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά ένα πολιτικό κόμμα.

Πηγή: med-diplomatic

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube