REAL TIME |

Weather Icon

Παναγιωτόπουλος: Ολοκληρωμένη κατά 95% η πυραυλάκατος No6, άγνωστο το πότε θα παραδοθεί, καθόλου ικανοποιημένο το ΠΝ από τα Ναυπηγεία

Παναγιωτόπουλος: Ολοκληρωμένη κατά 95% η πυραυλάκατος No6, άγνωστο το πότε θα παραδοθεί, καθόλου ικανοποιημένο το ΠΝ από τα Ναυπηγεία

Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) θα χρειαστεί να περιμένει ακόμα περισσότερο για τις δύο πυραυλακάτους Super Vita, αφού η παράδοσή τους δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το ίδιο, καταβάλλοντας επιπλέον χρήματα.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η πυραυλάκατος «Νούμερο 6» έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 95% και η «Νούμερο 7» σε ποσοστό περίπου 75%.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, στην πυραυλάκατο «Νούμερο 6» ήδη εκτελούνται οι τελικοί έλεγχοι αποδοχής αιτημάτων του σκάφους εν όρμω, ενώ θα ακολουθήσουν και οι εν πλω δοκιμές. Για την πυραυλάκατο «Νούμερο 7» απομένει όμως ένα ικανό ποσοστό 25% και «εξ αυτού του λόγου γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και των δύο πυραυλακάτων ως τις 31 Μαρτίου 2020 οπότε και λήγει η παράταση που είχε δώσει το Πολεμικό Ναυτικό καταβάλλοντας επιπλέον χρήματα». Επομένως είτε θα υπάρξει μια νέα παράταση νομοθετικής ρύθμισης ή θα συμβεί κάτι άλλο, συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε επίσης πως το κόστος των δύο πλοίων έχει φτάσει τα €410,64 εκατ., με τα €84,64 εκατ. να είναι αποτέλεσμα των νομοθετικών ρυθμίσεων μετά το 2016. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό θέλει τα πλοία του. Το Πολεμικό Ναυτικό είναι ο πελάτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και ο πελάτης έχει αυτή τη στιγμή το πρόβλημα ότι τα πλοία που έχει αναθέσει στα ναυπηγεία να κατασκευαστούν καθυστερούν πάρα πολύ». Τέλος, κατέστησε σαφές ότι το υπουργείο δεν είναι πρόθυμο να βοηθήσει στην παράταση του χρόνου λειτουργίας, αν και επιθυμεί να βρεθεί τρόπος συνέχισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αν δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών στα δύο πλοία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και η διαδικασία συνομιλιών και διαπραγματεύσεων του επενδυτή και της διοίκησης της εταιρείας υποστηρίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το ΠΝ έχει ενεργές πέντε πυραυλακάτους Super Vita και με τις δύο υπό κατασκευή ο αριθμός τους θα φτάσει τις επτά. Το πρώτο πλοίο («ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΡΟΥΣΣΕΝ») εισήλθε σε υπηρεσία στις 20 Δεκεμβρίου 2005. Το πέμπτο πλοίο («ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΡΙΤΣΟΣ») παρελήφθη στις 10 Ιανουαρίου 2015.

πηγή: https://www.ptisidiastima.com/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube