REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη , Συρία , Τουρκία 18 Φεβρουαρίου 2020

Ο Ερντογάν “μετακομίζει” τζιχαντιστές και πρώην μέλη του ISIS από τη Συρία στη Λιβύη

Ο Ερντογάν “μετακομίζει” τζιχαντιστές και πρώην μέλη του ISIS από τη Συρία στη Λιβύη

Οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, προελαύνουν στη Συρία, απελευθερώνοντας το ένα χωριό μετά το άλλο, στις επαρχίες της Ιντλίμπ και του Χαλεπίου, περιορίζοντας τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία τζιχαντιστές, φανατικούς ισλαμιστές και αντιπολιτευόμενους, σε λωρίδες γης, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει τη δεύτερη φάση του σχεδίου του, για την υποστήριξη του Φαγέζ αλ-Σάρατζ και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), με έδρα την Τρίπολη.

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και πολλές εβδομάδες, από όσα αποκαλύπτουν οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, η Τουρκία έχει στείλει μερικές χιλιάδες Σύρους μαχητές στη Λιβύη, για να ενισχύσουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι κύριοι πολέμαρχοι του Συριακού Εθνικού Στρατού κλήθηκαν από τις τουρκικές αρχές για συνάντηση στο Γκαζιαντέπ. Αρκετές συριακές παρατάξεις ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο αίτημα της Τουρκίας. Όπως και η ταξιαρχία Al-Hamza, οι Al-Mutassim, η Suqur Al-Sham ή η μεραρχία Sultan Mourad, αποτελούμενη κυρίως από Σύρους Τουρκμένους, έστειλαν στρατεύματα. Από τότε, υπήρξε ένα ρεύμα πολιτικών και εμπορικών αεροπλάνων, που κινούνταν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Κάθε μαχητής λαμβάνει ένα μηνιαίο μισθό περίπου μεταξύ 1.300 – 2.400 δολαρίων. Κάθε εθελοντής στη Λιβύη λαμβάνει επίσης ένα μήνα διακοπών κατ’ έτος και αποζημίωση ύψους 3.300 δολαρίων για τραυματισμό ή 10.000 δολαρίων συν ένα σπίτι για την οικογένειά του, αν σκοτωθεί.

Εκτός από τις παραπάνω υπο-ομάδες, το RIA Novosti και το TASS ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε υποστηρίξει την ίδρυση της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), μιας ομάδας που είναι γνωστή ότι έχει ενσωματώσει μαχητές από το Μέτωπο αλ-Νούσρα, παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία και μετέπειτα σύμμαχος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι μαχητές του HTS που αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις της Συριακής κυβέρνησης, είπαν ότι η Τουρκία έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση της ομάδας, αναγκάζοντας Σύρους να ενταχθούν στις τάξεις τους και να τις προμηθεύουν. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι τζιχαντιστές πολεμούν στα εδάφη που έχει αποκομίσει η Τουρκία από τις δύο επιχειρήσεις του καλοκαιριού του 2019, “Ασπίδα του Ευφράτη” και “Κλάδος Ελαίας”.

Τώρα λοιπόν, οι μαχητές στη Λιβύη, κρίνεται πιθανώς πως έχουν ανάγκη από τους διοικητές και τους ηγέτες τους στα εδάφη της Συρίας, ώστε να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ των δυνάμεων του Φαγέζ αλ-Σάρατζ και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο κύμα, ίσως το πιο επικίνδυνο, καταφθάνει στην Τρίπολη, με τις ευλογίες του Ερντογάν.

Τις τελευταίες ώρες πάνω από το 70% του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (όνομα υπό το οποίο πολεμούν όλοι οι παραπάνω που υποστηρίζονται από την Τουρκία), έχουν μεταβεί από την Ιντλίμπ, στο Αφρίν αναμένοντας εντολές από την Τουρκία. Πολλοί από αυτούς φυσικά και δεν έχουν που να μείνουν, με τους Τούρκους αξιωματικούς να τους κάνουν την προσφορά “στη Λιβύη θα έχετε σπίτια για εσάς και τις οικογένειές σας”.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από τη Συρία, οι τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), έχουν αρχίσει να διαλύουν την ομάδα τους επισήμως για ακόμα μια φορά. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία νέα, με νέο όνομα, την ώρα που επισήμως θα είναι ο “υποστηριζόμενος από την Τουρκία, Ελεύθερος Συριακός Στρατός” και σιγά σιγά θα αρχίσουν να αποστέλλονται ομάδες στη Λιβύη για να ενισχύσουν τα μέτωπα στην Τρίπολη.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν πληροφορίες από τη Λιβύη, οι επικεφαλής τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), βρίσκονται ήδη στη Λιβύη. Ο λόγος για τους Abu Al-Yagdan Al-Masri και Abu Al-Fath Al-Farghali, οι οποίοι κατέφτασαν στη βορειοαφρικανική χώρα με πάνω από 200 μαχητές, κυρίως Άραβες, με μικρές προσθήκες Αιγυπτίων και Μαροκινών.

Ο Ερντογάν “μετακομίζει” τζιχαντιστές και πρώην μέλη του ISIS από τη Συρία στη Λιβύη
Την ίδια ώρα, ο Σάρατζ παραδέχτηκε την ύπαρξη Σύρων μαχητών, δηλώνοντας σίγουρος για αλλαγή συσχετισμών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει πικάντικες λεπτομέρειες.

Από την άλλη, οι δυνάμεις του LNA έχουν αποκαλύψει ότι τουλάχιστον 65 άτομα από τα άρτι αφιχθέντα από τη Συρία, έχουν καταφέρει να περάσουν στη Ευρώπη.

Φαίνεται πως η κατάσταση που εκτυλισσόταν στη Συρία μετακομίζει στη Λιβύη, ώστε να προστατευθούν οι μισθοφόροι του Ερντογάν και να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβίωσης των κυβερνήσεων Μουσουλμανικής Αδελφότητας στα νότια ευρωπαϊκά σύνορα, προσπάθεια της οποίας παγκοσμίως ηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube