REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Φεβρουαρίου 2020

Περί του βίου και των αγώνων του Μεγάτιμου Ήρωα και Ευεργέτη των Σφακίων, Γεώργιου Ξενουδάκη

Περί του βίου και των αγώνων του Μεγάτιμου Ήρωα και Ευεργέτη των Σφακίων, Γεώργιου Ξενουδάκη

Έλαβα την επιστολή του κ. Νικολάου Νταμπακάκη, την οποία και δημοσιοποιώ κατόπιν αδείας του, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ευρέως γνωστή η δράση του εκ Σφακίων ήρωα των εθνικών μας αγώνων, Γεωργίου Ξενουδάκη.

Ακολουθεί η επιστολή.

Ηράκλειο, 15-2-2020.

Αξιότιμο Κύριο Σάββα Καλεντερίδη,

Αρθρογράφο-Συγγραφέα,

Αθήνα.

Θέμα: Επαναξιολόγηση του Ελληνικού Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα – Γεώργιος Ξενουδάκης.

Αξιότιμε κύριε Καλεντερίδη,

Διαβάζοντας σήμερα την έγκριτο εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» της 15-2-2020 (σελίδα 29), ενημερώθηκα για τις προθέσεις  του Πανεπιστημίου Αθηνών να οργανώσει διεθνές συνέδριο για τον αγώνα του 1821 και ειδικότερα για την εποχή των Επαναστάσεων (1776-1848).

Ας μου επιτραπεί παρακαλώ να υπομνήσω ότι αυτήν ακριβώς τη χρονική περίοδο έδρασε έμπρακτα και ο Μεγάτιμος Ήρωας και Ευεργέτης των Σφακίων, ο Γεώργιος Ξενουδάκης:

  • Στην επανάσταση των Σφακιωτών το 1824, συμμετείχε ο πατέρας του, οι θείοι του και πολλοί άλλοι , κυρίως Σφακιώτες: επανάσταση κατά των Τουρκοαιγυπτίων-τυράννων της Κρήτης.
  • Στην επανάσταση των Αδερφών Χαιρέτη του 1841, φοιτητής ων στη Νομική Σχολή του Οθώνειου Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε ο ίδιος και μάλιστα είχε τοποθετηθεί από Εθνοσυνέλευση, Γραμματέας των Ορεινών Σφακιωτών, όχι βέβαια των βοσκών Σφακιωτών, αλλά του λίαν προοδευτικού Αντιμοναρχικού Ρεύματος, που είχε διαμορφωθεί εκείνη την  εποχή στα Σφακιά.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, μετά από την αποτυχία  της Επανάστασης των Σφακιωτών  το 1824, ο τύραννος κατακτητής  εφόνευσε τον πατέρα και τους θείους του Γ. Ξενουδάκη, τον ίδιο δε, τον αδερφό του και την μητέρα του, τους οδήγησαν στο  σκλαβοπάζαρο της Αιγύπτου: όπου τον μεν Γεώργιο Ξενουδάκη τον αγόρασε ως σκλαβάκι ο Γάλλος Διπλωμάτης MERCIER, τα δε λοιπά μέλη της οικογενείας του Κύριος οίδε τι απέγιναν…

Τέλος σε αυτήν την προσωπική του Οδύσσεια, έδωσε ο αείμνηστος Κυβερνήτης της Ελλάδος, ο Καποδίστριας, ο οποίος  επλήρωσε, όπως μας λέγει ο φοιτητής τότε Ιατρικής Παύλος Φαφουτάκης, τα λύτρα απελευθέρωσης του Γεωργίου Ξενουδάκη: και με αυτό τον τρόπο επέστρεψε στην Ελλάδα.

 Παρακολούθησε μαθήματα Δημοτικού-Γυμνασίου και στη συνέχεια με φροντίδα του αείμνηστου Γεωργίου Γεννάδιου, εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Οθώνειου Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 1838-1839.

Το 1841 διακόπτει τα μαθήματά του για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Πατρίδος-Κρήτης, μαζί με τον επιστήθιο φίλο του Αλεξ. Κουμουνδούρο- τ. πρωθυπουργό της Ελλάδος: για να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Κρήτης  και την Ένωσή της με την μητέρα Ελλάδα.Μετά την αποτυχία και αυτής της Επανάστασης, επέστρεψαν στην Αθήνα, όπου συνέχισε η ζωή τους.

Το έτος 1843, με το υπ’ αρίθμ . 38/1843/9 Νοεμβρίου Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ο Γεώργιος Ξενουδάκης διορίζεται δικηγόρος παρά Εφέτες και  Πρωτοδίκες Αθηνών. Το ίδιο έτος   μπαίνει και στη Βουλή των Ελλήνων σαν Βουλευτής μεταναστών Κρητών.

Εργάζεται ακούραστα, εξελίσσεται σε μεγαλοδικηγόρο των  Αθηνών, συνεργάζεται με το Ζωγράφο, το Συγγρό και πολλές άλλες σημαντικές προσωπικότητες  της εποχής του. Αποκτά μεγάλο όνομα και σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία (στο Μάζι Μεγάρων Αττικής).

Το 1883 περιοδεύει για δύο μήνες  με δικά του έξοδα στην  Ευρώπη για να επηρεάσει την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ της Ελλάδος και της Κρήτης.

Το 1885  εκλέγεται βουλευτής των Κρητών του Αδάμαντα της Μήλου αλλά και βουλευτής εκπρόσωπος των 250.000 Χριστιανών της Κρήτης.

Τη σημαντική ακίνητη και κινητή περιουσία του  κληροδότησε στην Επαρχία Σφακίων  με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Σχολείων στα Σφακιά. Όσο ζούσε ο Γεώργιος Ξενουδάκης, κτίστηκε με δικά του έξοδα ένα Δημοτικό Σχολείο στη γενέτειρά του την Ίμβρο Σφακίων, ενώ από το Κληροδότημά του εκτίστηκαν και λειτούργησαν, με έξοδα του Κληροδοτήματος, 13 Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο –Λύκειο με οικοτροφείο στα Σφακιά και επίσης ένας Ιερός Ναός στη γενέτειρά του την Ίμβρο Σφακιών. Επίσης με μέριμνά του έγινε και Δημοτικό Σχολείο στον Αδάμαντα Μήλου για τα εκεί Σφακιανόπουλα. Ακόμα και σήμερα το Κληροδότημα Γεωργίου Ξενουδάκη παραμένει ενεργό και βοηθά οικονομικώς μαθητές και φοιτητές της επαρχίας Σφακίων.

Το βιβλίο των «Λόγων του Γ. Ξενουδάκη», εκδόσεως 1887 (το οποίο ζήτησα από το βιβλιοπωλείο Απλαδά της πόλης του Ηρακλείου να σας αποστείλει με e-mail -Τηλ. βιβλιοπωλείου: 2810-331193, Αρμόδια υπάλληλος: κα Κρυσταλλία-), αποτελεί μια σημαντική πηγή στοιχείων για το Ήθος και τον πολυσχιδή αγώνα του Γεωργίου Ξενουδάκη. Περαιτέρω, στο  βιβλίο   του κ. Εμμ. Γ. Χαλκιαδάκη με τίτλο «Γεώργιος Ξενουδάκης (1816/1818[;]-1888): Ο δυναμικός Εκφραστής του Κρητικού Ενωτικού Κινήματος και Ευεργέτης της Παιδείας», για το οποίο  σας έχω ήδη ενημερώσει, μελετάται  και τεκμηριώνεται ιστορικά  η ζωή και το έργο του  Γεωργίου Ξενουδάκη.

Εκτιμώ ότι από  αυτά, τα πολύ συνοπτικά και περιληπτικά, προκύπτει αβίαστα ότι στα βιβλία Ιστορίας, που διδάσκονται στα Δημοτικά, Γυμνάσια , Λύκεια αλλά και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται και ο Μεγάτιμος, ανιδιοτελής και γνήσιος πατριώτης Γεώργιος Ξενουδάκης. Ας μη συνεχίσει άλλο η ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ της Ελλάδος αλλά να γίνει πράξη η προαναφερθείσα Επαναξιολόγηση του Ελληνικού Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.

Κλείνοντας, ας μου επιτραπεί, η καθαρά ενδεικτική υπόμνηση ολίγων από τις ρήσεις που μας άφησε ως παρακαταθήκη ο Γεώργιος Ξενουδάκης:

  1. Όταν το 1880 επεσκέφθη την Ανώπολη Σφακίων, ο μεγάτιμος πλην σεμνός και ταπεινός Γ. Ξενουδάκης πήγε στα χαλάσματα του σπιτιού του Δασκαλογιάννη, εγονάτισε και φίλησε αυτά και με δάκρυα στα μάτια του αναφώνησε:

«…Το περιφανές τούτο ερείπιο, είπον, είναι αγιώτερον και οσιώτερον των ανακτόρων, εν οις ενοικούσι βασιλείς, αυτοκράτορες, διότι εκ του οίκου τούτου εξήλθεν η πρώτη κλαγγή της Ελευθερίας των λαών. Εκ του οίκου τούτου εξήλθεν η θεία έμπνευσις, « Έγρεο φίλα μάτερ» ενώ εκ των ανακτόρων των ισχυρών δίδεται το πρόσταγμα της σφαγής των πολιτών, δια να κορέσουν τα πάθη και την απληστίαν των οι άρπαγες των δικαιωμάτων του πολίτου…»

σ.σ. Πιστεύω ότι γίνεται αντιληπτό το πιστεύω του Γεωργίου Ξενουδάκη και αν ήταν ή όχι ΟΡΕΙΝΟΣ ΣΦΑΚΙΩΤΗΣ στην εποχή της παντοδυναμίας των Βασιλέων της Ελλάδος.

  1. «….Ιστοριογράφοι και πολιτικοί της ελευθέρας Ελλάδος (!) νοθεύοντες την ιστορία κηλιδώνετε την Ελλάδα…..».
  2. «….Η Κρήτη ουδέν έχει , εάν μη έχει την Ένωσή της μετά της ελευθέρας Ελλάδος…..».
  3. «….Η Κρήτη είναι η κλεις της Μεσογείου, είναι ο προμαχών της Ελλάδος δια θαλάσσης…..».
  4. «…παρακαλώ κ. Βουλευταί, να μην δώσητε κομματικήν χροιάν εις τους λόγους μου, διότι δεν εστάλην να ανήκω εις πολιτικά κόμματα, αλλά να παρακολουθώ το γενικό συμφέρον του Ελληνισμού και της πατρίδος μου Κρήτης….»
  5. «…Τα μεγάλα κράτη εργάζονται να κατακτήσωσι, ουχί και να ελευθερώσωσι. Μη λοιπόν παρ΄αυτών περιμένωμεν, αλλά από τον πατριωτισμό και την ομόνοια…»
  6. «…Μη λοιπόν από την άπληστον πολιτική της Ευρώπης περιμένετε, μη ματαιοπονείτε εις ευμετάβλητους οργανισμούς, ους από 60 έτη δεν κατορθώσατε να στερεώσετε, αλλά από την αυταπάρνησιν και την γενναιότητα…».

Αυτά εν ολίγοις μας άφησε παρακαταθήκη ο αείμνηστος Ευεργέτης της Παιδείας,  Γεώργιος Ξενουδάκης….

Εμείς σήμερα τι κάνουμε;  Τι πρεσβεύουμε;  Απλά ερωτώ.…                      

                                                                           Μ ε εκτίμηση,

                                                                        Νίκος Γ. Νταμπακάκης,

Ιστοριοδίφης της Ζωής και του Έργου  του Γεωργίου Ξενουδάκη

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube