REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Φεβρουαρίου 2020

Πληροφοριοδότης της Αστυνομίας μέλος ακροδεξιών τρομοκρατών στη Γερμανία

Πληροφοριοδότης της Αστυνομίας μέλος ακροδεξιών τρομοκρατών στη Γερμανία

Ένα από τα μέλη του φερόμενου ως πυρήνα ακροδεξιών τρομοκρατών ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες των ραδιοτηλεοπτικών δικτύων SWR και ARD. Ο άνθρωπος αυτός είχε ήδη δώσει εκτενείς πληροφορίες στις αρχές Οκτωβρίου, όπως μετέδωσαν. Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού εισαγγελέα στην Καρλσρούη ο οποίος ρωτήθηκε, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Την προηγούμενη εβδομάδα η επαφή του πληροφοριοδότη με την αστυνομία φέρεται να διεκόπη και γι ‘αυτό οι αρχές ασφαλείας αποφάσισαν να παρέμβουν. Δώδεκα μέλη ή υποστηρικτές της ακροδεξιάς ομάδας συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο και κρατούνται. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν το SWR και το ARD, ο πληροφοριοδότης ήταν ο μόνος που αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η ομάδα των ακροδεξιών τρομοκρατών ήθελε να δημιουργήσει «συνθήκες εμφυλίου πολέμου» με επιθέσεις σε πολιτικούς, αιτούντες άσυλο και τζαμιά. Στο πλαίσιο αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπογράμμισε την ευθύνη του κράτους για την ελεύθερη άσκηση της θρησκείας. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, στο Βερολίνο «όποιος επιθυμεί να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα στη Γερμανία και το πράττει στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πρέπει να μπορεί να το κάνει χωρίς κίνδυνο. Είναι καθήκον του κράτους να το διασφαλίσει αυτό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν σήμερα στη Γερμανία περίπου 50 ακροδεξιοί εξτρεμιστές τους οποίους οι αρχές ασφαλείας θεωρούν ικανούς να διαπράξουν σοβαρές αξιόποινες πράξεις μέχρι και τρομοκρατική επίθεση. Περίπου 660 άλλοι ύποπτοι θεωρούνται ότι ανήκουν στο ριζοσπαστικό ισλαμικό φάσμα, ενώ οι αριστεροί εξτρεμιστές υπολογίζονται σε λιγότερους από δέκα.

Συλλήψεις ακροδεξιών τρομοκρατών

Στις 15 Φεβρουαρίου έγινε γνωστό, ότι δώδεκα ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στη Γερμανία έπειτα από αστυνομικές εφόδους σε έξι γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με στόχο μια ομάδα ακροδεξιών τρομοκρατών. Οι 12 συλληφθέντες, όλοι Γερμανοί πολίτες, πρόκειται να οδηγηθούν ενώπιον δικαστή πιθανόν σήμερα Σάββατο προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα προφυλακιστούν ή όχι. Συνολικά, στόχος των δεκατριών εφόδων ήταν ισάριθμοι ύποπτοι, σύμφωνα με εισαγγελείς της Καρλσρούης (νοτιοδυτικά).

Σε βάρος των πέντε βασικών υπόπτων διενεργείται έρευνα για τον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον πολιτικών, αιτούντων άσυλο και μουσουλμάνων. Τα σχέδια τα οποία είχαν στόχο, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, να προκαλέσουν εμφυλιοπολεμική κατάσταση στη Γερμανία, δεν είχαν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, σκοπός των δώδεκα υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού της γερμανικής αστυνομίας, ήταν να «κάνουν κομμάτια» την «κρατική ασφάλεια» και την «πολιτική και κοινωνική τάξη» της Γερμανίας. Οι τέσσερις από τους πέντε θεωρούμενους ως κύριους υπόπτους είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που τέθηκαν υπό κράτηση.

Άλλα οκτώ πρόσωπα φέρονται να υποστηρίζουν την ομάδα των βασικών υπόπτων, να συμφώνησαν να προσφέρουν οικονομική υποστήριξη, να της προμηθεύσουν οπλισμό και να τη βοηθήσουν στη διάπραξη των σχεδιαζόμενων τρομοκρατικών ενεργειών. Η εξτρεμιστική ομάδα πιστεύεται ότι σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι έφοδοι της αστυνομίας έγιναν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στη Βαυαρία, στην Κάτω Σαξονία, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στη Ρηνανία-Παλατινάτο και στη Σαξονία-Άνχαλτ. Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αξιωματικός της αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα σε σχέση με την υπόθεση, ανακοίνωσαν οι αρχές του ομόσπονδου κρατιδίου αποφεύγοντας να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι γερμανικές αρχές ανησυχούν για τον κίνδυνο διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών από μικρές ακροδεξιές οργανώσεις ιδίως μετά τη δολοφονία – διότι πήρε επανειλημμένα θέση υπέρ των μεταναστών — του Βάλτερ Λούμπκε, στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, τον Ιούνιο. Για την υπόθεση έχει συλληφθεί ένας νεοναζί.

Με πληροφόρηση από SWR / ΑRD, ethnos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube