Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο Πούτιν γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις προειδοποιήσεις και απειλές Ερντογάν και ενισχύει Άσαντ στο Ιντλίμπ

Δημοσιεύτηκε στις

Η Ρωσία ενισχύει τη νέα επίθεση του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ

Ο συνασπισμός υπέρ του καθεστώτος είναι έτοιμος να κερδίσει περισσότερα στο ευρύτερο Ιντλίμπ, προσθέτοντας ήδη σημαντικές εδαφικές προόδους. Η Ρωσία θα καθορίσει την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται αυτές οι πρόοδοι με βάση τον πολιτικό της λογισμό, τόσο στη Συρία όσο και αλλού. Η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί δραματικά, θέτοντας σε κίνδυνο τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

Η κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία είναι δυναμική και έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί δραματικά. Αυτή η κλιμάκωση απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, καθώς η Ρωσία και η Τουρκία έρχονται αντιμέτωποι σε μια περιοχή που κυριαρχείται από ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Μια στρατιωτική εκστρατεία υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε ως περιορισμένη κατάληψη εδάφους για το καθεστώς Assad, εξελίχθηκε σε μια μεγάλη επιχείρηση στο πλαίσιο της συριακής σύγκρουσης. Η Ρωσία έχει θέσει τις προϋποθέσεις για την ανάκτηση μιας μεγάλης έκτασης εδάφους σε μια κεντρική εθνική οδό που διασχίζει την περιοχή και πιθανότατα θα συνεχίσει την χερσαία επίθεση έως ότου επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Η Τουρκία κινείται ενισχύοντας το Ιντλίμπ ως αντίδραση στην πίεση της Ρωσίας. Η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει να υποστηρίξει την κατάληψη εδαφών από το συριακό καθεστώς, σημαντικά περισσότερων τους επόμενους μήνες.

Η Ρωσία θα καθορίσει το ρυθμό της προόδου, ανεξάρτητα από τον Assad, με βάση την ισορροπία που έχει καθιερώσει μεταξύ των δυνητικών διπλωματικών ωφελειών της και των πιθανών στρατιωτικών κινδύνων.

Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εδώ και καιρό εμπλακεί σε μια σειρά παράλληλων στρατηγικών προσπαθειών που αποσκοπούν στην επέκταση της παρουσίας της και στην προβολή της δύναμής της στη Μέση Ανατολή και τις γύρω περιοχές.

Η Ρωσία ξεκίνησε την παρέμβασή της στη Συρία το 2015 για να διατηρήσει ένα υπόλογο στη Ρωσία καθεστώς που της επιτρέπει να χρησιμοποιήσει τη Συρία για στρατιωτική βάση που θα υποστηρίζει αυτούς τους στόχους.

Η Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς Assad ανέλαβαν μια σειρά από επιχειρήσεις για να καταλάβουν το έδαφος και να ανοικοδομήσουν το συριακό κράτος στο πλαίσιο του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ.

Η Ρωσία ξεκίνησε μια συμπληρωματική διπλωματική εκστρατεία για να εδραιώσει την πολιτική νομιμοποίησή της στη Συρία μεταξύ των Συρίων, των Ρώσων και της διεθνούς κοινότητας, να ενισχύσει το καθεστώς Assad στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να θέσει ευνοϊκούς όρους για μακροπρόθεσμη παρουσία της Ρωσίας στους πολιτικούς και πληροφοριακούς τομείς της Συρίας.

Βασική συνιστώσα αυτής της διπλωματικής εκστρατείας είναι η Διαδικασία της Αστάνα, μια σειρά συναντήσεων που διοργανώνονται από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία για να συζητήσουν τη συριακή διαμάχη που λειτουργεί ανεξάρτητα από την ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ.

Η Διαδικασία της Αστάνα επιτρέπει στη Ρωσία να εμφανιστεί ως παγκόσμια δύναμη με τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται την επίλυση τοπικών συγκρούσεων ενώ περιθωριοποιεί τις Δυτικές δυνάμεις.

Η επαρχία Ιντλίμπ, μια περιοχή στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται απο αντάρτες, αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο εναπομείναν εμπόδιο στην εκστρατεία του συνασπισμού υπέρ του Assad για την αποκατάσταση του εδαφικού ελέγχου της Συρίας από το καθεστώς Assad.

Η Ρωσία, ο Άσαντ και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται τώρα στον δέκατο μήνα μιας εξαντλητικής χερσαίας επίθεσης για να ανακαταλάβουν αυτό το έδαφος από μια ποικιλία δυνάμεων κατά του Ασαντ. Η Ρωσία χρησιμοποίησε τα στάδια αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης για να ενισχύσει τη διπλωματική της θέση, ιδιαίτερα όσον αφορά την Τουρκία.

Η Ρωσία έχει εναλλαγές μεταξύ της στρατιωτικής και της διπλωματικής φάσης στην εκστρατεία, επιβραδύνοντας την πρόοδό της, αλλά διευκολύνοντας τα κέρδη τα δικά της και του καθεστώτος τόσο στο έδαφός όσο και διπλωματικά. Οι αλλαγές μεταξύ αυτών των φάσεων συμπίπτουν συχνά με τις σημαντικές συναντήσεις της Αστάνα.

Η επίθεση επιταχύνθηκε σημαντικά από τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς η Ρωσία ενίσχυσε την υποστήριξή της στην επιχείρηση σε μαχητές, εξοπλισμό και αεροπορική υποστήριξη. Ανεξάρτητα από τον Άσαντ, η Ρωσία αποφάσισε το ρυθμό της επίθεσης κατά του καθεστώτος για να ανταποκριθεί στους πολιτικούς και διπλωματικούς της στόχους.

Οι δυνάμεις κατά του Assad που ελέγχουν μεγάλο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ και τμήματα γειτονικών επαρχιών Λατάκια και Χαλέπι αποτελούν την τελευταία υπολειπόμενη περιοχή της Συρίας, εκτός του ελέγχου του καθεστώτος Assad, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ), και την κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή.

Οι δυνάμεις ανταρτών στο Ευρύτερο Ιντλίμπ απειλούν την ασφάλεια της βασικής βάσης της Ρωσίας στη Συρία με όπλα και έμμεση ανάφλεξη. Αυτές οι δυνάμεις ελέγχουν επίσης μια έκταση της βασικής οδού Μ5, η οποία συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας τη Δαμασκό και το Χαλέπι.

Η Hay’at Tahrir al Sham (HTS), που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, δεσπόζει στον έλεγχο του Ευρύτερου Ιντλίμπ, αν και το εμπλεκόμενο με την Τουρκία Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (NLF) και μια σειρά μικρότερων παρατάξεων διατηρούν την παρουσία τους σε μεγάλο μέρος της περιοχής.

Οι δυνάμεις υπέρ του καθεστώτος ξεκίνησαν την επίθεσή τους τον Μάιο του 2019 και έκτοτε κατέλαβαν αρκετές βασικές πόλεις, μεταξύ των οποίων ο Χαν Σέικουν στις 21 Αυγούστου, την Μααράτ αλ Νταμάν στις 28 Ιανουαρίου και το Σάρακιμ στις 7 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία και ο Assad έχουν αναλάβει μια τεράστια εκστρατεία για την εκτόπιση του τοπικού πληθυσμού και την επιδείνωση της ήδη φρικτής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή. Αυτή η εκστρατεία όχι μόνο ασκεί πιέσεις στις τοπικές παρατάξεις που πρέπει να διαφοροποιούν πόρους για τη διατήρηση της ασφάλειας, αλλά και στην Τουρκία, η οποία έχει κλείσει τα σύνορά της σε πρόσθετους πρόσφυγες από τη Συρία.

Το Ευρύτερο Ιντλίμπ φιλοξενεί περίπου 3-4 εκατομμύρια πολίτες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα (IDPs). Η τελευταία φάση της επίθεσης υπέρ του Assad έχει εκτοπίσει περίπου 700.000 ανθρώπους από τον Νοέμβριο. Οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν τακτικά την πολιτική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των αστικών κέντρων και των νοσοκομείων.

Η μετακίνηση πολιτών προς τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας αποτελεί συνιστώσα μιας ευρύτερης ρωσικής εκστρατείας για τη συγκράτηση των τουρκικών ενεργειών στη Συρία. Παρά τις συχνά ρεαλιστικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στη Συρία, οι δύο χώρες έχουν τελικά διαφορετικές τελικές επιθυμίες και προτεραιότητες στη χώρα.

Η Ρωσία βλέπει την Τουρκία ως ΝΑΤΟικό παράγοντα στη Συρία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρωσία ακολουθεί μια διττή προσέγγιση για να υπονομεύσει τη δυνατότητα μιας ΝΑΤΟικής ζώνης ΗΠΑ-Τουρκίας που θα μπορούσε να εκτείνεται από την επαρχία Ντερ ε Ζόρ στα ανατολικά μέχρι τη Λατάκια στα δυτικά.

Ένας άξονας αυτής της προσπάθειας είναι να περιορίσει τις ενέργειες της Τουρκίας στο Ιντλίμπ, ενώ το άλλο άκρο επιδιώκει τη συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των ενεργειών των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία. Η Ρωσία έχει απογοητευτεί από την αδυναμία ή την απροθυμία της Τουρκίας να ελέγξει τις ανταρτικές ομάδες στο Ευρύτερο Ιντλίμπ σύμφωνα με τις συμφωνίες της με τη Ρωσία.

Η προσπάθεια της Ρωσίας και του Assad να επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κατάσταση και να μετακινήσουν τον πληθυσμό στα σύνορα της Τουρκίας είναι ένας τρόπος να προειδοποιήσουν την Τουρκία για τις συνέπειες της αδράνειάς της χωρίς να χρειαστεί να χτυπήσει-η Ρωσία- απευθείας τις τουρκικές δυνάμεις.

Συμπεράσματα και προβλέψεις

Η Ρωσία έχει θέσει τις προϋποθέσεις για την πλήρη ανακατάληψη της εθνικής οδού M5 τις επόμενες εβδομάδες. Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να κερδίσει σημαντικό έδαφος στο Ευρύτερο Ιντλίμπ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Ιντλίμπ, όταν ο αυτοκινητόδρομος είναι ασφαλής.

Ωστόσο, το έδαφος του Ευρύτερου Ιντλίμπ πέρα από το Μ5 είναι τακτικό πλεονεκτικό για τις αμυνόμενες κατά του Assad δυνάμεις. Αυτές οι ομάδες έχουν ετοιμάσει εκτεταμένες οχυρώσεις και άμυνες, συμπεριλαμβανομένων των σηράγγων, σε διάφορες περιοχές του Ευρύτερου Ιντλίμπ, ειδικά στις δυτικές ορεινές περιοχές.

Ως αποτέλεσμα, ακόμη και μετά τη ανακατάληψη του Μ5, η Ρωσία μπορεί να επανέλθει σε μια διπλωματική φάση του αγώνα. Εάν η καθοδηγούμενη απο τη Ρωσία εκστρατεία σταθεί ικανή να κινηθεί πέρα από το M5, η επακόλουθη μάχη πιθανότατα θα απαιτήσει δυνάμεις να εμπλακούν σε αστικό πόλεμο στην πόλη Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται απο την Hay’at Tahrir al Sham που προετοιμάζεται πιθανώς για πολιορκία.

Η Ρωσία θα πρέπει να ξεκινήσει μια εκστρατεία για την αποδυνάμωση της πόλης με αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό, κινδυνεύοντας μια αυξημένη ανταπόκριση από την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ρωσία πιθανόν να επιτύχει ορισμένους στόχους πέρα από τον αυτοκινητόδρομο Μ5, αλλά η πρόοδος θα είναι αργή και καθοδηγούμενη από τις διπλωματικές ανησυχίες της Ρωσίας καθώς και από τη στρατιωτική της δύναμη. Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας δεν έχει τελειώσει.

Μετάφραση: Παντελής Σαββίδης

Πηγή: iswresearch,  Ανιχνεύσεις

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πρόσφυγε από το Ναγκόρνο Καραμπάχ! Άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας για την Αρμενία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Από τις 19 Σεπτεμβρίου 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, συνολικά 115.366 άτομα έχουν φτάσει και έχουν καταγραφεί στην Αρμενία μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Καραμπάχ. Μεταξύ αυτών, πάνω από 100.000 έφτασαν μέσω του διαδρόμου του Λατσίν μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την κλιμάκωση. Ο εκτοπισμένος πληθυσμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 4% του συνολικού πληθυσμού της Αρμενίας των 2,7 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το 2024, η πλειοψηφία (περίπου το 76 τοις εκατό) του συνολικού εκτοπισμένου πληθυσμού κατοικεί στο Ερεβάν και στις γύρω περιοχές. Σχεδόν το 40 τοις εκατό των εκτοπισμένων έχει εγκατασταθεί στο Ερεβάν με το 16 τοις εκατό στο Kotayk, το 11 τοις εκατό στο Ararat και το 9 τοις εκατό στην περιοχή Armavir, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Πολλοί εκτοπισμένοι επιλέγουν να διαμένουν στο Ερεβάν και στις πλησιέστερες τρεις περιφέρειες, όπου έχουν υφιστάμενα οικογενειακά ή κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης, εξετάζοντας επίσης την καλύτερη πρόσβαση σε ευρύτερες αγορές εργασίας, περιπτώσεις υγείας και καλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι το πρόγραμμα στέγασης της κυβέρνησης συνέβαλε στην αύξηση των τιμών, επηρεάζοντας την οικονομική προσιτότητα για τους εκτοπισμένους, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές όπως το Ερεβάν όπου η ζήτηση για στέγαση είναι μεγαλύτερη λόγω των καλύτερων ευκαιριών εργασίας. Τα περισσότερα από τα εκτοπισμένα άτομα εξαρτώνται επί του παρόντος από την κρατική βοήθεια, η οποία περιλαμβάνει μηνιαία υποστήριξη ενοικίου ύψους 50.000 DR (περίπου 125 CHF) που διατίθεται από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Δεκέμβριο του 2024. Όταν λήξει αυτή η υποστήριξη, πολλές οικογένειες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίου ή υποθήκης, αυξάνοντας το κίνδυνος ανασφάλειας στέγασης και πιθανής έλλειψης στέγης.

Ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής στέγασης, η κυβέρνηση της Αρμενίας ξεκίνησε ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης στέγασης για να βοηθήσει τα άτομα που έφυγαν από το Καραμπάχ, προσφέροντας επιχορηγήσεις μεταξύ 2 και 5 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 4.500 CHF έως 6.700 CHF) για οικογένειες με ειδικές ανάγκες , συμπεριλαμβανομένων εκείνων με παιδιά ή αναπηρίες. Η επιλεξιμότητα για τη σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση στέγασης περιορίζεται στους Αρμένιους του Καραμπάχ που υποβάλλουν αίτηση για αρμενική υπηκοότητα. Η πρωτοβουλία αναμένεται να ωφελήσει έως και 25.000 οικογένειες. Παρά το γεγονός αυτό, πολλοί εκτοπισμένοι ανησυχούν ότι η οικονομική βοήθεια μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντέξουν οικονομικά τη στέγαση σε επιθυμητές περιοχές, δεδομένου του αυξανόμενου κόστους.

Δεδομένων των διαφόρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο εκτοπισμένος πληθυσμός, η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και η κατάσταση γύρω από το καθεστώς των εκτοπισμένων στην Αρμενία προσθέτει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας. Αν και η αρμενική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τους χορηγήσει καθεστώς πρόσφυγα και υπηκοότητα κατόπιν αιτήματος, έχει προκληθεί σύγχυση επειδή πολλοί εκτοπισμένοι πίστευαν ότι ήταν ήδη Αρμένιοι πολίτες, καθώς είχαν αρμενικά διαβατήρια με περιορισμένα προνόμια υπηκοότητας. Στις 17 Οκτωβρίου 2024, η κυβέρνηση της Αρμενίας παρέτεινε την προσωρινή προστασία (TP) για τους πρόσφυγες από το Καραμπάχ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 μέσω του διατάγματος αριθ. 1649-Ν (Διάταγμα επέκτασης TP). Η αρχική παροχή προσωρινής προστασίας χορηγήθηκε για ένα έτος με το κυβερνητικό διάταγμα αριθ. Οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να εργάζονται, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, να λαμβάνουν κοινωνική βοήθεια, να επιδιώκουν την εκπαίδευση και να συμμετέχουν στην επιχειρηματικότητα σε ίση βάση με τους Αρμένιους πολίτες. Επιπλέον, δικαιούνται νομική συνδρομή με κρατική χρηματοδότηση. Μετά από ένα χρόνο τοπικής εγγραφής, οι πρόσφυγες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές και δικαιούνται να κατέχουν θέσεις δημόσιας υπηρεσίας σε τοπικό επίπεδο. Ο δρόμος προς την πολιτογράφηση διευκολύνεται, με εξαιρέσεις από απαιτήσεις διαμονής και γλώσσας για τους πρόσφυγες. Επιπλέον, όσοι είναι αρμενικής καταγωγής εξαιρούνται από τη δοκιμασία του Συντάγματος. Η απόκτηση της αρμενικής υπηκοότητας παρέχει πλήρη πολιτικά δικαιώματα, πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα δημόσιας υπηρεσίας και το δικαίωμα κατοχής γεωργικής γης. Από τον Οκτώβριο του 2024, μετά τον εκτοπισμό από το Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του 2023, συνολικά 5.600 άτομα ή περίπου το 5 τοις εκατό αυτών των εκτοπισμένων υπέβαλαν αίτηση για πολιτογράφηση στην Αρμενία.

Σύνοψη παροχών του WFP για την προσφυγιά στην Αρμενία,

Στους Αριθμούς

12.885 άτομα βοηθήθηκαν κατά τον Οκτώβριο του 2024

Πραγματοποιήθηκαν μεταφορές 390.000 USD σε μετρητά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 13,3 εκατ. USD τους επόμενους έξι μήνες (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) χρηματοδότηση του WFP

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Τον Οκτώβριο του 2024, το WFP παρείχε την τελική μεταφορά μετρητών με χρήση καρτών τροφίμων σε πρόσφυγες που έφτασαν στην Αρμενία τον Σεπτέμβριο του 2023. Αυτή η βοήθεια παραδόθηκε με χρήση τραπεζικών καρτών του WFP – με περιορισμό τροφίμων – για εμβάσματα μετρητών σε 10.911 πρόσφυγες στο Ararat, Armavir, Kotayk, Επαρχίες Lori, Gegharkunik, Shirak και Vayots Dzor. Κάθε πρόσφυγας έλαβε μεταβιβαστική αξία 36 USD, για την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα για ένα μήνα.

Το WFP υποστήριξε 800 ενήλικες και παιδιά πρόσφυγες στις επαρχίες Ararat, Gegharkunik, Lori, Shirak και Syunik με συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης μέσω του συνεργαζόμενου εταίρου World Vision. Οι συνεδρίες στόχευαν στην ανακούφιση από το σοβαρό άγχος που προέκυψε από τον εκτοπισμό και περιλάμβαναν δημιουργία χώρων φιλικών προς τα παιδιά, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ψυχολογικές πρώτες βοήθειες, συνεδρίες αυτοβοήθειας και θετική ανατροφή των παιδιών.

Μια διατροφική ανάλυση που διεξήχθη τον Αύγουστο από το WFP ανέδειξε σημαντικά κενά στη γνώση σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τον οικονομικό αλφαβητισμό μεταξύ των πληθυσμών με επισιτιστική ανασφάλεια στην Αρμενία. Ως συνέχεια, το WFP πραγματοποίησε συνεδρίες για 75 δικαιούχους καρτών τροφίμων τον Οκτώβριο, οι οποίοι απέκτησαν πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές υγιεινής διατροφής, τις αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής, τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού και τη λήψη τεκμηριωμένων επιλογών για την ενίσχυση της υγείας και της οικονομικής σταθερότητας. Αυτές οι συνεδρίες θα συνεχιστούν μέχρι τον Νοέμβριο με πρόσθετους δικαιούχους κάρτας τροφίμων.

Το WFP ξεκίνησε ένα διήμερο εργαστήριο ανάπτυξης ικανοτήτων και ασκήσεις προσομοίωσης, σε συνεργασία με την Κρατική Ακαδημία Διαχείρισης Κρίσεων, για 23 εκπροσώπους από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Εθνικό Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών και την Ενιαία Κοινωνική Υπηρεσία (USS). . Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να ενισχύσει την ικανότητα των τοπικών αρχών να προετοιμάζονται και να ανταποκρίνονται σε καταστροφές μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής των λειτουργιών κοινωνικής προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μέσω της επέκτασης των εθνικών προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση κραδασμών. Επιπλέον, προγραμματίζονται επίσης περιφερειακά εργαστήρια και θα περιλαμβάνουν εκπροσώπους από τα γραφεία των περιφερειακών διοικητών, τα εδαφικά κέντρα της USS, εκπροσώπους της κοινότητας και παρόχους κοινωνικών υπηρεσιών.

ΕΠΙΜΕΛΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Επιστολή Μπαρζανί για την τουρκική κατοχή στο Βόρειο Ιράκ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Κούρδος πολιτικός Αντάμ Μπαρζανί έστειλε ανοιχτή επιστολή στον ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά Σουντάνι σχετικά με την παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας και την κατοχή του Νοτίου Κουρδιστάν από την Τουρκία.

Κείμενο της επιστολής του Αντάμ Μπαρζανί:

Ανοιχτή επιστολή στον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά Σουντάνι.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, μιλάτε για την εισβολή της Τουρκίας στο συριακό έδαφος, η οποία είναι προφανώς απαράδεκτη και η κυριαρχία αυτής της χώρας πρέπει να προστατεύεται σίγουρα.

Αλλά, κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήταν καλύτερα να είχατε μιλήσει για την κυριαρχία του Ιράκ πριν μιλήσετε για την κυριαρχία μιας γειτονικής χώρας και το Νότιο Κουρδιστάν, το οποίο είναι μέρος ενός ελεύθερου Ιράκ, έχει τώρα μέρος της επικράτειάς του των υπηρεσιών που παρέχονται στον τουρκικό στρατό στα κατεχόμενα μπορεί να είναι εις βάρος του Ιράκ και της περιοχής του Κουρδιστάν Είναι η κατοχή του ιρακινού εδάφους μια συμφωνία που διαρκεί αρκετά χρόνια.

Κατά τη γνώμη μου, η παρουσία του τουρκικού στρατού στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια, με την ημι-συναίνεση και τη σιωπή σας, μπορεί να προκάλεσε αυτό που συμβαίνει στη Συρία.

Προφανώς, οι πρόγονοί μας έλεγαν ότι ο άνθρωπος πρέπει να σβήσει τη φωτιά στο σπίτι του και μετά να βοηθά τους γείτονές του.

Επομένως, καλύτερα να σκεφτούμε μια λύση για τη χώρα μας και μετά να πούμε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φύγει από τη Συρία.

Τέλος, δεχθείτε τον σεβασμό και τους χαιρετισμούς μου

Αντάμ Οσμάν Σεΐχ Αχμάντ Μπαρζανί

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Γάζα: Σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν τον χειμώνα χωρίς καταφύγιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) είναι μια ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση που βοηθά τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν. Προστατεύουμε τους εκτοπισμένους και τους υποστηρίζουμε καθώς χτίζουν ένα νέο μέλλον. Ξεκινήσαμε τις προσπάθειές μας για βοήθεια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, εργαζόμαστε τόσο σε νέες όσο και σε παρατεταμένες κρίσεις σε 40 χώρες. Ειδικευόμαστε σε έξι τομείς: επισιτιστική ασφάλεια, εκπαίδευση, στέγη, νομική βοήθεια, προστασία από τη βία και νερό, αποχέτευση και υγιεινή.

Υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν. Το NRC είναι ένας αποφασιστικός συνήγορος για τους εκτοπισμένους. Προωθούμε και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εκτοπισμένων στις τοπικές κοινότητες, με τις εθνικές κυβερνήσεις και στη διεθνή σκηνή. Το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών του NRC στη Γενεύη είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί στη χώρα τους.

Συνεργαζόμαστε με εταίρους σε όλο τον κόσμο μέσω του NORCAP, του παγκόσμιου παρόχου μας ανθρωπιστικής, αναπτυξιακής και ειρηνευτικής τεχνογνωσίας. Το NORCAP συνεργάζεται με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς εταίρους για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων που κινδυνεύουν.

Περίπου 15.000 ανθρωπιστές συνεργάζονται με το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων. Οι περισσότεροι από εμάς προσλαμβάνονται τοπικά για να εργαστούν στον αγρό και ένας μικρός αριθμός εδρεύει στα κεντρικά μας γραφεία στο Όσλο. Πολλοί από τους συναδέλφους μας κάποτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σήμερα, ένα ρεκόρ 100 εκατομμυρίων ανθρώπων εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν χρειάστηκαν περισσότεροι άνθρωποι τη βοήθειά μας. Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων βοήθησε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2022 και με την υποστήριξή σας μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο.

Γάζα: Σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν τον χειμώνα χωρίς καταφύγιο

Μόνο το 23 τοις εκατό των αναγκών της Γάζας σε καταφύγιο έχει καλυφθεί αυτό το φθινόπωρο, αφήνοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους ευάλωτους στην έκθεση κατά τους σκληρούς χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων Καταφύγιο στην Παλαιστίνη.

Το Shelter Cluster υπολόγισε τον Σεπτέμβριο ότι χρειάζονταν επειγόντως 2.000 φορτηγά με σκηνές ή 200 φορτηγά κιτ σφράγισης για την παροχή βασικής χειμερινής προστασίας για 1,13 εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, μόνο 285.000 εκτοπισμένοι είχαν λάβει τα απαραίτητα υλικά καταφυγίου. Από τις αρχές Οκτωβρίου, η επίθεση και η πολιορκία του Ισραήλ στη Βόρεια Γάζα έχουν εκτοπίσει επιπλέον 100.000 Παλαιστίνιους και συνολικά 945.000 άνθρωποι χρειάζονται τώρα βοήθεια σε καταφύγιο.

Η είσοδος υλικών καταφυγίου στη Γάζα έχει μειωθεί καθώς το αλεύρι, απαραίτητο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης πείνας, τίθεται ως προτεραιότητα για τη μεταφορά μέσω της Πύλης 96 κατά μήκος του Fence Road, της πιο ασφαλούς διαδρομής για τις νηοπομπές βοήθειας. Το Shelter Cluster προτρέπει τις κυβερνήσεις χορηγών να πιέσουν το Ισραήλ για να επιτρέψει την είσοδο υλικών προστασίας από τις καιρικές συνθήκες και να εξασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για να φτάσουν σε ευάλωτους Παλαιστίνιους σε όλη τη Γάζα.

«Λάβαμε μόνο ένα κλάσμα της βοήθειας που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης των καταφυγίων», δήλωσε ο Jeroen Quanjer, πρόεδρος του Shelter Cluster στην Παλαιστίνη. «Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένες οικογένειες υπομένουν το χειμωνιάτικο κρύο και τη βροχή χωρίς ουσιαστική προστασία. Η επανειλημμένη άρνηση των απαραίτητων υλικών καταφυγίου από τις ισραηλινές αρχές μας εμποδίζει να κλιμακώσουμε την απάντησή μας για την κατασκευή καταφυγίων έκτακτης ανάγκης που μπορούν να αντέξουν τις χειμερινές συνθήκες της Γάζας».

Μια χειμερινή καταιγίδα στα τέλη Νοεμβρίου πλημμύρισε χώρους εκτοπισμένων, καταστρέφοντας σκηνές και αυτοσχέδια καταφύγια και αναγκάζοντας πολλές οικογένειες να μετεγκατασταθούν. Τουλάχιστον 101 τοποθεσίες εκτοπισμού νότια του Ουάντι Γάζα, που φιλοξενούν 450.720 Παλαιστίνιους, είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες.

«Ξυπνήσαμε όταν το νερό πλημμύρισε τις σκηνές μας», είπε ο Mahmoud, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος στην πόλη Deir alBalah της κεντρικής Γάζας. «Τα παιδιά μας κοιμόντουσαν καθώς τους έφτανε το νερό. Τα στρώματα και τα ρούχα μας είναι χαλασμένα. Τώρα, δεν έχει μείνει τίποτα, μόνο μια λίμνη νερού. Προσπαθώ να σώσω ό,τι έχει απομείνει, αλλά νιώθω εγκαταλελειμμένος. Κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται, ούτε ο αραβικός κόσμος ούτε οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων. Έχουμε μείνει μόνοι μας».

Οι επαναλαμβανόμενες εκτοπίσεις ανάγκασαν τις οικογένειες να αφήσουν πίσω τους απαραίτητα υλικά στέγασης, συχνά φεύγοντας με ό,τι μπορούν να κουβαλήσουν. Πολλές σκηνές και προμήθειες που παρασχέθηκαν από ανθρωπιστικές οργανώσεις τον περασμένο χρόνο είναι πλέον άχρηστα λόγω φθοράς. Οι προμήθειες αντικατάστασης είναι σπάνιες καθώς τα υλικά καταφυγίου που εισέρχονται στη Γάζα έχουν μειωθεί δραστικά τους τελευταίους μήνες.

Μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 25ης Νοεμβρίου, μόνο 123 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια σε καταφύγιο εισήλθαν στη Γάζα—κατά μέσο όρο μόλις δέκα φορτηγά την εβδομάδα. Πολλά από αυτά τα φορτηγά περιλάμβαναν αντικείμενα που δεν σχετίζονται άμεσα με τον χειμώνα, όπως στρώματα και κλινοσκεπάσματα. Οι περιορισμένες προμήθειες σκηνών και κιτ στεγανοποίησης, που περιλαμβάνουν μουσαμάδες, πλαστικά φύλλα, σχοινί και κολλητική ταινία, ήταν ανεπαρκείς για να καλύψουν τις συντριπτικές ανάγκες.

Το Shelter Cluster καλεί για άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης των καταφυγίων στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στην παράδοση κρίσιμων προμηθειών θα αφήσουν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους εκτεθειμένους σε απειλητικές για τη ζωή συνθήκες αυτόν τον χειμώνα.

  • ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στη Γάζα. Η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται νότια του Ουάντι Γάζα (OCHA).
  • Τον Σεπτέμβριο, το Shelter Cluster υπολόγισε ότι τουλάχιστον 25 φορτηγά με κιτ σφράγισης την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες θα απαιτούνταν για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες χειμερινοποίησης καταφυγίου 1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων στη νότια Γάζα. Αν παρείχαν σκηνές , θα χρειάζονταν δέκα φορές περισσότερα φορτηγά για να βοηθήσουν τον ίδιο αριθμό ατόμων.
  • Μόνο το 23% των αναγκών σε χειμερινό καταφύγιο στη Γάζα έχει καλυφθεί αυτό το φθινόπωρο, αφήνοντας 945.000 Παλαιστίνιους σε ανάγκη. (Σύστημα καταφυγίων). Υπάρχουν περίπου 58.000 κιτ σφράγισης και πάνω από 36.000 μουσαμάδες που προμηθεύτηκαν και είναι έτοιμοι να μεταφερθούν στη Γάζα που θα εξυπηρετούσαν περίπου 76.000 οικογένειες ή περίπου 400.000 ανθρώπους, κάτι που θα άφηνε ανεκπλήρωτο το 44% των αναγκών σε χειμερινό καταφύγιο.
  • Τουλάχιστον 101 τοποθεσίες εκτοπισμού νότια της Γουάντι Γάζας που φιλοξενούν 450.720 Παλαιστίνιους είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες (Ομάδα Εργασίας Διαχείρισης Τοποθεσιών).
  • Το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, έχει υποχρέωση να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια σύμφωνα με το άρθρο 59 παράγραφος 1 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης .
  • Η λίστα των αντικειμένων που παρέχονται επί του παρόντος από το Shelter Cluster περιλαμβάνει κιτ στεγανοποίησης και σετ κλινοσκεπασμάτων ( Shelter Cluster ).
  • Οι θερμοκρασίες στη Γάζα μπορεί να πέσουν έως και 6 βαθμούς Κελσίου , με μέση σωρευτική βροχόπτωση 53 εκατοστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Με περιορισμένο χώρο για ασφαλή καταφύγιο, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι εκτεθειμένοι στους κινδύνους της υποθερμίας και άλλων σοβαρών καταστάσεων υγείας (ΠΟΥ).
  • Το Σύμπλεγμα Καταφυγίων στην Παλαιστίνη υποστηρίζει τους ανθρώπους που πλήττονται από καταστροφές και τους εσωτερικά εκτοπισμένους που πλήττονται από συγκρούσεις με τα μέσα για να ζήσουν σε ασφαλές, αξιοπρεπές και κατάλληλο καταφύγιο. Επιτρέπει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των φορέων του καταφυγίου, έτσι ώστε τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια στο καταφύγιο να λαμβάνουν βοήθεια γρηγορότερα και να λαμβάνουν το σωστό είδος υποστήριξης.
  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα19 λεπτά πριν

Τα χαρακτηριστικά της στρατωτικής θητείας στην Φινλανδία, τα οποία αναμένεται να υιοθετήσει η Ελλάδα

Το ειδικό ενδιαφέρον που έχει η Φινλανδία για τη χώρα ως παράδειγμα είχε εντοπίσει εγκαίρως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Όπως...

Διεθνή49 λεπτά πριν

Πρόσφυγε από το Ναγκόρνο Καραμπάχ! Άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας για την Αρμενία

Από τις 19 Σεπτεμβρίου 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, συνολικά 115.366 άτομα έχουν φτάσει και έχουν καταγραφεί στην Αρμενία...

Διεθνή1 ώρα πριν

Επιστολή Μπαρζανί για την τουρκική κατοχή στο Βόρειο Ιράκ

Ο Κούρδος πολιτικός Αντάμ Μπαρζανί έστειλε ανοιχτή επιστολή στον ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά Σουντάνι σχετικά με την παραβίαση της ιρακινής...

Διεθνή2 ώρες πριν

Γάζα: Σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν τον χειμώνα χωρίς καταφύγιο

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) είναι μια ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση που βοηθά τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν. Προστατεύουμε τους...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Με Javelin οι Κούρδοι θα αντιμετωπίσουν τα τουρκικά άρματα μάχης

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου 2024

Δημοφιλή