REAL TIME |

Weather Icon
Πολιτισμός 23 Φεβρουαρίου 2020

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Η εξυπνάδα από την ηλιθιότητα απέχει ένα γράμμα»

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Η εξυπνάδα από την ηλιθιότητα απέχει ένα γράμμα»

Ήταν για πολύ καιρό θέμα συζήτησης του επιτελείου του xtypes.gr να δει το «Δείπνο Ηλιθίων».

Η παράσταση παίζεται για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία με τις κριτικές του κοινού για την ερμηνεία των συντελεστών να δίνουν άλλη μία σημαντική αφορμή για να δει κανείς την πολυβραβευμένη κωμωδία του Φρανσίς Βεμπέρ, που σημειώνει συνεχώς sold out στο Θέατρο Κάππα.

Στο «Αθηνόραμα», δε, το έργο στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Βασίλης Ρίσβας, Αννα Μενενάκου, Χρήστος Σπανός, Ξανθή Γεωργίου και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος σε σκηνοθεσία του πρώτου, έχει πάρει 4 αστέρια.

Η υπόθεση της παράστασης δεν είναι άγνωστη στους σινεφίλ. Και αυτό γιατί το σενάριο έγινε ταινία το 1998 σε σκηνοθεσία του ίδιου το Βέμπερ σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, αφού η ταινία η οποία τιμήθηκε με μία σειρά από βραβεία César και Lumières έκοψε πάνω από 9,5 εκατ.εισιτήρια.

Αντιγράφω την περιγραφή της παράστασης από το viva.gr. «Ο Πιερ Μπροσάν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), πλούσιος μεγαλοεκδότης στο Παρίσι, οργανώνει κάθε εβδομάδα με τους πλούσιους φίλους του ένα… ιδιότυπο δείπνο: Καθένας βρίσκει έναν «ηλίθιο», τον καλεί στο δείπνο, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν, γελούν εις βάρος των ανυποψίαστων καλεσμένων τους και στο τέλος, αυτός που έχει φέρει τον πιο τέλειο «ηλίθιο», στέφεται νικητής!

Ο Φρανσουά Πινιόν (Σπύρος Παπαδόπουλος), ένας αθώος, αφελής, καλοπροαίρετος άνθρωπος, είναι ο πολλά υποσχόμενος «ηλίθιος» του Πιερ γι’ αυτήν την εβδομάδα. Τον καλεί στον σπίτι του για να γνωριστούν και εν συνεχεία να πάνε στο δείπνο. Κι εδώ αρχίζει μία σειρά από ανατροπές, όπου διαλύονται τα πάντα. Ο Πινιόν με την αφέλεια και την αθωότητά του, προκαλεί απανωτούς σεισμούς. Μέσα σε λίγη ώρα, ο άτρωτος “man of the year”, Πιερ, αποδομείται και γίνεται αξιοθρήνητος ανθρωπάκος».

Στο τέλος οι θεατές αναρωτιούνται ποιος απ’ τους δύο είναι τελικά ο ηλίθιος, αφού ο Μπροσάν από τη μία στιγμή στην άλλη χάνει τα πάντα και αποδεικνύεται ότι εκείνος δεν είναι έξυπνος, αλλά απλά ένας εξυπνάκιας.

Παρακολουθώντας την παράσταση ο θεατής συμπαθεί τον ηλίθιο που υποδύεται με θαυμάσιο τρόπο ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Με το που ακούει κανείς το μήνυμα που έχει ηχογραφήσει στον τηλεφωνητή της οικείας του ξεκαρδίζεται και ο καθένας μπορεί να σκεφτεί «αυτόν τον άνθρωπο θα ήθελα να τον είχα φίλο, να μου φτιάχνει το κέφι». Και όμως για κάποιους ανθρώπους αυτοί οι χαρακτήρες αποτελούν αντικείμενο χλευασμού.

Ο Ηλίθιος της ιστορίας όμως κρύβει έναν μεγάλο πόνο μέσα του, ο οποίος δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την αφελή του συμπεριφορά, η οποία εξελίσσεται καταστροφική για τον Μπροσάν. Με απλά λόγια αυτός που πήγε να κοροϊδέψει και να γελάσει με έναν δυστυχή πλην τίμιο και καλό άνθρωπο την παθαίνει. Είναι άτιμο πράγμα άλλωστε το κάρμα και στην παράσταση αυτό δίνει στον θεατή να καταλάβει.

Διαβάστε τη συνέχεια στο xtypes.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube