REAL TIME |

Weather Icon
Απόψεις , Τουρκία 10 Φεβρουαρίου 2020

Ο Μάζης “γλεντάει” την Τουρκία: «Σαπάκια τα δύο γεωτρύπανά τους»

Ο Μάζης “γλεντάει” την Τουρκία: «Σαπάκια τα δύο γεωτρύπανά τους»

Ο καθηγητής γεωπολιτικής, Ιωάννης Μάζης, ανέλυσε την κίνηση της Τουρκίας να αγοράσει τρίτο γεωτρύπανο, χαρακτηρίζοντας το «σαπάκι» που χρειάζεται επισκευές και πιστοποίηση.

«Πρόκειται περί μεγάλης ανοησίας να μας φοβίζει αυτό. Το συγκεκριμένο γεωτρύπανο είχε περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια πραγματική τιμή, η Τουρκία το αγόρασε με περίπου 34 εκατομμύρια δολάρια διότι είναι σαπάκι. Δεν έχει πιστοποίηση γιατί βρίσκεται σε μία κατάσταση που το νηολόγιο δεν μπορεί να το δεχτεί. Αυτοί λοιπόν πρέπει να το επισκευάσουν και δεύτερον να πάρουν νέα πιστοποίηση. Συζητάμε δηλαδή για ένα με ενάμιση χρόνο μετά και αν. Το δεύτερο γεωτρύπανό τους, το Φατίχ, είναι και αυτό σαπάκι, βρίσκεται αγκυροβολημένο απέναντι ακριβώς. Αυτές είναι κινήσεις σημειολογικά φορτισμένες, οι οποίες στέλνουν μηνύματα στη διεθνή κοινότητα και σε εμάς. Η είδηση σαν είδηση θα ειπωθεί, όμως θα πρέπει να απομυθοποιηθεί, δήλωσε ο κ. Μάζης στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα.

Για το ότι υπάρχουν «φωνές» και από την πλευρά Ερντογάν που πλέον στέκονται απέναντί του: «Βεβαίως δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση πως η επικράτηση αυτών των στοιχείων, όπως είναι ο Νταβούτογλου, ο Γκιουλ, ο Ιμάμογλου, επαναλαμβάνουν καθημερινά ότι τα νησιά του Αιγαίου που αυτή τα έχουν αναγάγει στα 158, είναι καπηλευμένα από τους Έλληνες και πρέπει να απελευθερωθούν. Μην τρέφουμε αυταπάτες. Η ιστορία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και των γεωστρατηγικών της στόχων απέναντι στην Ελλάδα, μας δείχνει ότι οι στόχοι αυτοί δεν αλλάζουν. Ο Ερντογάν δέχεται πιέσεις, μέσω αυτών των ενωμένων πλέον αντιπολιτευτικών δυνάμεων, σε έναν λόγο ενωμένο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλέον, οι σχέσεις του με τη Ρωσία και στη Συρία, αλλά και στη Λιβύη έχουν οξυνθεί. Εδώ πρόκειται για μια τακτικιστική συμμαχία, η οποία πολύ σύντομα θα δοκιμαστεί».

Για την πινακίδα με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»: «Είναι σε κατάσταση εκλογών εκεί. Και να αλλάξει η , αν αλλάξει η κυβέρνησή τους, οι πηγές ελέγχου παραμένουν κοινές, οπότε πιστεύω ότι αυτό το εξάμβλωμα που λέγεται συμφωνία των Πρεσπών θα παραμείνει».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube