Weather Icon
Αλβανία , Βαλκάνια , Σερβία 1 Φεβρουαρίου 2020

Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης στο Κόσοβο! Αυτός που υποσχόταν ένωση με Αλβανία αναλαμβάνει πρωθυπουργός

Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης στο Κόσοβο! Αυτός που υποσχόταν ένωση με Αλβανία αναλαμβάνει πρωθυπουργός

Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού φαίνεται ότι επετεύχθη τέσσερις σχεδόν μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο.

ΜΜΕ στην Πρίστινα μεταδίδουν, το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) και η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο έχοντας την υποστήριξη κομμάτων που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες.

Τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν, ότι πρωθυπουργός θα αναλάβει ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» ‘Αλμπιν Κούρτι, ενώ η κυβέρνηση θα έχει 15 υπουργούς από τους οποίους οι δύο θα προέρχονται από την «Σερβική Λίστα».

Η συμφωνία συνεργασίας προβλέπει επίσης ότι ο σημερινός πρόεδρος του κοινοβουλίου Γκλαούκ Κονιούφτσα θα παραιτηθεί και στην θέση αυτή θα εκλεγεί η αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.

Τα ΜΜΕ στην Πρίστινα αναφέρουν επίσης ότι ο ‘Αλμπιν Κούρτι δεσμεύτηκε γραπτώς ότι οι βουλευτές του κινήματος «Αυτοδιάθεση» κατά την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο το 2021, όταν θα λήξει η θητεία του σημερινού προέδρου Χάσιμ Θάτσι, θα υποστηρίξουν τον υποψήφιο της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου.

Υποσχόταν ένωση με την Αλβανία ο Κούρτι

Τώρα ενδιαφέρον προκαλεί ποιος είναι ο Άλμπιν Κούρτι. Ο πρώτος, όπως φαίνεται,  πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, τον Οκτώβριο του 2019 είχε προβεί σε μια μεγάλη υπόσχεση στους Αλβανούς.

Ο Κούρτι, πρόεδρος του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης, είχε δηλώσει ότι στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα εργασθεί σκληρά για να ενώσει το Κοσσυφοπέδιο με την Αλβανία. Και γι’ αυτό το πρώτο βήμα θα είναι η κατασκευή του σιδηροδρόμου Αυλώνα- Μητρόβιτσα.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube