REAL TIME |

Weather Icon
Λαθρομετανάστευση 4 Φεβρουαρίου 2020

Πάρτε άμεσα μέτρα, τι περιμένετε, να διαλυθεί εντελώς η χώρα; Εκρηκτική η κατάσταση και σήμερα στη Μυτιλήνη

Πάρτε άμεσα μέτρα, τι περιμένετε, να διαλυθεί εντελώς η χώρα; Εκρηκτική η κατάσταση και σήμερα στη Μυτιλήνη

Ψηφίστε νόμο: Όποιος παραβιάζει το νόμο, να στερείται δικαιώματος στο άσυλο ή αν έχει λάβει να ακυρώνεται και να επιστρέφει άμεσα στην Τουρκία

Περίπου 300 Αφγανοί με πανό διαδήλωναν από το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μπροστά στο δημοτικό θέατρο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση ήταν έκρυθμη, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν σχηματίσει κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές. Λίγο μετά τις 12:30 η αστυνομία μαζί με δυνάμεις του ΟΠΚΕ και του λιμενικού διέλυσαν τη διαδήλωση.

 

Υπενθυμίζεται πως χθες τη Δευτέρα υπήρξαν επεισόδια ανάμεσα σε Αφγανούς αιτούντες άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας και της Αστυνομίας. Οι διαδηλωτές ζητούν την εξέταση των αιτήσεων τους. Πρόκειται για περίπου 20.000 αιτούντες ασύλου, από τους οποίους το 70% είναι αφγανικής καταγωγής που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και οι οποίοι ήρθαν στο νησί πριν την Πρωτοχρονιά.

Η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει με το νέο νόμο περί ασύλου όσους ήρθαν μετά την Πρωτοχρονιά προκειμένου, εφόσον το δικαιούνται να φύγουν στην Αθήνα ή να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται, όπως υποστηρίζουν. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να μην εξετάζονται αιτήματα όλων όσοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμένουν στο νησί επί πολλούς μήνες.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υποστηρίζει ότι τα επεισόδια είναι υποκινούμενα.

 

Σημειώνεται πως τη νύχτα πραγματοποιήθηκε λαϊκή γενική συνέλευση, με τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

«Η κωφεύουσα Κυβέρνηση οφείλει να εισακούσει το υποβαλλόμενο αίτημά μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων κοινοποιήθηκε αίτημα των κατοίκων για σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες. Εξάλλου, όπως αποφασίστηκε στη συνέλευση, από νωρίς το πρωί κάτοικοι της Μόριας και τον όμορων περιοχών πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Πηγή: Εμπρός

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube