Weather Icon
Διεθνή , Συρία , Τουρκία 8 Φεβρουαρίου 2020

Stratfor : Η Τουρκία ρισκάρει στρατιωτική κρίση με τη Ρωσία

Stratfor : Η Τουρκία ρισκάρει στρατιωτική κρίση με τη Ρωσία

Πώς η ριψοκίνδυνη στρατηγική της Αγκυρας στην Ιντλίμπ μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο κίνδυνος κατάρρευσης της συνολικής στρατηγικής της στην Συρία και οι φόβοι για νέο προσφυγικό κύμα. Τα περικυκλωμένα φυλάκια και ο Ασαντ.

Turkish Observation Points

Η μακροχρόνια «βολική» συμμαχία μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας πρόκειται να τεθεί στη δοκιμασία της φωτιάς στη βορειοδυτική Συρία. Η επίθεση των δυνάμεων της κυβέρνησης της Δαμασκού, που υποστηρίζεται από Ρώσους και Ιρανούς, για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ φαίνεται να μειώνει την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή και να απειλεί να δημιουργήσει ένα ακόμα κύμα προσφύγων προς τη χώρα που ήδη φιλοξενεί τρία εκατομμύρια Σύρους.

Στις 3 Φεβρουαρίου πυρά πυροβολικού της συριακής κυβέρνησης σκότωσαν Τούρκους στρατιώτες οδηγώντας σε αντίδραση της Αγκυρας με σειρά χτυπημάτων κατά κυβερνητικών θέσεων. Τα «οφθαλμός αντί οφθαλμού» χτυπήματα προοιωνίζουν μια νέα, επικίνδυνη, φάση της σύγκρουσης στην Ιντλίμπ, καθώς οι συριακές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στη συγκεκριμένη επαρχία, οδηγώντας την Τουρκία στην αποστολή περισσότερων δυνάμεων στο πεδίο που προελαύνει ο στρατός του Ασαντ.

Για την Τουρκία είναι ένα παιχνίδι μεγάλης σημασίας, καθώς μέσω της στρατιωτικής πίεσης θέλει να αγοράσει χρόνο για διαπραγματεύσεις που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ένα νέο κύμα προσφύγων, αλλά και ότι θα παραμείνει άθικτη η επιρροή της στην περιοχή. Η Αγκυρα υπολογίζει ότι η στρατηγική της δεν θα πυροδοτήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική κρίση με τη Μόσχα, αλλά καθώς οι συριακές δυνάμεις προωθούνται στην περιοχή, τόσο πιο πιθανό είναι η Τουρκία να στείλει αρκετούς στρατιώτες που θα καταλήξουν στη άμεση γραμμή πυρός.

Στυλώνοντας τα πόδια στην Ιντλίμπ η Τουρκία εν τέλει ρισκάρει να αρχίσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική κρίση με τη Ρωσία η οποία θα μπορούσε γρήγορα να ξηλώσει την προσεκτικά καλλιεργημένη σχέση των δυο στη Συρία, αλλά και πολύ πιο πέρα…

Μια ανθρωπιστική κρίση ωθεί το χέρι της Τουρκίας

Η Ιντλίμπ φιλοξενεί 4,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους από άλλες περιοχές Σύρους και η Τουρκία δεν θέλει να προστεθούν άλλοι στο ήδη μεγάλο βάρος που σηκώνει. Στο πλαίσιο των στρατηγικών της έναντι του Ασαντ, έχει στηρίξει διάφορες ομάδες Σύρων ανταρτών με εξοπλισμό, ενώ έριξε διπλωματικό βάρος στο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία επιβράδυνση της επίθεσης.

Εν μέσω, όμως, της προσπάθειας να ανακτήσει την εξουσία σε όλη τη Συρία, ο Ασαντ βρήκε αρκετούς αποτελεσματικούς τρόπους για να διαβρώσει ουσιαστικά την θέση της Αγκυρας στην Ιντλίμπ. Για παράδειγμα, η Διαδικασία της Αστάνα, έδωσε την Τουρκία το δικαίωμα να εγκαταστήσει 12 (τώρα έχουν επεκταθεί σε 18) παρατηρητήρια μέσα και γύρω από την περιοχή ως τμήμα της προσπάθειας αποκλιμάκωσης που καταβάλει από κοινού τη Ρωσία. Η Δαμασκός, όμως, απλά παρέκαμψε τις συγκεκριμένες θέσεις, αποκόπτοντας τελείως τρεις εξ αυτών. Και παρότι η Τουρκία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους δεσμούς της με τις δυνάμεις των ανταρτών για κάνει την περαιτέρω προέλαση να στοιχίσει ακριβά έως απαγορευτικού βαθμού, οι δυνάμεις του Ασαντ κατάφεραν να αφαιρούν λίγο λίγο εδάφη από τους αντάρτες και πιο πρόσφατα να καταλάβουν πόλεις στους αυτοκινητοδρόμους M4 και Μ5 που συνδέουν την περιοχή με την ενδοχώρα.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube