Weather Icon
Περιβάλλον , Πολιτισμός 23 Φεβρουαρίου 2020

Παλεύοντας με τα μανιασμένα νερά του Άραχθου, του ποταμού που κατέστρεψε το Γεφύρι της Πλάκας τον Φλεβάρη του 2015

Παλεύοντας με τα μανιασμένα νερά του Άραχθου, του ποταμού που κατέστρεψε το Γεφύρι της Πλάκας τον Φλεβάρη του 2015

Μία φοβερή περιπέτεια με επιβράβευση τη θέα του ιστορικού Γεφυριού, το οποίο οι επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολιτεχνείου κατάφεραν να το επαναφέρουν στη ζωή πέντε χρόνια μετά την κατάρρευσή του.

Η είδηση μπορεί να πέρασε στα ψιλά όταν όμως είχε γίνει η μεγάλη καταστροφή του 2015, όλο το πανελλήνιο είχε συγκλονιστεί με την τεράστια πολιτισμική ζημιά. Αναφέρομαι στο γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεγύρι των Βαλκανίων, το οποίο ενώνει πλέον ξανά τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια, αποτελώντας ξανά πλέον σήμα κατατεθέν στον Άραχθο ποταμό και στην Ήπειρο.

Το ιστορικό γεφύρι «είναι έτοιμο· “δοκιμάζεται” πια από τον χειμωνιάτικο Άραχθο, θα δοκιμαστεί στις πιο δύσκολες συνθήκες, ώστε να μπορεί, μετά το καλοκαίρι, να παραδοθεί στο κοινό», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ, ο οποίος συντόνισε τη Διεπιστημονική Ομάδα Έργου για την Αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας.

Αυτό σημαίνει, ότι το Γεφύρι δεν συνέδεσε ξανά μόνο γεωγραφικά τις δύο περιοχές που χωρίζει ο ποταμός, αλλά και ιστορικά. Τα μυστικά κατασκευής του, λένε, χάνονται ανά τους αιώνες και ο πρωτομάστορας του Γεφυριού της Πλάκας στον Άραχθο, Κώστας Μπέκας, πήρε μαζί του τα μυστικά μιας άρτιας τεχνικά κατασκευής του 1866, που άντεξε για 149 χρόνια. Πρόκειται για «ένα γεφύρι που είναι κάτι παραπάνω από δίδυμο αδερφάκι του αρχικού, είναι ένα γεφύρι με το ίδιο DNΑ…», σημείωνε συγκινημένος ο Δημήτρης Καλιαμπάκος.

Όσα όμως δεν διασώζονται με την καταγραφή, μεταφέρονται από στόμα σε στόμα από τους κατοίκους του τόπου, οι οποίοι διατηρούν ζωντανή την ιστορία και τις δίνουν μυθικές διαστάσεις, μέχρι να μελετηθεί επιστημονικά από ειδικούς.

Ένα τέτοιο μυστικό κατασκευής είχα πληροφορηθεί το καλοκαίρι του 2006 όταν παραθερίζαμε στα Τζουμέρκια με ομάδα φοιτητών που περνούσε ευχάριστες ημέρες στην κατασκήνωση της ΧΦΔ στο χωριό Αθαμάνιο. Ναι καλά καταλάβατε, το χωριό, από το οποίο κατάγεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

Ανάμεσα στις δράσεις που είχε προγραμματίσει η κατασκηνωτική ομάδα ήταν ράφτινγκ στον Άραχθο ποταμό. Είμασταν δεκάδες άτομα και αντί λεωφορείου επιστρατεύτηκαν τα αγροτικά, τα περίφημα και αθάνατα Datsun, από το Αθαμάνιο και το Βουλγαρέλι.

Διαβάστε τη συνέχεια στο xtypes.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube