Weather Icon
Κύπρος , Τουρκία 13 Φεβρουαρίου 2020

Στοχευμένη προσπάθεια αποδόμησης Ακιντζί από τα “πιστόλια” της Άγκυρας, επειδή είπε την αλήθεια

Στοχευμένη προσπάθεια αποδόμησης Ακιντζί από τα “πιστόλια” της Άγκυρας, επειδή είπε την αλήθεια
Ανδρέας Πιμπίσιης  
Η γενική εικόνα που αποτυπώνεται από την περασμένη Κυριακή είναι η πρωτοφανής προσπάθεια της Τουρκίας να αποδομήσει τον Μουσταφά Ακιντζί και να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ωστόσο, αυτή η πολεμική που ξεκίνησε με αφορμή δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγράψει οποιαδήποτε ουσιαστική ζημιά εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας. 
Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα μέσα από τις δημοσκοπήσεις που θα διενεργηθούν στα κατεχόμενα. Κι αναλόγως των αποτελεσμάτων αναμένεται ότι θα εξαρτηθεί και η σφοδρότητα των επιθέσεων που θα δεχθεί ο Ακιντζί, από την κατεύθυνση της Τουρκίας. Στα κατεχόμενα οι πολιτικοί του αντίπαλοι προσπαθούν απλώς να κεφαλαιοποιήσουν την αντιπαράθεση με την Τουρκία, συντασσόμενοι με τις θέσεις της Άγκυρας. 
Παράλληλα, οι επόμενες μετρήσεις θα καταδείξουν και το κατά πόσο αυτή η κίνηση του Μουσταφά Ακιντζί βρίσκει απήχηση εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Θα καταδείξει και το κατά πόσο η επιχείρηση διαφοροποίησης του από την Τουρκία είναι μια ηρωική έξοδος. 
Υπήρχε πάντως μια γενική απορία για το πώς θα τοποθετείτο επί του θέματος ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γιατί τόσο οι συνεργάτες του στην Άγκυρα (κυβέρνηση και κόμμα) δεν άφησαν τον Ακιντζί σε χλωρό κλαρί. Ο ίδιος στην τοποθέτησή του, η πρώτη αφότου ξέσπασε το θέμα των δηλώσεων του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στην Γκάρντιαν, ήταν σχετικά ήπιος σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν τα σχόλια είχαν να κάνουν με κατηγορίες κατά της Τουρκίας. 
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ (πηγή ΓΤΠ), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενημερώνοντας τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, επέκρινε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτηρίζοντάς τες πολύ ατυχείς και ανεύθυνες. 
Στη συνέχεια, ο Ερντογάν, ανέφερε ότι ήταν πολύ επικριτικός έναντι των δηλώσεων του Ακιντζί κατά τη συνάντηση που είχε με την κεντρική επιτροπή του κόμματός του (AKP) το βράδυ της Δευτέρας και πρόσθεσε: «Δήλωσε [ο Ακιντζί] ότι η προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου με την Τουρκία, όπως η προσάρτηση της Κρίμαιας, θα είναι τρομακτική. Οι δηλώσεις αυτές του Ακιντζί είναι πολύ ατυχείς και ανεύθυνες. Η Αλεξανδρέττα είναι κομμάτι της μητέρας πατρίδας [Τουρκίας]. Ο Ταϊφούρ Σοκμέν είναι ένας ήρωας του εθνικού αγώνα. Εκείνη την εποχή, η απόφαση λήφθηκε γιατί θα μπορούσε να είναι ακόμη δυνατότερος. Η ΤΔΒΚ με την Τουρκία είναι όπως ‘το νύχι με το κρέας’. Υπάρχουν ονόματα εκεί, όπως ο πρώην πρόεδρος Ραούφ Ντενκτάς και πριν από αυτόν ο Φαζίλ Κουτσιούκ. Με αυτές [τις δηλώσεις του], δεν σεβάστηκε καθόλου τους αγώνες τους. Ήταν μια πολύ ασεβής δήλωση. Δεν πιστεύω ότι ο Τουρκοκύπριος θα το αποδεχτεί αυτό».   
Στην ίδια εφημερίδα, τη Χουριέτ, ο Ερτουγρούλ Οζκόκ σε άρθρο του υπενθυμίζει πως ο Ακιντζί έχει την υποστήριξη του 65% στα κατεχόμενα. Σημειώνει επίσης πως ο Ακιντζί που κάνει αυτές τις δηλώσεις και δέχτηκε αυτές τις επιθέσεις δεν είναι τυχαίος, αλλά έχει πίσω του το 65%, όπως φάνηκε στις τελευταίες «προεδρικές εκλογές». 
Ο αρθρογράφος σημειώνει πως τις ίδιες δηλώσεις έκανε ο Ακιντζί και στον ίδιο πριν από τρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2017 που βρισκόταν στην Κύπρο. Υποδεικνύει τέλος ότι «κάποιος αξιωματούχος στην Τουρκία θα έπρεπε να βγει για να διαψεύσει πως υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο (της προσάρτησης) και να ακουστεί ως η φωνή της λογικής».
Ανελέητος πόλεμος από πολιτικούς στην Άγκυρα
Έναν ανελέητο πόλεμο δέχεται ο Μουσταφά Ακιντζί από πολιτικούς και κόμματα στην Άγκυρα. Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αναφέρθηκε στη δήλωση Ακιντζί ότι «η πολιτική «η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική» είναι σύνθημα που ανήκει στη δεκαετία του 1950» και είπε: «Σε πείσμα όσων ενοχλούνται, όπως ο Μουσταφά Ακιντζί, θα λέμε η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική, πάντα και παντού. Θα συνεχίσουμε να λέμε ευτυχισμένος όποιος λέει είμαι Τούρκος». 
Χαρακτηρίζοντας «ξεδιάντροπο» τον Ακιντζί, η Ακσενέρ υποστήριξε: «Ο Μουσταφά Ακιντζί, ένας άλλος ξεδιάντροπος, ο οποίος χαρακτήρισε κατακτητή την Τουρκία και μπόρεσε να πει λόγια για τον Ταϊφούρ Σοκμέν, ο οποίος είχε μεγάλη συμβολή στο να αποκτήσουμε την Αλεξανδρέττα. Ο Μουσταφά Ακιντζί που είναι έργο των πολιτικών του ΑΚΡ που δεν ντρέπονταν να προσβάλλουν τον μακαριστό Ραούφ Ντενκτάς».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να απαντούν στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε περίπτωση που συνεχίσει να φέρνει στην ημερήσια διάταξη θέματα που δεν υπάρχουν στην ατζέντα της Τουρκίας, να επιτίθεται και να χρησιμοποιεί «εκφράσεις που πληγώνουν». Κληθείς χθες να σχολιάσει την δήλωση Ακιντζί ότι στηρίζει τα όσα είχε πει, ο Τσελίκ χαρακτήρισε το γεγονός εξαιρετικά θλιβερό. 
Υποστηρίζοντας ότι το «αξίωμα» του «προέδρου της ΤΔΒΚ» είναι «εξαιρετικά έντιμο και σεβαστό», ο Τσελίκ είπε ότι αναμένεται από το άτομο που βρίσκεται σε αυτό το «αξίωμα» να εκπροσωπεί κατάλληλα τις αξίες του εν λόγω «αξιώματος» όταν μιλά. Είπε ότι οι δηλώσεις Ακιντζί στόχευαν στο να πληγώσουν την Τουρκία, αλλά είχαν ως αποτέλεσμα πρωτοσέλιδους τίτλους χαράς στις ελληνικές εφημερίδες. Υποστήριξε ότι ο Ακιντζί το είχε κάνει αυτό και στο παρελθόν.  
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube