Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Σάββας Καλεντερίδης: Τι σχέση μπορεί να έχει το Ιντλίμπ με την Κύπρο και το Αιγαίο;

Δημοσιεύτηκε στις

Ένα ερώτημα στο οποίο δύσκολα έβρισκε κανείς απάντηση, είναι το εξής: Γιατί η Ρωσία τηρεί αυτή τη στάση στη Λιβύη και τη φέρνει σε αντίθετο μέτωπο με την Τουρκία;

Από τη στιγμή που ο αγωγός EASΤ-MED θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου στις αγορές των χωρών της Ευρώπης, αυτό οδηγεί στην απεξάρτηση σε έναν έστω και μικρό βαθμό από τη Ρωσία. Άρα, με βάση αυτήν την παραδοχή, η Ρωσία θα πρέπει να είναι αντίθετη στην κατασκευή του αγωγού αυτού.

Η Τουρκία με τη σειρά της θέλει να αποτρέψει την κατασκευή του αγωγού EASΤ-MED, γιατί θέλει και ο αγωγός αυτός να περάσει από την Τουρκία, για στρατηγικούς λόγους που θα δούμε παρακάτω.

Μάλιστα, ένας από τους λόγους -πάντως όχι ο μοναδικός- που η Τουρκία έσπευσε να υπογράψει τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, είναι αυτός. Να αποτρέψει την κατασκευή του αγωγού.

Προϋπόθεση για να ελπίζει η Τουρκία να υλοποιηθεί η ως άνω συμφωνία, είναι να μην ανατραπεί ο Σαράζ από τον Χαφτάρ, αφού ο στρατάρχης δήλωσε ότι αν αναλάβει αυτός τα ηνία, η συμφωνία θα καταργηθεί.

Ενώ λοιπόν, με βάση τα παραπάνω, καταγράφεται ταύτιση στόχων της Τουρκίας με τη Ρωσία, βλέπουμε τη Μόσχα αφ’ ενός μεν να μην ανοίγει ακόμα τα χαρτιά της για τον αγωγό EASΤ-MED, αφ’ ετέρου δε να παίρνει τη θέση του Χαφτάρ, έστω κι αν αυτό γίνεται δι’ αντιπροσώπων (Wagner).

Αυτή η αντίφαση καθιστά αδύνατη την εύρεση απάντησης στο ερώτημα γιατί η Ρωσία τηρεί αυτή τη στάση στη Λιβύη, κυρίως έναντι της Τουρκίας.

Επειδή βοηθά στον γενικότερο προβληματισμό επί του θέματος, παραθέτουμε σε ακριβή μετάφραση άρθρο Τούρκου αρθρογράφου, που δημοσιεύθηκε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak, με την ελπίδα να αποτελέσει τροφή για σκέψη, αφού όλα αυτά αφορούν ευθέως και επηρεάζουν ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία

Erdal Tanas Karagöl

Η εξάρτηση της Τουρκίας σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, οι συμφωνίες που υπεγράφησαν στον τομέα της άμυνας με τη Ρωσία και η διεύρυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία σε τέτοιο βαθμό, που από στοιχείο εξισορρόπησης να μετατραπούν σε ένα νέο μπλοκ, είναι εξελίξεις που ερμηνεύονταν ως απαρχή διαφόρων σεναρίων για την περιοχή.

Σε περίπτωση που ο φόνος Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή Ιντλίμπ από το καθεστώς της Συρίας, δρομολογήσει εντάσεις, όπως επηρέασε σε βάθος τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, τότε θα έχουμε νέες εξελίξεις.

Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία, ενώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της ενέργειας από τη Ρωσία, την ίδια στιγμή κατέχει στρατηγική θέση ανάμεσα στις χώρες που διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα και σ’ εκείνες που τα καταναλώνουν. Για το λόγο αυτό, η αυξανόμενη σημασία του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή, θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών.

Τι σημαίνει το να έχεις ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

Η Τουρκία στους διάφορους τομείς της ενέργειας έχει ποσοστό εξάρτησης από τη Ρωσία 50%, με πρώτο το φυσικό αέριο.

Η υψηλή αυτή εξάρτηση από το φυσικό αέριο, το οποίο η Τουρκία το εισάγει με ποσοστό 99%, δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους σε αυτές τις περιόδους, όσον αφορά τις οικονομικές και κυρίως τις πολιτικές ισορροπίες που μεταβάλλονται με μεγάλες ταχύτητες την περίοδο αυτή.

Από την άλλη πλευρά, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι οι εισαγωγές πετρελαίου, που αποτελούν το 90% της κατανάλωσης, ενώ το 20% το εισάγουμε από τη Ρωσία.

Η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει ορισμένα βήματα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, στο πλαίσιο της ποικιλομορφίας των πόρων στην ενέργεια. Το γεγονός ότι το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Άκουγιου κατασκευάζεται από τη Ρωσία,  αυξάνει το ποσοστό εξάρτησης από τη χώρα αυτή.

Αυτές οι προσπάθειες, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τη Ρωσία στην περιοχή, δείχνουν ότι η εξάρτηση από τη Ρωσία έχει αυξηθεί.

Σε αυτή την περίπτωση, το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Αυτός ο υψηλός βαθμός εξάρτησης από τη Ρωσία στην ενέργεια, άραγε θα κοστίσει και πόσο στην Τουρκία κατά την προσεχή περίοδο;

Ποια είναι η θέση της Ρωσίας;

Οι διαφωνίες που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα με την Ρωσία όχι μόνο στα μέτωπα της Συρίας, αλλά και στην Αν. Μεσόγειο, κυρίως στη Λιβύη, όπου η Ρωσία είναι στο απέναντι στρατόπεδο από την Τουρκία, είναι πολύ κρίσιμες και θα επηρεάσουν τις ισορροπίες στην περιοχή.

Και το πιο σημαντικό είναι το εξής:

Ποια είναι άραγε η θέση της Ρωσίας στις πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν εναντίον της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου και ο αγωγός East- Med.

Ποια είναι η θέση της άραγε στις συμφωνίες που υπέγραψαν μεταξύ τους διάφορες χώρες της Αν. Μεσογείου για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και για τις έρευνες που κάνουν οι εταιρείες ενέργειας για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου;

Η στάση της Ρωσίας είναι σημαντική. Επειδή η Ρωσία είναι η πρώτη στον κόσμο σε αποθέματα φυσικού αερίου της και οι νέες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου γι’ αυτήν.

Με βάση αυτήν την παραδοχή, άραγε ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας απέναντι στις προσπάθειες των χωρών της Ευρώπης να εκμεταλλευθούν τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου για να μειώσουν την εξάρτηση σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία και ίσως με τον τρόπο να απαλλαγούν και από την Τουρκία;

Η στάση που θα τηρήσει και η στρατηγική που θα αναπτύξει η Ρωσία στο θέμα αυτό είναι πολύ σημαντική για τις χώρες της περιοχής και πολύ πιο σημαντική από την άποψη των μακροπρόθεσμων σχέσεών της με την Τουρκία.

Κι αυτό γιατί η Τουρκία, χρησιμοποιώντας και εκμεταλλευόμενη την γεωγραφική της θέση, από τη μια πλευρά θέλει να κατοχυρώσει την ενεργειακή της ασφάλεια και από την άλλη θέλει να καταστεί χώρα-ενεργειακός κόμβος.

Κι αυτά θα το πετύχει με βάση το στρατηγικό σχέδιο που έχει αναπτύξει και με το οποίο έχει ως στόχο οι διεθνείς αγωγοί των χωρών που διαθέτουν ενεργειακούς πόρους, με κύρια τη Ρωσία, να περάσουν από το έδαφος της Τουρκίας.

Τέλος θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα:

Η Ρωσία θέλει να γίνει η Τουρκία απλά μια χώρα-τράνζιτ διαμετακόμισης φυσικού αερίου, όπως η Ουκρανία, ή θέλει να είναι να είναι ένα ενεργειακό κέντρο;

Επίσης, η Ρωσία κινείται μαζί με την Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, θα αποτελέσουν και δείκτη για το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Γεω-οικονομικό ντόμινο λόγω Chevron

Ο Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος και μόνιμος λέκτορας Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. σχολιάζει τη νομική διάσταση των θαλασσίων ερευνών στο Νότιο Κρητικό και την τουρκολιβυκή παρωδία οριοθέτησης

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γεω-οικονομικές επιπτώσεις προκύπτουν από την ανακοινωθείσα συμφωνία με την Chevron για γεωτρήσεις σε 2 οικόπεδα ανατολικά της Κρήτης.

Ήδη σε προηγούμενο άρθρο το Newsbomb, εξήγησε για ποιους λόγους οι έρευνες της Chevron έχουν σημασία για την ΑΟΖ και τους συσχετισμούς με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ωστόσο οι εξελίξεις και σε γεωπολιτικό επίπεδο τρέχουν με γοργούς ρυθμούς μετά τις ανακοινώσεις για την ενεργή εμπλοκή της Chevron στην περιοχή.

Κατά τα φαινόμενα, η Τρίπολη ακολουθεί τη μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, αντί να τηρήσει το παράνομο μνημόνιο που υπεγράφη με την Τουρκία τον Νοέμβριο του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι η βορειοαφρικανική χώρα τείνει να σέβεται πλέον τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Πλέον, η Αθήνα περιμένει την επίσημη επιβεβαίωση προτού προβεί σε κάποια δημόσια τοποθέτηση. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, ακυρώνει ουσιαστικά το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, δίνοντας στην Ελλάδα ένα πλεονέκτημα και προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον για την τουρκική αντίδραση.

Στον ακόλουθο χάρτη αποτυπώνεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο:

tourkolibyko.jpg

Υπάρχει πάντως και μια άλλη παράμετρος. Η Chevron έχει ανοιχτά… πάρε-δώσε στη Λιβύη και σε άλλα επίπεδα με αφορμή έναν προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει νιγηριανό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης.

Την πλήρη νομική, αλλά ουσιαστική, διάσταση του ζητήματος αναλύει στο Newsbomb ο διεθνολόγος Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο οποίος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι ο πρόσφατος προσδιορισμός θαλασσοτεμαχίων από την Λιβύη που δεν ξεπερνά Βορείως την μέση γραμμή προς την Ελλάδα και η αναγγελία της Αμερικανής Chevron ότι θα ερευνήσει τα δύο μεγάλα ελληνικά θαλασσοτεμάχια νοτίως του Κεντρικού και Ανατολικού ημίσεως της Κρήτης, επιβεβαιώνουν ότι τόσο η ίδια η Λιβύη, αλλά και διεθνείς παράγοντες αναγνωρίζουν την νομιμότητα των ελληνικών θαλάσσιων δικαιωμάτων στην περιοχή, μέχρι την μέση γραμμή προς Νότον (με την Λιβύη).

Η νομική διάσταση των θαλασσίων ερευνών στο Νότιο Κρητικό και η τουρκολιβυκή παρωδία οριοθέτησης

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Δυτικά και Νοτίως της Κρήτης, παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Τουρκολιβυκή σύμπραξη και το μνημόνιο οριοθέτησης Τουρκίας-Λιβύης του Νοεμβρίου 2019, δεν έχουν παραγάγει νομικά αποτελέσματα και ισχυροί παράγοντες της Διεθνούς Κοινότητας, συνεχίζουν να αποδέχονται τις ρυθμίσεις του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτές περιέχονται στην ομώνυμη Σύμβαση του 1982 του ΟΗΕ, που ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός, αλλά και η Γενική Συνέλευσή του, όπως και το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (Χάγης), δηλώνουν ότι αντανακλούν και το Διεθνές Εθιμικό Δίκαιο. Άρα, δεσμεύουν αφενός όλα τα επικυρώσαντα Κράτη (περί τα 170) και επιπλέον και όλα τα υπόλοιπα Κράτη της Διεθνούς Κοινότητας, ως Εθιμικό Δίκαιο γενικής ισχύος», σχολιάζει στο Newsbomb, o Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος και μόνιμος λέκτορας Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Συνεπώς, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που νομοθέτησε η Ελλάδα με τον Νόμο 4001 (άρθρο 156) του 2011, προβλέπει ότι, ελλείψει άλλου συμφωνημένου θαλάσσιου ορίου, η Ελλάς διεκδικεί (προσωρινά) όλες τις Θαλάσσιες Ζώνες που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο στα παράκτια κράτη (Αιγιαλίτιδα, Συνορεύουσα, ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδα) μέχρι την μέση γραμμή με τις Θαλάσσιες Ζώνες των γειτονικών της παράκτιων χωρών.

«Για να ενισχύσει η Ελλάδα αυτήν την νόμιμη διεκδίκησή της, στη συνέχεια (2012-2014) προσδιόρισε 20 θαλασσοτεμάχια στο Ιόνιο, Νοτίως της Πελοποννήσου και Δυτικά και Νοτίως της Κρήτης, και προχώρησε σε διεθνή δημόσια πρόσκληση για την διενέργεια ερευνών σε όλη αυτή την θαλάσσια περιοχή. Επιπλέον, προχώρησε σε εκχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης σε ορισμένα από τα ερευνητικά θαλασσοτεμάχια αυτής της περιοχής. Η Ελλάδα δημοσίευσε σχετικούς χάρτες και έκτοτε αναγγέλθηκαν ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που διεκδίκησαν την έρευνα σε συγκεκριμένα απ’ αυτά τα θαλασσοτεμάχια, με προοπτική την μελλοντική εκμετάλλευση πιθανών αποθεμάτων υδρογονανθράκων που θα εντοπίζονταν. Οι έρευνες (διασκοπήσεις, κ.λπ.) έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα», σημειώνει ο κ. Καρακωστάνογλου.

Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή, το γεγονός ότι οι αμερικάνικες Exxon-Mobil και πρόσφατα η Chevron, κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους και δεσμευτικές προτάσεις, αποδεικνύει ότι αποδέχονται την προσωρινή μέση γραμμή της Ελλάδος για την ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα. Επίσης, η Λιβύη, πολύ πρόσφατα, με την χάραξη των δικών της ερευνητικών θαλασσοτεμαχίων στα Β.Δ. του Κόλπου της Σύρτης, επιβεβαίωσε έμμεσα ότι αποδέχεται την ελληνική μέση γραμμή προς Βορράν των ακτών της (προφανώς με συμπερίληψη της Γαύδου) και των δικών της (προσωρινών) Ζωνών ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας.

«Επειδή υπάρχει μερική επικάλυψη με την διεκδικούμενη από το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο περιοχή ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας στα Ανατολικά και Νότια της Κρήτης, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι οι ισχυροί παράγοντες της Υφηλίου, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., οι κολοσσοί των πετρελαϊκών εταιρειών, ο ΟΗΕ, κ.λπ., δεν επείσθησαν με τις τουρκικές παράνομες μεθοδεύσεις και αποδέχονται την μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδος (Πελοποννήσου-Κρήτης) και Λιβύης, ως προσωρινής, έστω, γραμμής για την οριοθέτηση της ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας στην περιοχή. Αντίθετα τα Τουρκολιβυκό μνημόνιο: α) υπογράφηκε από μία αναρμόδια Κυβέρνηση για τέτοιο κυριαρχικό θέμα θαλάσσιων συνόρων, στη Λιβύη, που έχει προσωρινό μεταβατικό χαρακτήρα για διεξαγωγή μόνο των εκλογών στην διχασμένη χώρα, β) το Δίκαιο της Θάλασσας δεν επιτρέπει διαγώνια οριοθέτηση ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας, αλλά μόνο απέναντι (αντίκρυ) ευρισκόμενων ακτών (η παρακείμενων). Όταν μάλιστα αυτό παραβιάζει δικαιώματα ενδιάμεσων παράκτιων Κρατών, είτε ηπειρωτικών είτε νησιωτικών ακτών, τότε αυτή η οριοθέτηση είναι απολύτως άκυρη και άρα ανυπόστατη. Η αποστολή του μνημονίου στον ΟΗΕ και η ανάρτησή του, δεν θεμελιώνει δικαιώματα υπέρ της Τουρκίας ή της Λιβύης, αλλά αποτελεί απλά μια μονομερή διεκδίκηση, την οποία τόσο η Ελλάδα ,η Ε.Ε, και άλλοι φορείς έχουν απορρίψει. Το ίδιο προφανώς γνωμοδότησαν και οι Νομικές Υπηρεσίες της EXXON-MOBIL και της CHEVRON», εξηγεί στο Newsbomb.

Στην περίπτωση του Τουρκολιβυκού μνημονίου «οριοθέτησης» , όπως σημειώνει ο κ. Καρακωστάνογλου, πρόκειται για αγνόηση των πλήρων δικαιωμάτων ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου, και της Ανατολικής Κρήτης.

«Ο πρόσφατος προσδιορισμός θαλασσοτεμαχίων από την Λιβύη που δεν ξεπερνά Βορείως την μέση γραμμή προς την Ελλάδα και η αναγγελία της Αμερικανής Chevron ότι θα ερευνήσει τα δύο μεγάλα ελληνικά θαλασσοτεμάχια νοτίως του Κεντρικού και Ανατολικού ημίσεως της Κρήτης, επιβεβαιώνουν ότι τόσο η ίδια η Λιβύη, αλλά και διεθνείς παράγοντες αναγνωρίζουν την νομιμότητα των ελληνικών θαλάσσιων δικαιωμάτων στην περιοχή, μέχρι την μέση γραμμή προς Νότον (με την Λιβύη). Η οριοθέτηση ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας Ελλάδος-Αιγύπτου, μερική από τον 26ο μέχρι τον 28ο μεσημβρινό προς Ανατολικά, αντιθέτως προς το Τουρκολιβυκό παράνομο μνημόνιο, γίνεται αποδεκτή και παράγει έννομες συνέπειες, τόσο μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου, όσο και διεθνώς. Το ίδιο ισχύει και για τις οριοθετήσεις του 2003 και 2010 μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου και Ισραήλ, αντίστοιχα, που γίνονται αποδεκτές διεθνώς και οδήγησαν ήδη σε έρευνες και συντόμως και σε γεωτρήσεις, στα Κυπριακά θαλασσοτεμάχια, από Γαλλικές, Ιταλικές και άλλες εταιρείες. Η όποια τουρκική αντίδραση θα είναι παράνομη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ε.Ε. και τα Κράτη στα οποία ανήκαν οι εταιρείες», υπογραμμίζει.α

Η πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος

Όλες οι προαναφερόμενες εξελίξεις δύνανται να λειτουργήσουν ως καταλύτης και για τη συνέχιση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με τελικό αποδέκτη το Ισραήλ. Η Τουρκία είχε προηγουμένως επιχειρήσει να παρεμποδίσει το έργο αυτό, χρησιμοποιώντας το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη προκειμένου να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αναπτύσσοντας πολεμικά πλοία για να εμποδίσει ερευνητικά σκάφη στην περιοχή, όπως στην Κάσο.

Εν κατακλείδι ο κ. Καρακωστάνογλου παραθέτει στο Newsbomb και μια σειρά από πληροφορίες-αξιολογήσεις για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος.

«Κατά το Δίκαιο της Θάλασσας, στην ανοιχτή θάλασσα (διεθνή ύδατα), μεταξύ άλλων, επιτρέπεται για όλα τα Κράτη η ελευθερία επικοινωνίας, δηλαδή η κατασκευή σωληναγωγών και η πόντιση υποβρύχιων καλωδίων, στον βυθό, χωρίς έγκριση από τα γειτονικά Κράτη (α.87 1.γ ΔτΘ). Όπου υπάρχει νόμιμα οριοθετημένη ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα, επίσης υπάρχει ελευθερία τοποθέτησης σωληναγωγών ή καλωδίων. Τότε όμως, μόνο όμως για τους σωληναγωγούς (που είναι πιο βαριές και σταθερές κατασκευές στον βυθό) (άρθρο 79 ΔτΘ), η χάραξη της πορείας τους πάνω στην Υφαλοκρηπίδα υπόκειται στη συναίνεση του παράκτιου Κράτους, ώστε να λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι δικές του αντίστοιχες εγκαταστάσεις, που ενδεχομένως είναι ήδη τοποθετημένες εκεί. Το παράκτιο Κράτος δεν μπορεί να εμποδίζει , πάντως, την τοποθέτηση ή συντήρηση αυτών των καλωδίων ή αγωγών.

Στην περιοχή ανατολικά της Κάσου ή Βόρεια του Κόλπου του Αγ. Νικολάου της Κρήτης, όπου πρόσφατα εκδηλώθηκε παρενόχληση προς τα Ιταλικά ερευνητικά σκάφη που αποτύπωναν τον θαλάσσιο βυθό, από Τουρκικά πολεμικά πλοία, η περιοχή ήταν ανοιχτή θάλασσα, λίγο πέραν των 6 ν.μ. της Ελληνικής Αιγιαλίτιδας Ζώνης, και εντός της εν δυνάμει Αιγιαλίτιδας Ζώνης των 12 ν.μ. της Ελλάδος,αλλά και εντός της ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας που οριοθετήθηκε από την Ελλάδα και την Αίγυπτο (από τον 26ο έως τον 28ο μεσημβρινό). Με δεδομένο ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. αλλά και άλλοι διεθνείς φορείς, έχουν καταγγείλει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης, ως άκυρο και ανυπόστατο, αλλά και επειδή ισχύει στην περιοχή Κάσου-Αγ. Νικολάου η οριοθετηθείσα Ελληνική-Αιγυπτιακή ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα (εν προκειμένω το ελληνικό τμήμα της) την οποία υπερασπίζονται και οι δύο χώρες και βέβαια η Ε.Ε., της οποίας τα θαλάσσια εξωτερικά σύνορα ταυτίζονται με τα αντίστοιχα ελληνικά, δεν υφίσταται καμία αρμοδιότητα της Τουρκίας για οποιοδήποτε έλεγχο, ή αδειοδότηση ερευνών για πόντιση καλωδίου. Και αυτό ισχύει, επιπλέον, ακόμη και αν δεν υπήρχε η Ελληνο-Αιγυπτιακή ΑΟΖ, και η περιοχή ήταν ανοιχτή θάλασσα, όπου ισχύει, όπως ήδη ανέφερα, και η ελευθερία επικοινωνίας. Άλλωστε, η ίδια η γεωγραφία καταδεικνύει σε ποιον ανήκει λόγω προφανούς γειτνίασης (στην Κάσο και στον Αγ. Νικόλαο) η θαλάσσια περιοχή όπου η επεκτατική Τουρκία επιχείρησε να προσδώσει στον εαυτό της θαλάσσια δικαιώματα, που καταφανώς ανήκουν στην Ελλάδα ή στην Διεθνή Κοινότητα, ως ελευθερία επικοινωνίας της ανοιχτής θάλασσας…!»

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Η άποψη που μου έκανε μεγάλη εντύπωση!

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στο Θεσσαλία Tv

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Μπαλτζώης: Μετά από καιρό κάτι πηγαίνε καλά. Αυτό είναι δάχτυλος των Αμερικανών. Στα της Ουκρανίας κρατώ την άποψη του κ. Μυτιληναίου που είπε “όλα τα προβλήματα του κόσμου είναι η Ουκρανία;”. Βλέπουμε σαν αν είναι αυτοσκοπός της Ευρώπης πως θα σώσουμε την Ουκρανία έστω και εις βάρος των λαών μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Γιατί το Ισραήλ έχει ανάγκη την Ελλάδα και την Κύπρο!

Ομιλία του επισμηναγού ε.α. και υποψήφιου Διδάκτορα Γεωπολιτικής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα παραρτήματα Ελλάδας και Ισραήλ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών EastMed SSI και το ΕΛΙΣΜΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στέφανος Καραβίδας: Το «ρήγμα του τουρκισμού» στην αναδυόμενη αρχιτεκτονική ασφάλειας και ο ρόλος των τριών «frontline States» Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ

Ομιλία του επισμηναγού ε.α. και υποψήφιου Διδάκτορα Γεωπολιτικής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα παραρτήματα Ελλάδας και Ισραήλ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών EastMed SSI και το ΕΛΙΣΜΕ στο συνεδριακό κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης” του Δήμου Εληνικού Αργυρούπολης.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα17 λεπτά πριν

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2025»: Η ισχύς της Πολεμικής Αεροπορίας στη μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση στην Ελλάδα – Τα κράτη που συμμετέχουν

Σε εξέλιξη από τη Δευτέρα 24 Μαρτίου η πρώτη φάση της άσκησης (προετοιμασία της άσκησης), που θα διαρκέσει μέχρι και...

Αναλύσεις47 λεπτά πριν

Γεω-οικονομικό ντόμινο λόγω Chevron

Ο Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος και μόνιμος λέκτορας Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. σχολιάζει τη νομική διάσταση...

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Αλέξης Ιωαννίδης: Ο δάσκαλος από το Μερτινίκ της Κιόλιας του Καρς (Μέρος Α’)

Στα 40 αυτά χρόνια της μετοίκησής τους, οι περίπου 70.000 Έλληνες Καρσλήδες ή Καυκάσιοι, όπως χαρακτηρίζονται, ανέπτυξαν ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Η άποψη που μου έκανε μεγάλη εντύπωση!

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στο Θεσσαλία Tv

Δημοκρατία2 ώρες πριν

Άρθρο του Ορχάν Παμούκ στον Guardian! “Δεν έχω ξαναδεί τέτοια καταστολή – Ό,τι είχε απομείνει από την δημοκρατία στην Τουρκία, χαροπαλεύει”

Περιγράφει το ζοφερό κλίμα στην Τουρκία μετά τις διαδηλώσεις και την καταστολή που πυροδότησε η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Δημοφιλή