REAL TIME |

Weather Icon

Παναγιωτόπουλος σε Akar: Θα υπάρξει αντίδραση εάν τουρκικό ωκεανογραφικό βρεθεί στην ελληνική ΑΟΖ

Παναγιωτόπουλος σε Akar: Θα υπάρξει αντίδραση εάν τουρκικό ωκεανογραφικό βρεθεί στην ελληνική ΑΟΖ
Η συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Akar πραγματοποήθηκε υπό τη σκιά των καθημερινών παραβιάσεων του ελληνικού FIR και της… βόλτας του Orus Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Στην σκιά έντονης τουρκικής προκλητικότητας -που εκφράζεται με καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού FIR ακόμα και με τον πλου του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανήμερα της επετείου για την κρίση στα Ίμια- πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Τούρκο ομόλογο του, Hulusi Akar.
Μόλις 15 λεπτά κράτησε η συνάντηση των δύο ανδρών με τις πληροφορίες να μιλούν για καλό κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε στον κ. Akar και το ζήτημα της στάσης που τηρεί η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως προς τις παράνομες έρευνες που διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία ενέργεια που θα αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει στο ενδεχόμενο που η Τουρκία, συνειδητά αυτή τη φορά, επιχειρήσει να αποστείλει είτε το «Oruc Reis» είτε άλλο ωκεανογραφικό σκάφος για έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ. 
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί επίσης και ο διμερής στρατιωτικός διάλογος για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.
Σημειώνεται πως από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου,  μέχρι και την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου,  θα βρεθεί στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπία Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από διπλωμάτες αλλά και στελέχη της νομικής υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΑΜ, θα συζητήσουν με αντίστοιχο ελληνικό κλιμάκιο, τρόπους για την μείωση της έντασης στο ελληνικό αρχιπέλαγος.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Akar έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.Πάνω από 68 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στο ΑιγαίοΔεκαέξι τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν την Τετάρτη (12/2) σε 68 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο), ενώ σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και δύο CN-235) προέβησαν επίσης σε 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Πέντε από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες.
Οκτώ από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.
Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα

Η συνάντηση Akar με Παναγιωτόπουλο πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ κορυφώθηκαν με τη… βόλτα του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανήμερα της επετείου για την κρίση στα Ίμια.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο σήμερα (12/2/2020) το πρωί τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από πέντε ελληνικά νησιά.
Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν μόλις 8.500 πόδια πάνω από τους Λειψούς και 7.000 πόδια πάνω από το Αγαθονήσι.
Οι τρεις από τις πέντε υπερπτήσεις καταγράφηκαν μέσα σε 9 λεπτά.
Η πρώτη στις 10:03 με ένα ζευγάρι τουρκικών F-16 να πετάει στα 23.000 πόδια πάνω από το Φαρμακονήσι.
Πέντε λεπτά αργότερα, στις 10:08 το ίδιος ζεύγος πέταξε 8.500 πόδια πάνω από τους Λειψούς, και στις 10:12 πέρασε 7.000 πόδια πάνω από το Αγαθονήσι.
Οι τελευταίες δύο υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 10:29 με ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 να πετάνε στα 27.000 πόδια πάνω από τις Οινούσσες και την νήσο Παναγιά.
Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει θέσει θέμα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών.
Ο Akar σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Hürriyet αναφέρε πως «ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο.

Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες.
Παράλληλα με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια».
Και προσθέτει πως «περιμένουμε από την Ελλάδα που είναι και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει.
Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας.
Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς.
Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας».

Δένδιας: Ομοψυχία έναντι των τουρκικών προκλήσεων

Εν τω μεταξύ, σήμερα (12/2/2020), συνεδρίαση το Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπυο σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, διαπιστώθηκε ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων.
«Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στην διπλωματική φαρέτρα της χώρας», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, ενημέρωσε τους εκπροσώπους τον κομμάτων «για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς».
«Παρά ταύτα εξήγησα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.
Όσον αφορά τη Λιβύη, ενημέρωσα για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφορης παραβίασης του διεθνούς δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας- Τρίπολης.
Η επίσκεψη Haftar στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή», επεσήμανε.
Όσον αφορά τη διαδικασία στο Βερολίνο, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι δεν ξεκίνησε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και είχε προηγουμένως αξιολογηθεί με τρόπο που δεν οδήγησε στη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, ενώ τόνισε ότι η Διαδικασία του Βερολίνου δεν κατάφερε να σημειώσει επιτυχία ούτε σε ότι αφορά την κατάπαυση του πυρός.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς -και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό- ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όμως περνάει στα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η ελληνική διπλωματία έχει καταγράψει τις περισσότερες διμερείς και πολλαπλές επαφές από οποτεδήποτε».

πηγή: www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube