REAL TIME |

Weather Icon

Ο Ρώσος πρόξενος επισκέφθηκε τον κρατούμενο Βίνικ στο Παρίσι

Ο Ρώσος πρόξενος επισκέφθηκε τον κρατούμενο Βίνικ στο Παρίσι

Οι γαλλικές αρχές επέτρεψαν στο γενικό πρόξενο της Ρωσίας στη χώρα να επισκεφθεί τον Αλεξάντερ Βίνικ, που εκδόθηκε πρόσφατα από τις ελληνικές αρχές.

Άδεια να επισκεφθεί τον Αλεξάντερ Βίνικ, χορήγησαν οι γαλλικές αρχές στον Ρώσο πρόξενο, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή.

«Από τις 27 Ιανουαρίου χορηγήθηκε προξενική πρόσβαση και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας συναντήθηκε με το σχετικό πρόσωπο», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Παρίσι.

«Ως εκ τούτου, οι διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις και της Προξενικής Σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας του 1966 τηρούνται πλήρως» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Βίνικ βρίσκεται στη Γαλλία από τις 23 Ιανουαρίου, όπου μεταφέρθηκε έπειτα από την απόφαση έκδοσής του από το ελληνικό δικαστήριο.

Την Τετάρτη, το γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε, ότι ο Ρώσος πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση στο Παρίσι.

Να σημειωθεί πως ο συνήγορος του Αλεξάντερ Βίνικ γνωστού και ως Mr Bitcoin, σημείωσε χθες πως «βρίσκεται ήδη στη 40η ημέρα της απεργίας πείνας».

Το χρονικό της υπόθεσης Βίνικ

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017 κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω Bitcoin.

Παρέμεινε στην Ελλάδα υπό κράτηση για 30 μήνες – χωρίς δίκη ή καταδίκη, κάτι το οποίο αντιβαίνει με το Σύνταγμα καθώς ως ανώτατο όριο κράτησης ορίζονται οι 18 μήνες.

Τον Νοέμβριο του 2018, διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του, ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε 88 ημέρες, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία του.

Μετά την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για την έκδοσή του στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Βίνικ ανακοίνωσε την εκ νέου έναρξη της απεργίας πείνας.

Αυτή τη στιγμή, ο «Mr Bitcoin» βρίσκεται υπό κράτηση στο Παρίσι, όπου εκδόθηκε από τις ελληνικές αρχές,  έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα των γαλλικών εισαγγελικών αρχών.

sputnik

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube