Weather Icon
Τουρκία , Υγεία 7 Φεβρουαρίου 2020

Reuters: Πώς η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη από τον… κορωνοϊό

Reuters: Πώς η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη από τον… κορωνοϊό

Αρκετές εταιρίες λιανικής πώλησης ενδυμάτων, τα ρούχα των οποίων ράβονται στην Κίνα, βρίσκονται -μετά την έξαρση του κορωνοϊού- σε συνομιλίες με τουρκικές επιχειρήσεις ώστε να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Τουρκία. Στελέχη του κλάδου προβλέπουν νέες παραγγελίες στις τουρκικές εταιρείες ραφής ενδυμάτων αξίας μέχρι και 2 δισ. δολαρίων.

Με την επιδημία του κορωνοϊού να έχει στοιχίσει τη ζωή σε 637 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα, πολλά εργοστάσια στη χώρα έχουν αναστείλουν τη λειτουργία τους έως την επόμενη εβδομάδα ή και αργότερα.

Σύμφωνα με το Reuters, ήδη η πολωνική εταιρία LPP ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με εργοστάσια στην Τουρκία, το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ ως σχέδιο Β στην περίπτωση που συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην παραγωγή στην Κίνα.

Ο Χάντι Καρασού, επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Μεταποιητικών Εταιριών Ενδυμάτων (TGSD), δήλωσε ότι «οι υπεύθυνοι προμηθειών και οι σχεδιαστές δεν μπορούν να πάνε στην Κίνα λόγω της ανησυχίας για τον κορωνοϊό και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Έτσι, αρκετές γνωστές εταιρίες ξεκίνησαν συζητήσεις για παραγωγή νέων εποχικών προϊόντων στην Τουρκία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αυξανόμενο κόστος μεταποίησης στην Κίνα και η υποχώρηση κατά 36% της αξίας της τουρκικής λίρας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταστήσει την Τουρκία μια οικονομική επιλογή και «κάποιες ευρωπαϊκές εταιρίες ήδη εξετάζουν τη μεταφορά παραγγελιών προς την Τουρκία».

Ο κ. Καρασού ανέφερε πως από τα περίπου 170 δισ. δολάρια σε εξαγωγές έτοιμων ενδυμάτων που έχει η Κίνα, εκτιμάται πως «περίπου το 1% των παραγγελιών θα μεταφερθεί στην Τουρκία αρχικά και μπορεί να ανέλθει στα 2 δισεκ. δολάρια».

Στο Reuters μίλησε και ο Μουσταφά Γκιουλτεπέ, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Ενδυμάτων της Κωνσταντινούπολης (IHKIB), τονίζοντας ότι ο κλάδος στην Τουρκία έχει τη δυνατότητα να δεχθεί επιπλέον παραγγελίες.

«Υπάρχουν εταιρίες λιανικής πώλησης ενδυμάτων που ρωτούν για τιμές και προϊόντα στην Τουρκία ύστερα από το ξέσπασμα της επιδημίας», σημείωσε ο κ. Γκιουλτεπέ, για να προσθέσει: «Νομίζω ότι ο αντίκτυπος της επιδημίας θα συνεχιστεί για 5-6 μήνες και νομίζω ότι θα υπάρξει μια σημαντική μεταστροφή από την Κίνα την οποία θα δούμε μετά τον Μάιο».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Τουρκία εξήγαγε περίπου 17,7 δισεκ. δολάρια έτοιμων ενδυμάτων το 2019 και η όποια αύξηση θα μπορούσε να βοηθήσει τη στηριζόμενη στις εισαγωγές οικονομία να συγκρατήσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν για ανάπτυξη 5% το 2020.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube