REAL TIME |

Weather Icon
Ιστορία 15 Φεβρουαρίου 2020

Ο Έλληνας κουρσάρος και το πρώτο ελληνικό κράτος μετά την Άλωση

Ο Έλληνας κουρσάρος και το πρώτο ελληνικό κράτος μετά την Άλωση

Στο τελευταίο τέταρτο του 17ου αιώνα μια ακόμα επανάσταση κατά των Τούρκων ξέσπασε στην Ελλάδα, στην περιοχή της ορεινής Φωκίδας με ηγέτη τον αρματολό Κούρμα και την συνδρομή των Βενετών. Μαζί του συνέπρατταν ο επίσκοπος Σαλώνων Φιλόθεος με το σταυρό στο δεξί χέρι και το σπαθί στο αριστερό – όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Σάθας.

Γράφει ο Παντελής Καρύκας

Ωστόσο οι Βενετοί εγκατέλειψαν για μια ακόμα φορά τους Έλληνες που δέχτηκαν τα φριχτά τουρκικά αντίποινα. Πολλοί Έλληνες που γλίτωσαν από το τουρκικό μαχαίρι στράφηκαν στη θάλασσα και στην πειρατεία. Οι πλέον διάσημοι νέοι Έλληνες κουρσάροι ήταν οι αδερφοί Κάψη (“Τρομάρας”, Γιάννης και Νίκος) από, το Λιδωρίκι.

Τα τρία αδέρφια έχοντας δύο μικρά πλοία στη διάθεση τους ξεκίνησαν από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας και χτυπούσαν παντού, φτάνοντας ως τον Ελλήσποντο. Ο Γιάννης Κάψης όμως ερωτεύτηκε μια κοπέλα στη Μήλο, την νυμφεύτηκε και εγκαταστάθηκε στο νησί. Στο μεταξύ ο αδερφός του καπετάν Τρομάρας αιχμαλωτίσθηκε από γαλλικό πολεμικό.

Οι Γάλλοι τον παρέδωσαν στους Τούρκους που τον παλούκωσαν. Μετά τον θάνατο του αδερφού του ο Κάψης ενώθηκε και πάλι με τον αδερφό του Νίκο και μαζί εκτέλεσαν νέες πειρατικές επιδρομές για να εκδικηθούν τους Τούρκους για τον φριχτό θάνατο του αδερφού τους.

Οι Τούρκοι απελπισμένοι από τα τολμηρά πλήγματα του Κάψη εγκατέλειψαν τη προσπάθεια να τον συλλάβουν και αυτός, το 1677, αποβιβάστηκε στη Μήλο με τους άνδρες του και ίδρυσε δικό του, ελεύθερο ελληνικό κράτος. Κατέλυσε την τουρκική κυριαρχία και χρίστηκε από τον Λατίνο επίσκοπο του νησιού – δεν υπήρχε Έλληνας επίσκοπος – «βασιλιάς της Μήλου».

Ο Κάψης αναγνωρίστηκε από τους Έλληνες και τους Λατίνους κατοίκους του νησιού, αλλά και από τους Τούρκους που είχαν άλλες περιπλοκές. Ο Κάψης οργάνωσε καλά το «κράτος» του. Για τρία χρόνια οι Τούρκοι δεν τον ενόχλησαν. Όταν όμως σημειώθηκαν εξεγέρσεις και στα άλλα νησιά εμπνεόμενες από τον Κάψη, αποφάσισαν να επέμβουν. Τρία τουρκικά πολεμικά κατέπλευσαν στη Μήλο. Ο επικεφαλής Τούρκος προσποιήθηκε φιλία και κάλεσε τον άψη στο πλοίο του για γεύμα.

Ο Κάψης έκανε το λάθος να τον πιστέψει. Μόλις ανέβηκε στο τουρκικό πλοίο αμέσως οι Τούρκοι των αλυσόδεσαν και τον έφεραν στην Πόλη. Εκεί τον βασάνισαν άγρια και το 1680 τον απαγχόνισαν. Έτσι άδοξα έπεσε το πρώτο, από κατάλυσης του Βυζαντίου, ανεξάρτητο ελληνικό κράτος… που δημιούργησε ένας Έλληνας κουρσάρος.

ΠΗΓΗ: slpress.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube