REAL TIME |

Weather Icon
Συρία , Τουρκία 27 Φεβρουαρίου 2020

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε πως οι S-400 θα είναι έτοιμοι μέχρι την Άνοιξη

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε πως οι S-400 θα είναι έτοιμοι μέχρι την Άνοιξη

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Akar δήλωσε πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να στείλουν πυραυλικά συστήματα  Patriot στην Τουρκία για να εγκατασταθούν στα νότια σύνορα και να προφυλάξουν την χώρα από πυραυλική επίθεση, ενώ την ίδια στιγμή η Άγκυρα σκοπεύει να ενεργοποιήσει τα συστήματα S-400 μέχρι την άνοιξη.

Ερωτώμενος τι είδους στήριξη αναμένεται να παρέχουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία εν όψει της σύγκρουσης με την Συρία, δήλωσε ”Έχουν στείλει και στο παρελθόν τις συστοιχίες patriot για ενίσχυση της αεράμυνάς μας. Υπάρχει η απειλή αεροπορικών βομβαρδισμών έναντι τουρκικούς εδάφους”. 

Ο Akar έκανε αυτά τα σχόλια κατά την διάρκεια συνέντευξης στις 20 Φεβρουαρίου στο CNN Turk.

Ανέφερε επίσης ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αγορά συστημάτων Patriot, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν εδώ και χρόνια σχετικά με αυτήν την τουρκική αγορά. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε μέχρι στιγμής να συμφωνήσει σε αυτήν την αγορά διότι η Τουρκία την περασμένη χρονιά είχε προβεί σε αγορά ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 το οποίο σύμφωνα με τις ΗΠΑ είναι απειλή για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. 

Επικαλούμενο ανώτερο Τούρκο αξιωματικό το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε στις 20 Φεβρουαρίου πως η Τουρκία είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να αναπτύξει δύο συστοιχίες Patriot στα σύνορα με την Συρία. 

”Η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αεροσκάφη F-16 για να πλήξει τις δυνάμεις του Άσαντ στο Idlib, υπό την προϋπόθεση πως θα είχαν αναπτυχθεί συστοιχίες Patriot στην περιοχή Hatai στα τουρκικά σύνορα, με σκοπό να παρέχουν προστασία”, ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρά την πιθανή ανάπτυξη συστημάτων Patriot η Άγκυρα δεν θα κάνει πίσω στην ανάπτυξη ρωσικών συστημάτων S-400 και δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Προσέθεσε πως τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα θα είναι επιχειρησιακά μέχρι την άνοιξη.

Τα σχόλια του Akar πραγματοποιήθηκαν μετά  από την είδηση του θανάτου δύο τούρκων στρατιωτικών και του τραυματισμού άλλων πέντε έπειτα από ρωσική αεροπορική επιδρομή στα σύνορα με το Idlib. 

Το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας  κατηγόρησε την Ρωσική κυβέρνηση για τις αεροπορικές επιθέσεις που σκότωσαν τα στρατεύματά της. Ωστόσο σύμφωνα με την Ρωσική κυβέρνηση τα μαχητικά Su-24 Fencer φαίνεται να είναι εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για να καταστρέψουν τις τουρκικές θέσεις και τις πολιτοφυλακές των τζιχαντιστών. 

Ο Akar προσέθεσε πως η Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να έρθει αντιμέτωπη με την Ρωσία σε μία μάχη ”πρόσωπο με πρόσωπο” στο Idlib. ”Μοναδικός σκοπός μας είναι να τερματιστεί η σφαγή αμάχων και η καταπίεση τη περιοχής από τα συριακά στρατεύματα, λύνοντας το ζήτημα της μετανάστευσης και της ριζοσπαστικοποίησης. Το εκφράζουμε συνεχώς με μεγάλη συνάφεια” ανέφερε.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.duvarenglish.com

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube