REAL TIME |

Weather Icon

SADAT: Οι καβαλάρηδες της αποκάλυψης;

SADAT: Οι καβαλάρηδες της αποκάλυψης;

Του Zaref Yoruk

Ένας μεγάλος αριθμός ισχυρισμών έχουν πρόσφατα εμφανιστεί σχετικά με τον Adnan Tanriverdi, έναν βοηθό ασφαλείας του Erdogan. O Tanriverdi σύμφωνα με πληροφορίες συνεργάζεται και επιβλέπει την SADAT, μία σκιώδη παραστρατιωτική ομάδα που φυλάει τον Τούρκο Πρόεδρο. Το φως της δημοσιότητας έχουν δει πολλοί ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους η SADAT εκπαιδεύει Τζιχαντιστές στην Μέση Ανατολή, πιέζοντας τα Ισλαμικά στοιχεία να κλιμακώσουν την τρέχουσα ένοπλη διένεξη στην Idlib. Η οργάνωση αυτή μπορεί να συγκριθεί με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

”Θα ενωθεί ποτέ το Ισλάμ; Ναι. Πως θα συμβεί αυτό; Όταν φτάσει ο Μahdi. Πότε φτάνει ο Μahdi; Μόνο ο Θεός το ξέρει. Επομένως δεν έχουμε καθήκον; Δεν πρέπει να προετοιμάσουμε τις συνθήκες για την άφιξη του Mahdi; Αυτό ακριβώς εννοούμε”.

Ο Adnan Tanriverdi, ο άνθρωπος που αποκάλυψε την επικείμενη άφιξη του Mahdi (του Ισλαμικού ομολόγου του Μεσσία στην ΙουδαιοΧριστιανική θεολογία) τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, δεν ήταν άλλος από τον βοηθό ασφαλείας και σύμβουλο του προέδρου Erdogan. Ο Tanriverdi μάλιστα, παραιτήθηκε από το αξίωμά του μετά από δημόσια κατακραυγή σχετικά με την επικείμενη αποκάλυψή του.

Ο Tanriverdi, πρώην στρατηγός, ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί το 1996 λόγω των Ισλαμιστικών του σχέσεων και πεποιθήσεων, έχει γίνει γνωστός τα τελευταία χρόνια ως διευθυντής μίας εταιρείας ασφαλείας, εν ονόματι, SADAT.

Σύμφωνα με τον δικό της ορισμό, η SADAT παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και στρατιωτική εκπαίδευση στον διεθνή αμυντικό τομέα. Η διοίκηση της εταιρείας επανδρώνεται από από πρώην στρατιωτικούς γνωστούς για την αφοσίωσή του στον πρόεδρο Erdogan, ο οποίος ”γεμίζει” με εύσημα την οργάνωση λόγω της δράσης της κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου το 2016. Η συμβολή της οργάνωσης έγκειται στο γεγονός πως ήταν υπεύθυνη για την κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών έναντι των πραξικοπηματιών.

Ωστόσο, η SADAT από το 2012 και μετά, έχει συμβάλει αρνητικά στην ”δημοκρατική” πορεία της χώρας, θέτοντας πολλές ερωτήσεις σχετικά με την δράσης της εντός του τουρκικού κοινοβουλίου από την τουρκική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση και ο υπουργός άμυνας αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιοδήποτε ερώτηση της αντιπολίτευσης σχετικά με τις νομικές έρευνες που έγιναν εις βάρος της SADAT. 

Το Σκιώδες Στράτευμα

Ισχυρισμοί αναφέρουν πως η SADAT έχει αναπτύξει παραστρατιωτικό δίκτυο υπό την διοίκηση του Tanriverdi, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Erdogan. Η αντιπολίτευση έχει δηλώσει πως έχει δύο στρατιωτικά εκπαιδευτικά μέτωπα στις κεντρικές επαρχίες της Tokat και της Konia, όπου εκπαιδεύονται παραστρατιωτικά στρατεύματα. 

Εκτός από την διοίκηση ενός σκιώδους στρατού φίλα προσκείμενου προς τον Erdogan, η σχέση του Tanriverdi με τον Erdogan φαίνεται να είναι έχει αμοιβαία οφέλη, με την SADAT να ισχυρίζεται πως  έχει επιρροή στην κυβερνητική χάραξη πολιτικής. Σε μία δήλωση μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ο Tanriverdi ανέφερε πως  ” οι συστάσεις της SADAT αντικατοπτρίζουν εκτενώς τους αμυντικούς κανονισμούς έκτακτης ανάγκης”.

Εάν ισχύει αυτό, τότε η επόμενη μεταρρύθμιση του τουρκικού συστήματος σύμφωνα με την αδελφότητα SADAT ASSAM, πρέπει να είναι ”η νομιμοποίηση του Ισλάμ ως επίσημη θρησκεία του κράτους”.

O Tanriverdi φαίνεται να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην δομή του τουρκικού στρατεύματος από τον σημερινό Αρχηγό Γενικού Επιτελείου. Μέχρι την πρόσφατη παραίτησή του, ο Τanriverdi συμμετείχε ως προεδρικός σύμβουλος σε διασκέψεις εθνικής ασφάλειας. Η αντιπολίτευση απαίτησε από την κυβέρνηση να ενημερωθεί ο λαός σχετικά με την δράση της SADAT και την θέση της στον κρατικό μηχανισμό. Ο βουλευτής Aytun Ciray, δήλωσε στην Deutsche Welle ”Σκανδαλώδεις ισχυρισμοί για την δράση της SADAT αναμένουν απαντήσεις από την κυβέρνηση. Γνωρίζουμε για την ύπαρξη ανεπίσημων στρατών σε άλλες χώρες, ωστόσο καμία από αυτές τις επιχειρήσεις δεν λειτουργεί εκπροσωπώντας το κράτος”.

Ευρεία Εμβέλεια

Επιπλέον η επιρροή της SADAT υποτίθεται ότι συνδέεται με τις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής, ιδίως στα στρατιωτικά μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης. Ισχυρισμοί πως η SADAT ευθύνεται για την εκπαίδευση παραστρατιωτικών στρατών επανδρώνοτας τζιχαντιστές, δείχνουν πως η SADAT οδήγησε προς κλιμάκωση της έντασης στην Idlib. 

Λέγεται επίσης πως η SADAT συμμετέχει και σε εμπόριο όπλων, που παράγεται από την ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, κυρίως στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Οι ισχυρισμοί πως μέσω της SADAT εξοπλίσθηκαν κυβερνητικά στρατεύματα στην Λιβύη είδαν το φως της δημοσιότητας εξαιτίας Ρωσικών ΜΜΕ. Ρωσικές πηγές υποστηρίζουν πως κατά το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριο 2019, 10.000 τόνοι οπλισμού και πυρομαχικών, μαζί με τεθωρακισμένα οχήματα και drones-UAV  μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη από τα τουρκικά λιμάνια.

Παράλληλα με αυτά τα φορτία, μεταφέρθηκαν χιλιάδες τζιχαντιστές από την Συρία στην Λιβύη, οι οποίοι επιβλέποντο από 88 άνδρες οι οποίοι σύμφωνα με Ρωσικά ΜΜΕ ήταν μέλη της SADAT. Ορισμένοι από αυτούς είναι υπεύθυνοι και για την εκπαίδευση τζιχαντιστών σε νέες τεχνολογίες και μη επανδρωμένα οχήματα. Η δήλωση του Ερντογάν σχετικά με την μάχη της Λιβύης τον Ιανουάριο φαίνεται να τεκμηριώνει αυτούς τους ισχυρισμούς, ”ως πολιτική δύναμη εντός του λιβυκού εδάφους θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές στρατιωτικές ομάδες στην Λιβύη”.

Ο Tanriverdi και η εταιρεία αρνήθηκαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί παροχής στρατιωτικής βοήθειας σε πολιτοφυλακές οι παραστρατιωτικές οργανώσεις στο εξωτερικό. ”Οι υπηρεσίες μας αποτελούνται από προγράμματα που βοηθούν επίσημους στρατούς και αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες είναι συμμαχικές με την Τουρκία”, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της. 

Η διαμάχη για την στρατιωτική εξουσία και οι ”Φρουροί της Επανάστασης”

Παρά την άρνηση όλων αυτών των κατηγοριών, οι αμφιλεγόμενες δραστηριότητες της SADAT και η πολιτική τους δύναμη εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως η εταιρεία αυτή έχει ιδρυθεί από τον Erdogan στο πλαίσιο προετοιμασιών σχετικά με το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου. Σύμφωνα με ισχυρισμούς η SADAT στρατολογεί μέλη της νεολαίας του ΑΚΡ για να εκπαιδεύσει τους νέους και να τους ετοιμάσει για πολλά εχθρικά προς το Ερντογανικό πολίτευμα σενάρια.

Πολλοί θεωρούν πως η σύσταση της επιχείρησης σχετίζεται με πρόσφατα ιδρυμένη οργάνωση των φρουρών Bekci, μία ισχυρή παραστρατιωτική ομάδα 30.000 ατόμων, η οποία υποτίθεται πως θα βοηθήσει την αστυνομία στην διατήρηση της τάξης στις πόλεις. Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την σύσταση της ομάδας στην 2 Ιανουαρίου λέγοντας ”Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στις επίσημες δυνάμεις ασφαλείας των πόλεών μας”. 

”Πολλοί επικρίνουν αυτόν τον νέο μας θεσμό ως έναν τρόπο δημιουργίας μίας ένοπλης οργάνωσης υπέρ του Ερντογάν, παρόμοια με αυτήν της  Basij του Ιράν. Η Basij -μία παραστρατιωτική ομάδα που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης- είναι μία ομάδα η οποία αποτρέπει οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά εντός του Ιράν , όπως η κατανάλωση αλκοόλ. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από τον πρώην πρόεδρο Ahmedinejad για την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Εάν η οργάνωση Becki σχεδιάζεται στα πρότυπα των Basij, τότε μπορούμε να δούμε και παρόμοιες δράσεις μεταξύ των οργανώσεων. Οι Φρουροί της Επανάστασης, όπως και η SADAT διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εδραίωση του Ισλαμικού καθεστώτος. Εκτός από την εσωτερική ασφάλεια οι Φρουροί της Επανάστασης συμμετέχουν επίσης και στην εθνική άμυνα. Λειτουργούν ως παράλληλοι δύναμη συνοδείας του Στρατού. Ενώ η SADAT μοιάζει με τους Φρουρούς της Επανάστασης, η λειτουργία της θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτή των ιρανών Quds. 

Η SADAT βρίσκεται ακόμα στο στάδιο σχηματισμού της και το μέγεθος του προσωπικού της δεν μπορεί να συγκριθεί με τους 250.000 Φρουρούς της Επανάστασης. Αντί να αναπτύξει μία παράλληλη ένοπλη οργάνωση, η SADAT φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στην άσκηση επιρροής και βοήθειας των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Υπό αυτήν την έννοια η SADAT έχει ένα χαρακτηριστικό σκιώδους στρατεύματος, όπου λαμβάνονται ”πραγματικές” αποφάσεις.

Η ταυτότητα του Mahdi, ο οποίος βρίσκεται καθ’οδόν σύμφωνα με τον Tanriverdi, ο ρόλος της SADAT στην προετοιμασία του ερχομού του και ο τρόπος άφιξής του εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για την τουρκική κοινωνία και την διεθνή κοινότητα.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.duvarenglish.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube