Weather Icon
Τουρκία 6 Φεβρουαρίου 2020

Deutsche Welle : Στα πλοκάμια της οικογένειας Ερντογάν η Ερυθρά Ημισέληνος;

Deutsche Welle : Στα πλοκάμια της οικογένειας Ερντογάν η Ερυθρά Ημισέληνος;

Σκάνδαλο που εμπλέκει την Ερυθρά Ημισέληνο, επιχείρηση φυσικού αερίου και προσκείμενα στην οικογένεια Ερντογάν ιδρύματα, αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία προκαλώντας εκ νέου την οργή της κοινής γνώμης.

Η Ερυθρά Ημισέληνος έχει μακρά παράδοση στην Τουρκία και χρονολογείται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η γνωστότερη οργάνωση αρωγής στον κόσμο συνδράμει τους ανθρώπους στην Τουρκία κυρίως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως σεισμών, αλλά και συγκρούσεων, όπως στη βόρεια Συρία. Ανέκαθεν η Ερυθρά Ημισέληνος τύγχανε μεγάλης απήχησης στην τουρκική κοινωνία.

Η ανθρωπιστική οργάνωση χρηματοδοτείται ως επί το πλείστον από δωρεές. Μεταξύ των χορηγών και υποστηρικτών της βρίσκεται και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Για την τρέχουσα χρονιά οι Γερμανοί διέθεσαν στη διεθνή οργάνωση ήδη συνολικά 28 εκατομμύρια ευρώ για την περίθαλψη προσφύγων στη βόρεια Συρία.

Η εν γένει θετική εικόνα της Ερυθράς Ημισελήνου στην Τουρκία υφίσταται όμως αυτές τις μέρες τεράστιο πλήγμα. Η οργάνωση αρωγής κατηγορείται για συνέργεια σε υπόθεση φοροδιαφυγής της εταιρίας φυσικού αερίου Baskentgaz. Το ζήτημα έχει προκαλέσει μια τεράστια εικοτολογία στην Τουρκία γύρω από το ερώτημα εάν η Ερυθρά Ημισέληνος παίζει ενδεχομένως κεντρικό ρόλο στο σύστημα οικογενειοκρατίας που έχει στήσει ο πρόεδρος Ερντογάν.

Οι κατηγορίες

Μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία που στοίχισε τη ζωή 20 και πλέον ανθρώπων, ο πρόεδρος της Ερυθράς Ημισελήνου Κερέμ Κινίκ είχε καλέσει τους πολίτες να προσφέρουν χρήματα για τους πληγέντες. Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι ανταποκρίθηκαν, όπως συνήθως.

Η τεράστια ανταπόκριση υποκίνησε δημοσιογράφους στο να βάλουν στο μικροσκόπιο τον κατάλογο δωρητών της οργάνωσης. Αμέσως υπέπεσαν στην αντίληψή τους ορισμένες ύποπτες συναλλαγές. Τον Δεκέμβριο του 2017 εμβάστηκαν στην οργάνωση οκτώ εκατομμύρια δολάρια από την εταιρία φυσικού αερίου Baskentgaz. Εντούτοις τα χρήματα δεν δαπανήθηκαν σε ανθρωπιστικές δράσεις, αλλά προωθήθηκαν προς τα φίλα διακείμενα προς την κυβέρνηση ιδρύματα ENSAR και TÜRGEV. Αμφότερα ιδρύματα που ασχολούνται βάσει καταστατικού με θέματα νεολαίας και εκπαίδευσης, συνδέονται άρρηκτα με την οικογένεια Ερντογάν.

Για τη συνέχεια  Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube