REAL TIME |

Weather Icon
Διεθνή , Ιράν , Ισλάμ 1 Φεβρουαρίου 2020

Ο Ιμάμης γύρισε

Ο Ιμάμης γύρισε
Tehran, January 16, 1979.
Posters of Ayatollah Khomeini appeared all over the city.
TŽhŽran, le 16 janvier 1979.
Des affiches de lÕayatollah Khomeyni envahissent la ville.
© David BURNETT / CONTACT PRESS IMAGES

ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΤΑΜΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 

Σαν σήμερα το 1979, τρία εκατομμύρια Ιρανοί στους δρόμους της Τεχεράνης υποδέχθηκαν τον Αγιατολλάχ Χομεϊνί. 

Σαν σήμερα πριν 36 χρόνια, ο καθοδηγητής της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολλάχ Χομεϊνί επέστρεψε από το Παρίσι στην Τεχεράνη και ίδρυσε το θεοκρατικό καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Ο Αγιατολλάχ Χομεϊνί βρισκόταν εξόριστος για δεκαπέντε χρόνια επειδή είχε αντιδράσει στην πολιτική εκσυγχρονισμού που προωθούσε ο Σάχης το 1963, σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που επικράτησαν ως ”Λευκή Επανάσταση” (Enghelab e Sefıd). Στην ιερή πόλη Κομ κοντά στην Τεχεράνη όπου βρίσκονται και οι σημαντικότερες θεολογικές σχολές του Ιράν, είχαν ξεσπάσει έντονες συγκρούσεις ανάμεσα σε εξεγερμένους φοιτητές θεολογίας, κληρικούς και τις δυνάμεις ασφαλείας. Η σκληροπυρηνική πτέρυγα του ισλαμιστών αντέδρασε σε μεταρρυθμίσεις εκδυτικισμού και εκσυγχρονισμού όπως η αναγνώριση δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στον γυναικείο πληθυσμό, η εκκοσμίκευση του δικαίου, η εκβιομηχάνιση και η αναδιανομή κλήρων γης σε ακτήμονες αγρότες. 

Ο Χομεϊνί είχε θεωρηθεί υπεύθυνος των εξεγέρσεων και εξορίστηκε στο Ιράκ, κατόπιν στην Τουρκία και το 1978 που μόλις είχε ξεσπάσει η Επανάσταση στο Ιράν, στο Παρίσι. Το 1971 και ενώ βρισκόταν στο Ιράκ ανέπτυξε τη θεωρία του ”Βελαγιάτ ε Φακίχ” (Η κυβέρνηση του νομοδιδάσκαλου) που δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του ”Χοκουμάτ ε Εσλαμί” (Η ισλαμική διακυβέρνηση). Καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του στο Ιράκ διατήρησε επαφή με φοιτητές και θεολογικούς κύκλους και το εγκώμιο του δεν εξασθένησε ποτέ. Το 1978, ο Σάχης κατόπιν συνεννοήσεως με τον Σαντάμ Χουσεΐν ζήτησε να διώξουν τον Χομεϊνί από το γειτονικό Ιράκ για να αποφύγουν την εμπλοκή του στις εξεγέρσεις. Συγχρόνως ο γιός του Χομεϊνί, Μουσταφά δολοφονήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες του Σάχη, την περιβόητη SAVAK και ο ιρανός κληρικός κατέφυγε στο Παρίσι καθώς οι Ιρανοί δεν χρειάζονταν βίζα εισόδου για τη Γαλλία. Ο πλουσιότερος ιρανός έμπορος χαλιών του Παρισιού του νοίκιασε ένα σπίτι στο προάστιο Νωφλ Λε Σατώ από όπου επιτάχυναν την πυροδότηση του αγώνα στο Ιράν κατά της μοναρχίας των Παχλαβί. 

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου 1978 όταν η εφημερίδα Ετελάτ δημοσίευσε ένα υβριστικό άρθρο που κατηγορούσε τον Αγιατολλάχ Χομεϊνί για πράκτορα της Μεγάλης Βρετανίας. Αμέσως οι κληρικοί και οι φοιτητές θεολογίας στην ιερή πόλη Κομ, ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις κατά της μοναρχίας καταστρέφοντας δημόσια κτίρια και οτιδήποτε συμβόλιζε στα μάτια τους τη δυτική κουλτούρα όπως παρθεναγωγεία, εστιατόρια και κινηματογράφους. Οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής είχαν ως τραγική συνέπεια τον θάνατο οχτώ ανθρώπων. Γρήγορα, οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ οι όποιες ανθρώπινες απώλειες στην πλευρά των διαδηλωτών ξεσήκωναν τον κόσμο για συμμετοχή σε περισσότερες και ογκωδέστερες διαδηλώσεις προς τιμήν των ”Μαρτύρων” (θυμάτων).   

για τη συνέχεια LIFO

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube