Weather Icon
Ρωσία , Συρία , Τουρκία 14 Φεβρουαρίου 2020

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Μόσχας Άγκυρας-ρισκάρει ο Ερντογάν

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Μόσχας Άγκυρας-ρισκάρει ο Ερντογάν

Η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας απειλείται με διάλυση από την δυνητική σύγκρουση των δύο στρατευμάτων στην Ιντλίμπ.

«Αν υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός στρατιωτών μας… διακηρύσσω από αυτό το βήμα ότι θα πλήξουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος οπουδήποτε, αρχής γενομένης από σήμερα», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, στην Αγκυρα. Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε να αναλάβει στρατιωτική δράση «παντού στη Συρία» σε περίπτωση που υπάρξουν και νέες απώλειες τούρκων στρατιωτών από συριακά πυρά. 

Νωρίτερα, προειδοποίησε τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ότι έχουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου να υποχωρήσουν στα όρια της ήδη συμφωνηθείσας γραμμής κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ.

Η κρίση στην Ιντλίμπ έρχεται, καθώς η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω οικονομικής ύφεσης και ολοένα και πιο απομονωμένη διεθνώς. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν συνάψει συμφωνίες για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, οι οποίες αποκλείουν την Τουρκία. Αυτό έχει αναγκάσει την Τουρκία να στραφεί προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, με την οποία συνήψε συμφωνίες.

Τι ισχυρίζονται οι ειδικοί

Ο Έμρε Έρσεν, ειδικός στις σχέσεις Τουρκίας Ρωσίας στο πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, δηλώνει στον Αμερικανικό τύπο ότι η Τουρκία και η Ρωσία εμπλέκονται στην ολοένα και πιο περίπλοκη κατάσταση, επιχειρώντας να «ενισχυθούν» προτού καταλήξουν σε νέα συμφωνία για την Ιντλίμπ, την οποία χαρακτήρισε «αναπόφευκτη».

«Η Τουρκία θα δρούσε απερίσκεπτα αν προκαλούσε νέα κρίση με τη Ρωσία, όπως το 2015» ανέφερε ο ίδιος.

«Ο Ερντογάν δεν μπλοφάρει» δήλωσε από την πλευρά του ο Οζγκούρ Αλουχτισαρκίλι, διευθυντής του Γερμανικού Ιδρύματος Marshall στην Άγκυρα. «Κάθε φορά που έχει απειλήσει με επέμβαση στη Συρία, το έχει κάνει πράξη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η Συρία, ακόμη και με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον στρατό της Τουρκίας, τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ.

Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η συριακή επίθεση στην Ιντλίμπ κρίθηκε απαραίτητη επειδή η Τουρκία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της για την εξαφάνιση των μαχητών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του συριακού στρατού εκεί και έχουν ξεκινήσει επιδρομές κατά ρωσικής βάσης στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η αποτυχία της Τουρκίας να «εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές ομάδες στην Ιντλίμπ» ενθάρρυνε τις επιθέσεις τους. «Αυτό είναι απαράδεκτο» πρόσθεσε.

Η Τουρκία θεωρεί την Ιντλίμπ στρατηγικά σημαντική και είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην επαρχία για να αποτρέψει πιθανή εισροή προσφύγων στα σύνορά της.

Η επόμενη ημέρα

Oι επόμενες εβδομάδες δεν θα είναι εύκολες για την Τουρκία στην Ίντλιμπ με ολόκληρη την πολιτική της στην περιοχή να περνά μέσα από την κρισιμότερη φάση της μετά το 2016. Δεν τεστάρεται όμως μόνο αυτή αλλά και τα όρια της Ρωσίας ως αναδυόμενης δύναμης στο Συριακό.

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Geopoliticalcyprus, είναι αυτό της αποκλιμάκωσης που θα οδηγήσει σε μερικό ή ολικό επανασχεδιασμό της διαδικασίας της Αστάνα –προκειμένου η μετάβαση της πτώσης της Ίντλιμπ να καταστεί ομαλή για τους εμπλεκόμενους δρώντες.

Το ρίσκο εδώ για τον Ερντογάν είναι η απώλεια εδαφών που ελέγχονται από το 2016, η αντιμετώπιση νέας ροής προσφύγων προς τα σύνορά της αλλά και η διάλυση διαφόρων ένοπλων σχηματισμών που θα οδηγήσει και στην παρουσία, ουσιαστικά, ανέργων, αντρών δυναμικών ηλικιακών ομάδων με διάφορες ιδεολογικές αποτυπώσεις και στρατιωτική πείρα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube