REAL TIME |

Weather Icon
Συρία , Τουρκία , Τρομοκρατία 15 Φεβρουαρίου 2020

Πάλι πιάστηκε στα “πράσα” η Άγκυρα – Καταγγελίες ότι τουρκικά όπλα βρίσκονται στην κατοχή τρομοκρατών στο Ιντλίμπ

Πάλι πιάστηκε στα “πράσα” η Άγκυρα – Καταγγελίες ότι τουρκικά όπλα βρίσκονται στην κατοχή τρομοκρατών στο Ιντλίμπ

Τεράστιες ποσότητες τουρκικών όπλων φέρεται να βρίσκονται στα χέρια τρομοκρατών της οργάνωσης Jabhat al-Nusra, όπως αποκαλύπτει στρατιωτική και διπλωματική πηγή, στο πλαίσιο των καταιγιστικών εξελίξεων στην επαρχία του Ιντλίμπ, στην Συρία.

Σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή, η Τουρκία έχει αναπτύξει σημαντικές στρατιωτικές μονάδες στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Ιντλίμπ, με παραπάνω από 70 άρματα μάχης και σχεδόν 200 τεθωρακισμένα οχήματα να μετακινούνται προς την συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας.

«Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό τμήμα του τουρκικού στρατιωτικού εξοπλισμού έχει μεταφερθεί σε εξτρεμιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης Jabhat al-Nusra», έσπευσε να προσθέσει.

Κατά τον ίδιο, μάλιστα, τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στο Ιντλίμπ έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν φορητά συστήματα αεράμυνας, τα οποία έχουν οδηγήσει στην κατάρριψη δύο συριακών ελικοπτέρων τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Η ίδια πηγή κατήγγειλε δε ότι η Άγκυρα έχει προμηθεύσει τρομοκράτες της περιοχής με στολές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

«Υπάρχει ανησυχία για περιπτώσεις κατά τις οποίες η Άγκυρα προμηθεύει τρομοκράτες του Ιντλίμπ με στολές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ως αποτέλεσμα, τρομοκράτες της Hayat Tahrir al-Sham και άλλων οργανώσεων, μάχονται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων».

Η διαφωνία για τη Συρία δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα, λέει ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα ότι οι διαφωνίες σχετικά με τη Συρία δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα ή το συμβόλαιο για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις θέσεις που έχουμε βάσει των αρχών μας ή να διαμορφώνουμε την πολιτική μας λόγω μεμονωμένων διαφωνιών με την μία ή με την άλλη χώρα. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τα προβλήματα στην Συρία να υπονομεύσουν την συνεργασία και τις σχέσεις μας”.

Αυτά είπε ο υπουργός μετά την συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τι συμβαίνει στο Ιντλίμπ

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο συριακός στρατός πραγματοποιεί αντιτρομοκρατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία του Ιντλίμπ, η οποία αποτελεί τον τελευταίο θύλακα τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Η ένταση, ωστόσο, στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι ο συριακός στρατός έπληξε τουρκικά παρατηρητήρια στις βόρειες περιοχές του συριακού Ιντλίμπ. Η Άγκυρα, μάλιστα, προχώρησε σε αντίποινα, πλήττοντας δεκάδες συριακούς στόχους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε την Συρία και την Ρωσία για επιθέσεις κατά πολιτών στην επαρχία Ιντλίμπ, απειλώντας μάλιστα, με αντίποινα εναντίον των συριακών δυνάμεων και σε περιοχές εκτός του Ιντλίμπ.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, κατήγγειλε ότι η κλιμάκωση στο Ιντλίμπ οφείλεται στην αποτυχία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του 2019.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι τρομοκράτες και εξτρεμιστές εφοδιάζονται με όπλα και πυρομαχικά από περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, την επίθεση των εξτρεμιστών σε γειτονικές επαρχίες της Συρίας, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει τον συριακό κυβερνητικό στρατό στο να αναλάβει δράση.

«Οι άμαχοι υποφέρουν από προβοκάτσιες τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες τους χρησιμοποιούν ως “ζωντανές ασπίδες” εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων», ανέφερε η Μόσχα.

Πηγή: Sputnik

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube